content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά


Το ευρώ

Το ευρώ μας φέρνει πιο κοντά

Την 1η Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθόρισαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα νομίσματά τους, υιοθέτησαν κοινή νομισματική πολιτική υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εισήγαγαν το ευρώ ως το νέο κοινό νόμισμά τους. Αρχικά, το ευρώ χρησιμοποιούνταν μόνο ως ηλεκτρονικό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία και μπήκαν στις τσέπες μας τρία χρόνια αργότερα.

Σήμερα το ευρώ είναι το νόμισμα 19 χωρών της ΕΕ και περισσότερων από 340 εκατομμύρια Ευρωπαίων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουμε αναλάβει να διαφυλάσσουμε την αξία του.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ μας υπενθυμίζουν καθημερινά με χειροπιαστό τρόπο την ελευθερία, τις ευκολίες και τις ευκαιρίες που απολαμβάνουμε χάρη στην ΕΕ.

Η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τα μετρητά

Για να εγγυηθούν ότι θα είστε ελεύθεροι να επιλέγετε τα μετρητά ως τρόπο πληρωμής, τώρα αλλά και στο μέλλον, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ επιδιώκουν πέντε στρατηγικούς στόχους. Η στρατηγική μας διασφαλίζει ότι τα μετρητά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε όλους και συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά ως ανταγωνιστικό και αξιόπιστο μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας.

Οι στρατηγικοί στόχοι μας για τα μετρητά

Γιατί είναι σημαντικά τα μετρητά;

Μολονότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τις ψηφιακές πληρωμές, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι η μόνη μορφή χρήματος την οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να κατέχει και να χρησιμοποιεί απευθείας. Τα μετρητά προάγουν την αυτονομία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την κοινωνική ενσωμάτωση και είναι λιγότερο ευπαθή στο κυβερνοέγκλημα και την απάτη. Και επειδή είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας προστατεύονται από το ενδεχόμενο αθέτησης υποχρεώσεων.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ρόλο των μετρητών

Πώς προτιμούν να πληρώνουν οι άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ;

Ζητήσαμε από 65.000 πολίτες της ζώνης του ευρώ να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο τους τρόπους πληρωμής που χρησιμοποίησαν για αγορές στη διάρκεια ενός έτους. Τα ευρήματα της έρευνας μάς έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το ποια μέσα πληρωμής προτιμούν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και για το πόσο σημαντικά είναι γι’ αυτούς τα μετρητά στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε τα ευρήματα

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Το ευρώ διευκολύνει τη ζωή μας γιατί απλοποιεί τις εμπορικές συναλλαγές, τα ταξίδια, τις σπουδές καθώς και τη διαβίωση και την εργασία στο εξωτερικό. Στην ΕΚΤ εργαζόμαστε για ένα μέλλον στο οποίο το ευρώ θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην ευημερία σας.

Christine Lagarde: τι αντιπροσωπεύει το ευρώ

Πώς το ευρώ ωφελεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Μάθετε πώς οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ωφελούνται από το ενιαίο νόμισμα.

Δείτε

Ασφαλή και ανθεκτικά τραπεζογραμμάτια

Επενδύουμε στην έρευνα για νέες τεχνολογίες για να κάνουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο ασφαλή και ανθεκτικά στη φθορά. Από το 2013 έως το 2019 θέσαμε σε κυκλοφορία δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων, τη σειρά «Ευρώπη», στην οποία ενσωματώσαμε καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Ανακαλύψτε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε 3D

Η σειρά «Ευρώπη» έχει πλέον ολοκληρωθεί

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία τον Μάιο του 2019. Αυτές ήταν οι τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη». Τα τραπεζογραμμάτια αυτής της σειράς είναι πιο ανθεκτικά και διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Ανακαλύψτε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε 3D
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΗΤΑ
Εργάζεστε σε εμπορική τράπεζα, ταχυδρομείο ή άλλο οργανισμό και διαχειρίζεστε μετρητά;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Μάθετε περισσότερα για ζητήματα που αφορούν τα τραπεζογραμμάτια

Στοιχεία για την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων

Παρακολουθούμε προσεκτικά την κυκλοφορία και τη ζήτηση τραπεζογραμματίων ευρώ ούτως ώστε να έχετε πάντοτε πρόσβαση σε αυτά.

Στατιστικές για την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ

Το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο. Παρακολουθούμε τη χρήση του σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ και δημοσιεύουμε σχετική έκθεση.

Διαβάστε την πιο πρόσφατη έκθεσή μας
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς μια χώρα γίνεται μέλος της ζώνης του ευρώ;

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα