EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32005O0017

Orientarea Băncii Centrale Europene din 30 decembrie 2005 de modificare a Orientării BCE/2000/7 privind instrumentele și procedurile de politică monetară ale Eurosistemului (BCE/2005/17)

JO L 30, 2.2.2006, p. 26-29 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
ediţie specială în limba bulgară: capitol 10 volum 007 p. 243 - 246
editie speciala in limba româna: capitol 10 volum 007 p. 243 - 246

Statutul juridic al documentului care nu mai este în vigoare, Data încetării: 31/12/2011; abrogat prin 32011O0014

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2006/44/oj

10/Volumul 07

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

243


32005O0017


L 030/26

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


ORIENTAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 30 decembrie 2005

de modificare a Orientării BCE/2000/7 privind instrumentele și procedurile de politică monetară ale Eurosistemului

(BCE/2005/17)

(2006/44/CE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 105 alineatul (2) prima liniuță,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolele 12.1 și 14.3 coroborate cu articolul 3.1 prima liniuță, articolul 18.2 și articolul 20 primul paragraf,

întrucât:

(1)

Realizarea unei politici monetare unice implică necesitatea definirii instrumentelor și procedurilor care trebuie utilizate de către Eurosistem, format din băncile centrale naționale (BCN) ale statelor membre care au adoptat moneda euro (denumite în continuare state membre participante) și Banca Centrală Europeană (BCE), astfel încât această politică să fie pusă în aplicare în mod uniform în toate statele membre participante.

(2)

BCE este învestită cu autoritatea de a adopta orientările necesare punerii în aplicare a politicii monetare unice a Eurosistemului, iar BCN au obligația de a acționa în conformitate cu respectivele orientări.

(3)

Capitolul 6 din anexa I la Orientarea BCE/2000/7 din 31 august 2000 privind instrumentele și procedurile de politică monetară ale Eurosistemului (1) trebuie modificat în două privințe. În primul rând, trebuie precizate criteriile de eligibilitate pentru activele de tip 1 și de tip 2 în ceea ce privește valorile mobiliare garantate cu active. Valorile mobiliare garantate cu active care sunt eligibile în prezent, dar care nu îndeplinesc noile criterii de eligibilitate vor rămâne eligibile pentru o perioadă de tranziție. În al doilea rând, în cazul emisiunilor structurate, trebuie detaliată norma conform căreia titlurile de creanță subordonate sunt excluse din activele de tip 1.

(4)

În conformitate cu articolele 12.1 și 14.3 din statut, orientările BCE fac parte integrantă din dreptul comunitar,

ADOPTĂ PREZENTA ORIENTARE:

Articolul 1

Anexa I la Orientarea BCE/2000/7 se modifică în conformitate cu anexa la prezenta orientare.

Articolul 2

BCN ale statelor membre participante comunică BCE, până la 1 martie 2006, informații detaliate cu privire la textele și modalitățile prin care intenționează a se conforma prezentei orientări.

Articolul 3

Prezenta orientare intră în vigoare la două zile de la data adoptării. Articolul 1 se aplică de la 1 mai 2006.

Articolul 4

Prezenta orientare se adresează BCN ale statelor membre participante.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 30 decembrie 2005.

Pentru Consiliul guvernatorilor BCE

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  JO L 310, 11.12.2000, p. 1. Orientare, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Orientarea BCE/2005/2 (JO L 111, 2.5.2005, p. 1).


ANEXĂ

Anexa I se modifică după cum urmează (1):

1.

La al treilea paragraf din secțiunea 6.2, prima liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

Trebuie să fie titluri de creanță cu: (a) o sumă principală fixă, necondiționată; (b) un cupon care nu poate determina un flux financiar negativ. În afară de aceasta, cuponul trebuie să aparțină uneia dintre următoarele categorii: (i) cupon zero; (ii) cupon cu rată fixă sau (iii) cupon cu rată variabilă indexat cu o rată a dobânzii de referință. Cuponul poate fi indexat în funcție de evoluția ratingului emitentului. În afară de aceasta, sunt eligibile și obligațiunile indexate în funcție de rata inflației. Aceste caracteristici trebuie menținute până la stingerea obligației (2).

Cerința (a) nu se aplică valorilor mobiliare garantate cu active, cu excepția obligațiunilor emise de instituții de credit în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 22 alineatul (4) din Directiva OPCVM (3) (obligațiuni bancare acoperite). Eurosistemul evaluează eligibilitatea valorilor mobiliare garantate cu active, altele decât obligațiunile bancare acoperite, în funcție de următoarele criterii.

Activele care generează fluxuri financiare trebuie:

(a)

să fie dobândite în mod legal, în conformitate cu legislația unui stat membru, de la inițiator sau de la un intermediar, printr-un vehicul investițional de securitizare, într-un mod considerat de Eurosistem ca fiind o vânzare reală (true sale) care este opozabilă oricărei părți terțe, precum și să nu fie accesibile inițiatorului și creditorilor acestuia, inclusiv în cazul insolvabilității inițiatorului

și

(b)

să nu se compună, parțial sau integral, efectiv sau în mod potențial, din titluri de valoare asociate unui risc de credit (credit-linked notes) sau din creanțe similare rezultate din transferul unui risc de credit prin intermediul instrumentelor de credit derivate.

Eurosistemul își rezervă dreptul de a solicita oricărei părți terțe relevante (precum emitentul, inițiatorul sau mijlocitorul) orice clarificare și/sau confirmare juridică pe care o consideră necesară în vederea evaluării eligibilității valorilor mobiliare garantate cu active.

Valorile mobiliare garantate cu active care sunt eligibile în temeiul Orientării BCE/2005/2, dar care nu îndeplinesc criteriile menționate anterior rămân eligibile pentru o perioadă de tranziție până la 15 octombrie 2006.

2.

La sfârșitul liniuței a șasea de la al treilea paragraf din secțiunea 6.2 se adaugă următoarea teză:

„Valorile mobiliare garantate cu active emise de entitățile din țările G10 care nu aparțin SEE nu sunt eligibile.”

3.

La al doilea paragraf din secțiunea 6.3, prima liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

Trebuie să fie titluri de creanță (tranzacționabile sau netranzacționabile) cu: (a) o sumă principală fixă, necondiționată și (b) un cupon care nu poate determina un flux financiar negativ. În afară de aceasta, cuponul trebuie să aparțină uneia dintre următoarele categorii: (i) cupon zero; (ii) cupon cu rată fixă sau (iii) cupon cu rată variabilă indexat cu o rată a dobânzii de referință. Cuponul poate fi indexat în funcție de evoluția ratingului emitentului. În afară de aceasta, sunt eligibile și obligațiunile indexate în funcție de rata inflației. Aceste caracteristici trebuie menținute până la stingerea obligației.

Cerința (a) nu se aplică valorilor mobiliare garantate cu active, cu excepția obligațiunilor emise de instituțiile de credit în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 22 alineatul (4) din Directiva OPCVM (obligațiuni bancare acoperite). Eurosistemul evaluează eligibilitatea valorilor mobiliare garantate cu active, altele decât obligațiunile bancare acoperite, în funcție de următoarele criterii.

Activele care generează fluxuri financiare trebuie:

(a)

să fie dobândite în mod legal, în conformitate cu legislația unui stat membru, de la inițiator sau de la intermediar, printr-un vehicul investițional de securitizare, într-un mod considerat de Eurosistem ca fiind o vânzare reală (true sale) care este opozabilă oricărei părți terțe, precum și să nu fie accesibile inițiatorului și creditorilor acestuia, inclusiv în cazul insolvabilității inițiatorului

și

(b)

să nu se compună, parțial sau integral, efectiv sau în mod potențial, din titluri de valoare asociate unui risc de credit (credit-linked notes) sau din creanțe similare rezultate din transferul unui risc de credit prin intermediul instrumentelor de credit derivate.

Eurosistemul își rezervă dreptul de a solicita oricărei părți terțe relevante (precum emitentul, inițiatorul sau mijlocitorul) orice clarificare și/sau confirmare juridică pe care o consideră necesară în vederea evaluării eligibilității valorilor mobiliare garantate cu active.

Valorile mobiliare garantate cu active care sunt eligibile în temeiul Orientării BCE/2005/2, dar care nu îndeplinesc criteriile menționate anterior rămân eligibile pentru o perioadă de tranziție până la 15 octombrie 2006.”

4.

Notele de subsol 1 și 2 aferente tabelului 4 din capitolul 6 se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)

Trebuie să aibă atât: (a) o sumă principală fixă, necondiționată, cât și (b) un cupon care nu poate determina un flux financiar negativ. În afară de aceasta, cuponul trebuie să aparțină uneia dintre următoarele categorii: (i) cupon zero; (ii) cupon cu rată fixă sau (iii) cupon cu rată variabilă indexat cu o rată a dobânzii de referință. Cuponul poate fi indexat în funcție de evoluția ratingului emitentului. De asemenea, sunt eligibile obligațiunile indexate în funcție de rata inflației. Aceste caracteristici trebuie menținute până la stingerea obligației.

Cerința (a) nu se aplică valorilor mobiliare garantate cu active, cu excepția obligațiunilor emise de instituții de credit în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 22 alineatul (4) din Directiva OPCVM (obligațiuni bancare acoperite). Eurosistemul evaluează eligibilitatea valorilor mobiliare garantate cu active, altele decât obligațiunile bancare acoperite, în funcție de următoarele criterii.

Activele care generează fluxuri financiare trebuie:

(a)

să fie dobândite în mod legal, în conformitate cu legislația unui stat membru, de la inițiator sau de la intermediar, printr-un vehicul investițional de securitizare, într-un mod considerat de Eurosistem ca fiind o vânzare reală (true sale) care este opozabilă oricărei părți terțe, precum și să nu fie accesibile inițiatorului și creditorilor acestuia, inclusiv în cazul insolvabilității inițiatorului

și

(b)

să nu se compună, parțial sau integral, efectiv sau în mod potențial, din titluri de valoare asociate unui risc de credit (credit-linked notes) sau din creanțe similare rezultate din transferul unui risc de credit prin intermediul instrumentelor de credit derivate.

Eurosistemul își rezervă dreptul de a solicita oricărei părți terțe relevante (precum emitentul, inițiatorul sau mijlocitorul) orice clarificare și/sau confirmare juridică pe care o consideră necesară în vederea evaluării eligibilității valorilor mobiliare garantate cu active.

Valorile mobiliare garantate cu active care sunt eligibile în temeiul Orientării BCE/2005/2, dar nu îndeplinesc criteriile menționate anterior rămân eligibile pentru o perioadă de tranziție până la 15 octombrie 2006.

(2)

Titlurile de creanță care conferă drepturi asupra principalului și/sau dobânzii, drepturi care sunt subordonate drepturilor deținătorilor altor titluri de creanță ale aceluiași emitent (sau, în cazul unei emisiuni structurate, subordonate altor tranșe din aceeași emisiune) sunt excluse de pe lista activelor de tip 1. O tranșă (sau o subtranșă) este considerată ca nefiind subordonată altor tranșe (sau subtranșe) din aceeași emisiune și este superioară (senior) în cazul în care, în conformitate cu ordinea de prioritate a plății aplicabile după notificarea unei somații de executare (enforcement notice), astfel cum a fost stabilită în prospectul de ofertă (offering circular), respectiva tranșă (sau subtranșă) face obiectul unei plăți (principal și dobândă) prioritare în raport cu alte tranșe sau subtranșe sau este ultima care suportă pierderile aferente activele suport.”


(1)  Modificările respectă formatul și numerotarea notelor de subsol din anexa I, astfel cum a fost adoptată de Consiliul guvernatorilor la 3 februarie 2005 și publicată pe site-ul BCE.

(2)  Titlurile de creanță care conferă drepturi asupra principalului și/sau dobânzii, drepturi care sunt subordonate drepturilor deținătorilor altor titluri de creanță ale aceluiași emitent (sau, în cadrul unei emisiuni structurate, subordonate altor tranșe din aceeași emisiune), sunt excluse de pe lista activelor de tip 1. O tranșă (sau o subtranșă) este considerată ca nefiind subordonată altor tranșe (sau subtranșe) din aceeași emisiune și este superioară (senior) în cazul în care, în conformitate cu ordinea de prioritate a plății aplicabilă după notificarea unei somații de executare (enforcement notice), astfel cum a fost stabilită în prospectul de ofertă (offering circular), respectiva tranșă (sau subtranșă) face obiectul unei plăți (principal și dobândă) prioritare în raport cu alte tranșe sau subtranșe sau este ultima care suportă pierderile aferente activelor suport.

(3)  Directiva 85/611/CEE a Consiliului din 20 decembrie 1985 de coordonare a actelor cu putere de lege și actelor administrative privind anumite organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 375, 31.12.1985, p. 3). Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2005/1/CE (JO L 79, 24.3.2005, p. 9).”


Sus