EUR-Lex Ingång till EU-rätten

Tillbaka till EUR-Lex förstasida

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 32018O0017

Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2018/877 av den 1 juni 2018 om ändring av riktlinje ECB/2014/15 om monetär och finansiell statistik (ECB/2018/17)

EUT L 154, 18.6.2018, s. 22–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentets rättsliga status Inte längre i kraft, Sista giltighetsdag: 31/01/2022; upphävd genom 32021O0835

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2018/877/oj

18.6.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 154/22


EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2018/877

av den 1 juni 2018

om ändring av riktlinje ECB/2014/15 om monetär och finansiell statistik (ECB/2018/17)

ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA RIKTLINJE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14.3,

av följande skäl:

(1)

Europeiska centralbanken måste övervaka den penningpolitiska transmissionen, särskilt vilket genomslag förändringar av räntorna som tillämpas vid huvudsakliga refinansieringstransaktioner, de riktade långfristiga refinansieringstransaktionerna samt de köp som genomförs inom ramen för programmen för köp av tillgångar har för lånevillkoren för hushåll och icke-finansiella bolag. För detta ändamål behövs månadsvisa statistisk om värdepapperiseringar och andra överföringar som görs av monetära finansinstitut (MFI) av lån till hushållen uppdelade efter ändamål. Därutöver behövs statistik om s.k. notional cash pooling så att dessa positioner kan särskiljas i MFI:s balansräkning från annan inlåning och utlåning. Efter inrättandet av den gemensamma resolutionsnämnden, som var helt operationell den 1 januari 2015, är det också nödvändigt att positioner gentemot denna rapporteras. Det är därför nödvändigt att fastställa de format och förfaranden som de nationella centralbankerna i medlemsstater som har euron som valuta måste följa vid rapporteringen av sådana uppgifter till ECB.

(2)

ECB upprätthåller RIAD-databasen (Register of Institutions and Affiliates Data), ett centralt arkiv för referensuppgifter om institutionella enheter som är relevanta för statistiska ändamål. I RIAD-databasen lagras bland annat förteckningarna över monetära finansinstitut (MFI), investeringsfonder (IF), finansiella bolag som ägnar sig åt värdepapperiseringstransaktioner och institut som är relevanta för betalningsstatistiken. Eftersom de regler och förfaranden som beskriver hur de nationella centralbankerna ska rapportera uppgifter till ECB via RIAD framgår av en annan riktlinje, bör man av rättssäkerhetsskäl stryka de bestämmelser i riktlinje ECB/2014/15 (1) som handlar om dessa regler och förfaranden.

(3)

I Europeiska centralbankens beslut (EU) nr 1073/2013 (ECB/2013/38) (2) fastställs rapporteringskraven för statistik över tillgångar och skulder hos investeringsfonder. De nationella centralbankerna måste klassificera och aggregera dessa uppgifter. Det är särskilt viktigt att identifiera företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper i statistiken över investeringsfonder, avseende vilka existerande uppgifter behöver klassificeras utifrån information från RIAD.

(4)

Riktlinje ECB/2014/15 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Riktlinje ECB/2014/15 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska punkt 4 utgå.

2.

I artikel 3.1 a ska femte stycket ersättas med följande:

”Alla poster är obligatoriska, men särskilda bestämmelser gäller för de celler i tabellerna 3 och 4 i del 3 i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33) som motsvarar medlemsstater utanför euroområdet, vilket beskrivs mer ingående i punkt 8. Också med hänvisning till denna tabell 3 måste, efter inrättandet av den gemensamma resolutionsnämnden 2015 enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 (*1), de nationella centralbankerna också rapportera positioner gentemot den gemensamma resolutionsnämnden i cellen ’utvald EU institution’. Med avseende på kraven i tabell 5 i del 5 i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33) får de nationella centralbankerna dessutom utöka rapporteringskraven för värdepapperiserade och från balansräkningen avförda lån som administreras av MFI så att rapporteringen omfattar överförda lån som administreras av MFI. I de fall där dessa ytterligare uppgifter inte ingår i rapporteringen enligt tabell 5 i del 5 i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33) men är tillgängliga för de nationella centralbankerna, ska dessa uppgifter ingå i tabell 4 i del 1 i bilaga II till denna riktlinje. I de fall där de nationella centralbankerna har tillgång till uppgifter om värdepapperiserade eller överförda lån som administreras av MFI (t.ex. från OFI eller finansiella servicebolag som fungerar som ansvarigt institut för lånen), ska dessa uppgifter ingå i tabell 4 i del 1 i bilaga II. I de fall där de nationella centralbankerna har tillgång till statistik om s.k. notional cash pooling ska dessa uppgifter inkluderas i tabell 5 i del 1 i bilaga II.

(*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 av den 15 juli 2014 om fastställande av enhetliga regler och ett enhetligt förfarande för resolution av kreditinstitut och vissa värdepappersföretag inom ramen för en gemensam resolutionsmekanism och en gemensam resolutionsfond och om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010 (EUT L 225, 30.7.2014, s. 1).”"

3.

Artikel 8.2 ska ersättas med följande:

”2.   Rapporteringsfrekvens och tidsfrister

Statistiken över kassakravsbasen omfattar sex tidsserier för kreditinstituten som avser stockuppgifter vid månadsslut som skall rapporteras till ECB varje månad, senast den NCB-arbetsdag som föregår början av uppfyllandeperioden, via Europeiska centralbankssystemets (ECBS) system för datautbyte. Kreditinstitut som klassificerats som ’tail’-institut (dvs. de som inte behöver göra någon fullständig månadsvis rapportering) rapporterar en begränsad uppdelning på kvartalsbasis till sin nationella centralbank. När det gäller dessa ’tail’-institut skall förenklad statistik över kassakravsbasen användas för de tre uppfyllandeperioderna. De nationella centralbankerna skall använda kvartalsuppgifterna om kassakravsbasen från ’tail’-instituten för de månadsuppgifter som rapporteras till ECB vid de tre närmast följande överföringstillfällena.”

4.

I artikel 9.2 ska första stycket ersättas med följande:

”De tre tidsserierna för sektorn kreditinstitut som avser stockuppgifter vid månadsslut ska rapporteras till ECB senast den NCB-arbetsdag som föregår början av uppfyllandeperioden.”

5.

I artikel 17a.1 ska femte stycket ersättas med följande:

”De nationella centralbankerna ska göra nödvändiga ändringar av informationen i RIAD när panelens sammansättning påverkas.”

6.

Artikel 19.1 a ska ändras på följande sätt:

a)

Tredje stycket ska ersättas med följande:

”Samtliga stockuppgifter vid månadsslut och månadsvisa flödesjusteringar samt månadsvisa uppgifter om nyemission/försäljning och inlösen av aktier/andelar i investeringsfonder ska också rapporteras för i) delsektorn börshandlade fonder (ETF), som en ’varav’-post av ’totala fonder’, och ii) med start för referensperioden december 2018, separat för investeringsfonder som är företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) och investeringsfonder som inte är fondföretag för varje delsektor av investeringsfonder efter typ av investering. För uppgifterna om investeringsfonder som är eller inte är fondföretag får de nationella centralbankerna rapportera uppgifter efter bästa förmåga under det första rapportingsåret, dvs. referensperioden december 2018 till referensperioden november 2019.”

b)

Fjärde stycket ska ersättas med följande:

”I de fall där uppgifter är tillgängliga, inbegripet uppgifter i form av välgrundade skattningar, ska stockuppgifter vid kvartalsslut och kvartalsvisa flödesjusteringar samt även kvartalsvisa uppgifter om nyemission/försäljning och inlösen av aktier/andelar i investeringsfonder även rapporteras för delsektorn private equity-fonder (inbegripet riskkapitalfonder) som en ’varav’-post av ’totala fonder’.”

7.

Artikel 20.6 ska utgå.

8.

