content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Monetair beleid

Prijsstabiliteit is de beste bijdrage die het monetair beleid kan leveren aan de economische groei

De prijzen stabiel houden is de belangrijkste doelstelling van de ECB. We zijn de mensen in het eurogebied van dienst door de euro zijn waarde te laten behouden. Hier vindt u meer info over ons beleid, onze instrumenten en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks leven.

Monetairbeleidsbeslissingen

Elke zes weken nemen we beslissingen over het monetair beleid en bepalen we wat er moet gebeuren om de inflatie op 2% te houden. Onmiddellijk na de vergadering van de Raad van Bestuur lichten de president en de vicepresident de beslissingen uitgebreid toe tijdens een persconferentie.

Monetairbeleidsbeslissingen en meer

Monetairbeleidsverklaring

Elke zes weken nemen we beslissingen over het monetair beleid. We bepalen dan wat we moeten doen om de inflatie onder controle te houden. Ons visueel statement licht dit kort en in begrijpelijke taal toe.

Onze monetairbeleidsverklaring in een oogopslag

Wat is de ECB?

De ECB bestaat sinds 1 juni 1998. Op die dag zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de gemeenschappelijke munt, de euro. Wilt u meer weten over wat de Europese Centrale Bank doet en wat dit betekent voor uw dagelijks leven?

Meer over de ECB

Instrumenten en beleidsmaatregelen

Wij voeren monetair beleid om de prijzen stabiel te houden en dat beïnvloedt hoeveel u moet betalen om geld te lenen en hoeveel rente u op uw spaargeld krijgt. Ontdek zelf hoe onze beleidsinstrumenten en -maatregelen werken.

Meer over onze beleidsinstrumenten

Monetaire transacties

We stellen de basisrentetarieven vast, maar voeren daarnaast ook openmarkttransacties uit. De meest recente informatie over deze transacties vindt u hier.

Meer informatie
Covid-19
Ons antwoord op de coronapandemie
TRANSPARANTIE

Meer informatie over de redenen achter de monetairbeleidsbesluiten

MONETAIRBELEIDSVERSLAGEN

We publiceren verslagen van de vergaderingen van de Raad van Bestuur waarop deze beslissingen worden genomen. Die bevatten een samenvatting van de gevoerde discussie.

Monetairbeleidsverslagen

ECONOMISCH BULLETIN

In het Economisch Bulletin wordt nader ingegaan op de economische, financiële en monetaire ontwikkelingen waarop we onze monetairbeleidsbesluiten baseren.

Lees hier meer
Geen expert? Bekijk onze explainer
Meer info
Wat is monetair beleid?

Alle pagina's in dit deel