SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Tale i forbindelse med lanceringen af den nye 50-euroseddel

Velkomsttale af ECB's formand, Mario Draghi, ved et lanceringsevent for den nye 50-euroseddel i Frankfurt am Main 4. april 2017

Det er en fornøjelse for mig her i eftermiddag at kunne være med til at lancere den nye 50-euroseddel. Det er kulminationen på et stort researcharbejde og engagement blandt mine kolleger i ECB og Eurosystemet, og jeg vil gerne rose dem for endnu en gang at levere et førsteklasses produkt. Pengesedler får måske ikke lige så stor opmærksomhed som andre aspekter af vores pengepolitik, men de er alligevel en grundlæggende del af det, vi laver. Og på nogle punkter er deres rolle endnu vigtigere i euroområdet end i andre dele af verden.

Elektroniske betalinger bliver mere og mere populære, men kontanter er alligevel fortsat vores vigtigste betalingsmiddel. En snarlig offentliggjort undersøgelse om brugen af kontanter, som er udført på vegne af ECB, viser, at over tre fjerdedele af alle betalinger i forretninger i euroområdet foretages i kontanter. Målt på værdien af de gennemførte transaktioner, er det lidt over halvdelen af betalingerne. Så selvom vi befinder os i en digital tidsalder, er kontanter stadig en afgørende del af vores økonomi.

Det er især tilfældet for 50-eurosedlen, som er den seddel, der anvendes mest. Der er over 9 mia. af den i omløb, hvilket svarer til 46 pct. af alle eurosedler. Det er mere end det samlede antal sedler, der blev udstedt, da euroen blev indført i 2002.

For at økonomien skal kunne fungere, er det derfor klart, at folk skal kunne have tillid til kontanter. De skal være slidstærke, nemme at kontrollere og lettilgængelige. Og måske vigtigst af alt – de skal være sikre. Vi skal være et skridt foran seddelfalsknerne, som ellers kan underminere borgernes tillid til pengene. Derfor er innovation altid et centralt punkt i forbindelse med udarbejdelsen af eurosedler, og vi stræber efter at bruge den nyeste og mest effektive teknologi på området.

Den nye 50-euroseddel indeholder for eksempel alle de forbedrede sikkerhedselementer, som findes på den nye 20-euroseddel, og den er dermed sværere at forfalske end sedlerne i den første serie. Den er også mere brugervenlig for synshæmmede takket være større bogstaver og tal på forsiden og særlige tryk, som kan føles, i kanten.

For at gøre offentligheden bekendt med den nye seddel, har Eurosystemet gennemført en omfattende kommunikationskampagne, som rækker ud til folk gemmen flere forskellige kanaler. På den måde har vores interessenter fået de nødvendige oplysninger om eurosedlen og dens sikkerhedselementer.

Men der er endnu en grund til, at eurosedler er en grundliggende del af det, vi laver – en grund der er mere relevant i euroområdet end andre steder. I en union som vores, der består af mange lande, er det unægteligt sværere at skabe en fælles identitet end i en enkelt nation, der har sin egen kultur og historie. Euroen er noget vi alle har til fælles – den er et konkret symbol på europæisk samhørighed.

At holde en euroseddel i hånden og vide, at den kan bruges i 19 lande, er en påmindelse om den dybe integration, vi har opnået i Europa. Når borgere fra euroområdet bliver spurgt om, hvilke elementer der er de vigtigste i den europæiske identitet, nævner de den fælles valuta som det vigtigste element efter værdierne demokrati og frihed. Og på trods af de svære tider de seneste år er støtten til den fælles valuta nu oppe på 70 pct., hvilket er lige så højt som før krisen.

I samarbejde med de nationale centralbanker, kreditinstitutter og fabrikanter af seddeludstyr er hundredtusindvis af maskiner og apparater blevet opdateret i løbet af de seneste ni måneder. Det betyder, at den nye 50-euroseddel er tilgængelig fra og med i dag.

KONTAKT

Den Europæiske Centralbank

Generaldirektoratet Kommunikation

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

Pressekontakt