I artikel 20.7 ska första stycket ersättas med följande:

”Om de nationella centralbankerna sammanställer uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder direkt från FVC, och i tillämpliga fall baserat på uppgifter som rapporteras av inhemska MFI enligt förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33), och om de nationella centralbankerna beviljar undantag för FVC i enlighet med artikel 5.1 b i förordning (EU) nr 1075/2013 (ECB/2013/40), ska de nationella centralbankerna räkna upp till 100 procents täckning för alla FVC när de sammanställer kvartalsvisa uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder som rapporteras till ECB avseende utestående belopp, finansiella transaktioner samt av- och nedskrivningar.”

9.

Artikel 24 ska utgå.

10.

Artikel 25 ska utgå.

11.

Bilagorna II, III och IV samt ordlistan ska ändras i enlighet med bilagan till den här riktlinjen.

12.

Bilagorna V och VI ska utgå.

Artikel 2

Verkan

Denna riktlinje får verkan samma dag som den delges de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta.

Artikel 3

Adressater

Denna riktlinje riktar sig till de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 1 juni 2018.

På ECB-rådets vägnar

Mario DRAGHI

ECB:s ordförande


(1)  Europeiska centralbankens riktlinje ECB/2014/15 av den 4 april 2014 om monetär och finansiell statistik (EUT L 340, 26.11.2014, s. 1).

(2)  Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1073/2013 av den 18 oktober 2013 om statistik över tillgångar och skulder hos investeringsfonder (ECB/2013/38) (EUT L 297, 7.11.2013, s. 73).


BILAGA

Bilagorna II, III och IV samt ordlistan till riktlinje ECB/2014/15 ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga II ska ändras på följande sätt:

a)

Del 1 ska ändras på följande sätt:

i)

I tredje stycket ska första meningen ersättas med följande:

”Vad gäller balansräkningsuppgifter för andra monetära finansinstitut (MFI) ska de nationella centralbankerna till ECB rapportera uppgifter om utestående belopp i enlighet med tabellerna 1–4 i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33) och flödesjusteringar i enlighet med tabellerna 1 och 2 nedan.”

ii)

Fjärde stycket ska ersättas med följande:

”Vad gäller de krav som avser värdepapperisering av lån och överföringar av lån ska de nationella centralbankerna till ECB rapportera uppgifter i enlighet med tabellerna 5a och 5b i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33). De nationella centralbankerna ska på månadsbasis, om dessa föreligger, rapportera till ECB uppgifter för att justera lån till hushållen uppdelade efter ändamålet för värdepapperiseringar och andra överföringar av lån som krävs på kvartalsbasis enligt tabell 5b i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33). Därutöver ska de nationella centralbankerna rapportera uppgifter om flödesjusteringar i enlighet med tabellerna 3a och 3b nedan. Ytterligare poster om värdepapperisering av lån och överföringar av lån ska, om dessa föreligger, rapporteras i enlighet med tabell 4, förutsatt att dessa uppgifter inte krävs enligt tabellerna 5a och 5b i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33).”

iii)

Följande stycke fem ska läggas till:

”Vad gäller de krav som avser s.k. notional cash pooling ska de nationella centralbankerna, om uppgifter föreligger, rapportera till ECB de utestående belopp och flödesjusteringar som avser bruttopositionerna för inlåning och utlåning i s.k. notional cash pooling som inkluderats vid rapporteringen av uppgiftskraven enligt tabellerna 1–4 i bilaga I till förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33) i enlighet med tabell 5 nedan. Inlåning från s.k. notional cash pools ska rapporteras som en ’varav’-post under ’inlåning över natten’. I tillämpliga fall ska lån från s.k. notional cash pools behandlas som ’revolverande lån och checkräkningskrediter’ och ’lån med löptid på maximalt 1 år’, och ska rapporteras som en ’varav’-post under ’lån’. Lån som inte på avtalsgrund omfattas av cash pool arrangemanget men som beviljas deltagare i en cash pool, ska inte inkluderas i rapporteringen av tabell 5.”

iv)

Tabell 3a ska ersättas med följande:

Tabell 3a

Värdepapperisering och andra överföringar av lån: poster för vilka det krävs månatliga flödesjusteringar  (*1)

BALANSRÄKNINGSPOSTER

A.

Inhemska

B.

Motparter i övriga euroområdet

C.

