SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euro-erindringsmønter

Lovligt betalingsmiddel i hele euroområdet

Alle lande, der har indført euroen som officiel valuta, kan udstede to erindringsmønter om året. Disse erindringsmønter har samme karakteristika, egenskaber og fælles side som almindelige 2-euromønter. Det, der adskiller dem, er erindringsmotivet på den nationale side. Kun 2-euromønter må udstedes som erindringsmønter.

2-euro-erindringsmønter har status som lovligt betalingsmiddel i hele euroområdet. Det betyder, at de kan anvendes – og skal accepteres – som enhver anden euromønt.

Erindringsmønterne udstedes oftest i anledning af årsdagen for en historisk begivenhed eller for at henlede opmærksomheden på en aktuel begivenhed af kulturel betydning. Den første 2-euro-erindringsmønt blev eksempelvis udstedt af Grækenland i anledning af De Olympiske Lege i Athen i 2004.

ECB er ansvarlig for at godkende, hvor mange mønter, herunder erindringsmønter, hvert land maksimalt må udstede, men mønternes design og udstedelse er et nationalt kompetenceområde.

Fælles mønter udstedt af alle eurolande

Der er udstedt fem fælles erindringsmønter:

  1. i marts 2007 i anledning af 50-året for underskrivelsen af Romtraktaten
  2. i januar 2009 i anledning af 10-års jubilæet for Den Økonomiske og Monetære Union
  3. i januar 2012 i anledning af 10-års jubilæet for eurosedler og -mønter
  4. i august 2015 i anledning af 30-års jubilæet for EU-flaget
  5. i juli 2022 i anledning af 35-års jubilæet for Erasmusprogrammet.

Normalt må hvert euroland kun udstede to 2-euro-erindringsmønter om året. Undtagelsesvis kan de udstede en tredje mønt, hvis den udstedes i fællesskab af alle eurolande i anledning af en begivenhed, der er vigtig for hele EU.

På disse fælles mønter anvendes et fælles motiv på den nationale side, som viser navnet på udstedelseslandet samt den begivenhed, der er anledningen til udstedelsen, på det eller de respektive nationale sprog.

Opdatering af siderne med 2-euro-erindringsmønter på ECB's websted

I modsætning til eurosedlerne er euromønterne et nationalt kompetenceområde og ikke ECB's kompetenceområde.

Hvis et land ønsker at udstede en 2-euro-erindringsmønt, skal det informere Europa-Kommissionen. Det behøver ikke underrette ECB. Kommissionen offentliggør de relevante oplysninger i Den Europæiske Unions Tidende (C-udgaven).

EU-tidende er den autoritative flersprogede kilde, som ECB anvender til at opdatere siderne om euromønter på sit websted. Informationsprocessen, oversættelsen til 23 sprog og offentliggørelsen kan tage nogen tid. Siderne om mønter på ECB's websted er derfor ikke altid fuldt opdaterede.

Alle sider i dette afsnit