content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Monetarna politika

Stabilnost cijena najvažniji je doprinos koji monetarna politika može dati gospodarskom rastu.

Glavni je cilj ESB-a održavati stabilnost cijena. Radimo za građane europodručja tako što štitimo vrijednost eura. U ovom odjeljku možete pronaći informacije o našoj strategiji monetarne politike, instrumentima kojima se služimo i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu.

Izjava o monetarnoj politici

Odluke o monetarnoj politici donosimo svakih šest tjedana i određujemo što bi trebalo učiniti za zadržavanje kontrole nad inflacijom. Kratak i lako razumljiv pregled glavnih odluka možete pronaći u našoj vizualnoj izjavi.

Ukratko o našoj izjavi o monetarnoj politici

Preispitivanje strategije

Od siječnja 2020. do srpnja 2021. provodili smo preispitivanje strategije kako bismo bili sigurni da naša strategija monetarne politike odgovara svrsi, sada i u budućnosti. Razmatrali smo svaki aspekt naše strategije u okviru svojih ovlasti za stabilnost cijena.

Preispitivanje strategije monetarne politike

Odluke o monetarnoj politici

Svakih šest tjedana odlučujemo o monetarnoj politici i određujemo što treba učiniti kako bi se inflacija održala na razini od 2 %. Najnovije odluke mogu se pronaći ovdje od 13.45 SEV na dan sastanka Upravnog vijeća o monetarnoj politici.

Odluke o monetarnoj politici

Što je ESB?

ESB je stvoren 1. lipnja 1998. Tada su započele pripreme za uvođenje nove, jedinstvene valute, eura. Želite li doznati više o aktivnostima Europske središnje banke i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu?

Više o ESB‑u

Instrumenti i mjere monetarne politike

Naša monetarna politika utječe na cijenu pozajmljenog novca i visinu kamata na štednju radi stabilnosti cijena. Saznajte kako djeluju naši instrumenti i mjere.

Naši instrumenti

Operacije monetarne politike

Osim što određujemo ključne kamatne stope, provodimo i operacije na otvorenom tržištu. Saznajte najnovije informacije o tim operacijama.

Više
COVID-19
Naš odgovor na pandemiju
TRANSPARENTNOST

Doznajte više o razlozima za naše odluke o monetarnoj politici.

PRIKAZI SASTANAKA POVEZANIH S MONETARNOM POLITIKOM

Objavljujemo prikaze sastanaka Upravnog vijeća na kojima se donose odluke o monetarnoj politici. U tim dokumentima možete pronaći sažetke vođenih rasprava.

Prikazi sastanaka povezanih s monetarnom politikom

EKONOMSKI BILTEN

Ekonomski bilten pruža dodatan uvid u ekonomska, financijska i monetarna kretanja na kojima temeljimo odluke o monetarnoj politici.

Više
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE NAŠE OBJAŠNJENJE
VIŠE
Što je monetarna politika?

Sve stranice u ovom odjeljku