Övriga utlandet

MFI

 

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Övriga inhemska sektorer

MFI

 

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Övriga inhemska sektorer

Totalt

Övrig offentlig förvaltning (S.1312+S.1313+S.1314)

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

Andra finansförmedlare + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125+S.126+S.127)

Försäkringsbolag (S.128)

Pensionsinstitut (S.129)

Icke-finansiella bolag (S.11)

 

Hushåll + hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14+S.15)

Totalt

Övrig offentlig förvaltning (S.1312+S.1313+S.1314)

Totalt

Investeringsfonder, utom penning-marknads-fonder (S.124)

Andra finansförmedlare + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125+S.126+S.127)

Försäkringsbolag (S.128)

Pensionsinstitut (S.129)

Icke-finansiella bolag (S.11)

 

Hushåll + hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14+S.15)

Totalt

Konsumtionskredit

Bostadslån

 

Övrigt

Totalt

Konsumtionskredit

Bostadslån

 

Övrigt

 

SP/P (2)

 

SP/P (2)

1.

Utestående lånebelopp i en värdepapperisering som inte avförts från balansräkningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

Totalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.1

varav värdepapperiserade genom en FVC i euroområdet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Värdepapperiserade lån som avförts från balansräkningen, administrerade av MFI  (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1

Utestående belopp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nationella centralbankerna ska, om dessa föreligger, rapportera justeringar som avser kvartalsvisa krav enligt tabell 5 i bilaga I till förordning (ECB/2013/33) för att justera lån till hushållen efter ändamål.

v)

Tabell 4 ska ersättas med följande:

Tabell 4

Värdepapperisering och andra överföringar av lån: lån som har avförts från MFI:s balansräkning

BALANSRÄKNINGSPOSTER

A.

Inhemska

B.

Motparter i övriga euroområdet

C.

Övriga utlandet

MFI

Icke-MFI

MFI

Icke-MFI

 

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Övriga inhemska sektorer

 

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Övriga inhemska sektorer

Totalt

Övrig offentlig förvaltning (S.1312+S.1313+S.1314)

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

Andra finansförmedlare + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125+S.126+S.127)

Försäkringsbolag (S.128)

Pensionsinstitut (S.129)

Icke-finansiella bolag (S.11)

Hushåll + hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14+S.15)

Totalt

Övrig offentlig förvaltning (S.1312+S.1313+S.1314)

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

Andra finansförmedlare + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125+S.126+S.127)

Försäkringsbolag (S.128)

Pensionsinstitut (S.129)

Icke-finansiella bolag (S.11)

Hushåll + hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14+S.15)

Konsumtionskredit

Bostadslån

 

Övrigt

Konsumtionskredit

Bostadslån

 

Övrigt

 

SP/P (4)

 

SP/P (4)

3.

Lån som avförts från balansräkningen av MFI  (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1

Utestående belopp

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

M

Lånets syfte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2

Finansiella transaktioner, exklusive effekterna av överföringar av lån

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

M

Lånets syfte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

M

Krav på månadsuppgifter.

Q

Krav på kvartalsuppgifter.

M / Q

Uppgifterna ska lämnas på kvartalsbasis och/eller månadsbasis där sådana finns.

vi)

Följande tabell 5 ska läggas till:

Tabell 5

Notional cash pooling: utestående belopp och flödesjusteringar  (*2)

BALANSRÄKNINGSPOSTER

A.

Inhemska

B.

Motparter i övriga euroområdet

C.

Övriga utlandet

MFI

 

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Övriga inhemska sektorer

MFI

 

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Övriga inhemska sektorer

Totalt

Övrig offentlig förvaltning (S.1312+S.1313+S.1314)

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

Andra finansförmedlare + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125+S.126+S.127)

Försäkringsbolag (S.128)

Pensionsinstitut (S.129)

Icke-finansiella bolag (S.11)

Hushåll + hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14+S.15)

Totalt

Övrig offentlig förvaltning (S.1312+S.1313+S.1314)

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

Andra finansförmedlare + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125+S.126+S.127)

Försäkringsbolag (S.128)

Pensionsinstitut (S.129)

Icke-finansiella bolag (S.11)

Hushåll + hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14+S.15)

