content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op


Statistieken

Zonder statistieken geen weloverwogen besluiten

Goede financiële en monetaire statistieken helpen ons weloverwogen besluiten te nemen. De ECB en de nationale centrale banken produceren officiële cijfers over de staat van de economie.

Die cijfers liggen ten grondslag aan alle aspecten van het werk van de ECB, zoals het monetair beleid, de financiële stabiliteit en het bankentoezicht.

Het belang van statistieken

FOCUS OP CIJFERS

€ 1.070 miljard

Financiële beleggingen van huishoudens in 2020 gestegen

Huishoudens in het eurogebied hebben in 2020 € 1.070 miljard in financiële activa belegd, tegen € 618 miljard in 2019. Als gevolg van de coronapandemie hebben de huishoudens minder geconsumeerd en meer gespaard. Die besparingen hebben geleid tot een stijging van de bankdeposito's en een toename van de aandelenaankopen op de beurzen.

Economische en financiële ontwikkelingen in het eurogebied naar institutionele sector (in het Engels)

ECB-statistieken bekijken en downloaden

Alle officiële ECB-cijfers zijn gratis beschikbaar via onze uitgebreide online database.

Statistical Data Warehouse

Monetaire ontwikkelingen in het eurogebied

Bekijk de meest recente cijfers voor de groei van de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven en van de geldhoeveelheid.

Statistieken over monetaire ontwikkelingen

Governancekader en kwaliteit van statistieken

Nationale centrale banken in Europa hechten veel belang aan de productie van hoogwaardige statistieken en aan goed beheer daarvan, op basis van hoge kwaliteitsnormen. Ze waarborgen bovendien de vertrouwelijkheid van de informatie.

Governancekader en kwaliteit

Cijfers beleggingsfondsen

Bekijk de laatste cijfers over de uitstaande bedragen aan aandelen/participaties uitgegeven door beleggingsfondsen, op de beurs verhandelde fondsen en geldmarktfondsen in het eurogebied.

Cijfers beleggingsfondsen

Neem een kijkje bij de cijfers over het eurogebied

Bekijk visualisaties en vergelijk de belangrijkste statistieken voor het eurogebied met de nationale cijfers via de webpagina Statistieken van het eurogebied. Die cijfers zijn in begrijpelijke vorm en in alle EU-talen beschikbaar.

Ze zijn bovendien makkelijk te integreren in digitale media.

www.euro-area-statistics.org
ECB STATISTICS PAPER SERIES: STATISTIEKEN IN KORT BESTEK
De Statistics Paper Series (SPS) is een platform waar statistici, economen en andere professionals statistische innovaties kunnen publiceren die van belang zijn voor centrale banken.

Statistische informatie opvragen bij de ECB

Op zoek naar specifieke ECB-cijfers? We voeren een beleid van gratis toegang tot en gratis (her)gebruik van onze publieke statistieken. Vermeld in uw aanvraag waarnaar u precies op zoek bent en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Waarom zijn statistieken belangrijk?

Alle pagina's in dit deel