SKULDER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1

Inlåning över natten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1e

Euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav Notional cash pool positioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1x

Utländska valutor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav Notional cash pool positioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TILLGÅNGAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Utlåning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2e

Euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav Notional cash pool positioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2x

Utländska valutor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav Notional cash pool positioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

I del 3 ska andra meningen i första stycket ersättas med följande:

”De nationella centralbankerna ska till ECB rapportera uppgifter om utestående belopp i enlighet med den rapporteringsordning som framgår av bilaga I till förordning (EU) nr 1074/2013 (ECB/2013/39) samt flödesjusteringar i enlighet med tabell 1 nedan.”

c)

Del 4 ska ändras på följande sätt:

i)

Tabell 1 ska ersättas med följande:

Tabell 1  (*3)

Uppgifter från ECB/nationella centralbanker

 

Inhemska motparter

Motparter i övriga euroområdet

Övriga utlandet

Totalt

SKULDER

 

 

 

 

8

Utelöpande sedlar och mynt

 

 

 

 

varav: sedlar

 

 

 

 

Eurosedlar

 

 

 

#

Nationellt denominerade sedlar

 

 

 

#  (5)

varav: mynt

 

 

 

 

Mynt denominerade i euro

 

 

 

#

Nationellt denominerade mynt

 

 

 

#  (5)

11

Emitterade skuldebrev  (6)

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

13

Eget kapital och reserver

 

 

 

 

varav: eget kapital

 

 

 

 

varav: vinst eller förlust under redovisningsperioden

 

 

 

 

varav: intäkter och kostnader bokförda direkt i eget kapital

 

 

 

 

varav: medel som härrör från intäkter som inte delats ut till aktieägare

 

 

 

 

varav: avsättningar

 

 

 

 

14

Övriga skulder

 

 

 

 

varav: upplupna belopp på inlåning

 

 

 

varav: övergångsposter

 

 

 

varav: poster under avveckling

 

 

 

varav: finansiella derivat

 

 

 

varav: skulder inom Eurosystemet i samband med tilldelning av eurosedlar

 (7)

 

 

TILLGÅNGAR

 

 

 

 

7

Övriga tillgångar

 

 

 

 

varav: upplupna belopp på lån

 

 

 

varav: övergångsposter

 

 

 

varav: poster under avveckling

 

 

 

varav: finansiella derivat

 

 

 

varav: fordringar inom Eurosystemet i samband med tilldelning av eurosedlar

 (7)

 

 

ii)

Tabell 2 ska ersättas med följande:

Tabell 2  (*4)

Uppgifter för andra MFI

 

Inhemska motparter

Motparter i övriga euroområdet

Övriga utlandet

Totalt

SKULDER

 

 

 

 

9

Inlåning

 

 

 

 

Motsvarande skuld till lån som inte avförts från balansräkningen  (8)

 

11

Emitterade skuldebrev  (9)

 

 

 

 

Upp till 1 år

#

#

#

 

Euro

#

#

#

 

Utländska valutor

#

#

#

 

Över 1 år och upp till 2 år

#

#

#

 

Euro

#

#

#

 

Utländska valutor

#

#

#

 

13

Eget kapital och reserver

 

 

 

 

varav: eget kapital

 

 

 

 

varav: vinst eller förlust under redovisningsperioden

 

 

 

 

varav: intäkter och kostnader bokförda direkt i eget kapital

 

 

 

 

varav: medel som härrör från intäkter som inte delats ut till aktieägare

 

 

 

 

varav: avsättningar

 

 

 

 

14

Övriga skulder

 

 

 

 

varav: upplupna belopp på inlåning

 

 

 

varav: övergångsposter

 

 

 

varav: poster under avveckling

 

 

 

varav: finansiella derivat

 

 

 

varav: avsättningar

 

 

 

 

TILLGÅNGAR

 

 

 

 

3

Innehav av skuldebrev

 

 

 

 

varav: innehav av skuldebrev som enheten själv emitterat

 

 

 

 

4

Ägarandelar

 

 

 

 

varav: innehav av ägarandelar som enheten själv emitterat

 

 

 

 

5

Aktier/andelar i investeringsfonder

 

 

 

 

varav: aktier/andelar i penningmarknadsfonder som enheten själv emitterat

 

 

 

 (10)

7.

Övriga tillgångar

 

 

 

 

varav: upplupna belopp på lån

 

 

 

varav: övergångsposter

 

 

 

varav: poster under avveckling

 

 

 

varav: finansiella derivat

 

 

 

d)

Del 13 ska ändras på följande sätt:

i)

Tabell 1 ska utgå.

ii)

Punkt 1 ska utgå.

e)

I del 15a ska första meningen i första stycket ”De nationella centralbankerna förväntas framför allt att efter bästa förmåga rapportera underordnade serier för belopp som överstiger 50 miljoner euro, men endast i de fall då de underordnade serierna överstiger 1 procent av indikatorns utestående belopp, dvs. tröskelvärdet = max(50 miljoner euro, 1 % av stockarna)” ersättas med följande:

”De nationella centralbankerna ska framför allt att efter bästa förmåga rapportera underordnade serier för belopp som överstiger 50 miljoner euro, men endast i de fall då de underordnade serierna överstiger 1 procent av indikatorns utestående belopp, dvs. tröskelvärdet = max (50 miljoner euro, 1 % av stockarna).”

f)

I del 16 ska avsnitt 3 utgå.

g)

I del 18 ska tabell 3 utgå.

2.

Bilaga III ska ändras på följande sätt:

a)

Del 1 ska ersättas med följande:

”DEL 1

Inledning

Europeiska centralbanken (ECB) har särskilda arrangemang för datautbyte med de nationella centralbankerna inom Europeiska centralbankssystemet (ECBS), centralbankerna i kandidatländerna och vissa nationella statistikkontor inom unionen. Datautbytet sker via standardiserade, plattformsoberoende meddelanden (SDMX (*5)) och inkluderar uppgifter (numeriska värden) och/eller attribut (metadata som förklarar uppgifterna som skickas).

För att statistikmeddelanden ska kunna utbytas måste uppgifterna struktureras enligt precisa datastruktursdefinitioner (*6), som bygger på statistiska koncept och kodlistor som gör det möjligt att beskriva deras innehåll korrekt och entydigt. Datastruktursdefinitionerna, de associerade koncepten och kodlistorna kallas för strukturella definitioner.

ECB:s strukturella definitioner innehåller förteckningen över datastruktursdefinitioner, associerade koncept och kodlistor som tagits fram av ECB och används när statistiska uppgifter utbyts via dess system SDMX. Definitionerna sparas i ECBS register (*7) och på Europeiska kommissionens webbplats CIRCABC (*8) och kan användas av medlemmarna i Electronic Data Interchange (EDI) samt Statistics Interest Group (inklusive medlemmarna i WGSIM, Working Group of Statistical Information Management). En lokal kopia finns normalt hos respektive nationell centralbank. Om så inte är fallet bör de nationella centralbankernas relevanta affärsområde kontakta sin medlem i WGSIM.

Del 2 innehåller en förteckning över datastruktursdefinitionerna och tillhörande dataflöden/dataset som används av ECBS för den monetära och finansiella statistiken. Mer information om datastruktursdefinitionerna inklusive de specifika dimensionerna som utgör serienycklarna, deras format och kodlistor, samt dataattributen som beskriver uppgifterna, deras format och tillämpningsnivå finns i ECBS registret.

(*5)  Statistiska uppgifter och metadata eXchange, via SDMX-EDI eller SDMX-ML meddelanden."

(*6)  Benämndes tidigare nyckelfamiljer."

(*7)  https://sreg.escb.eu/"

(*8)  www.circabc.europa.eu”."

b)

Del 2 ska ersättas med följande:

”DEL 2

Datastruktursdefinitioner och dataflöden/dataset

1.

I SDMX-meddelandena kan statistiska koncept antingen användas som dimensioner (genom att utgöra de ’nycklar’ som anger tidsserierna) eller som attribut (som innehåller information om uppgifterna). Kodade dimensioner och attribut tar sina värden från fördefinierade kodlistor. Datastruktursdefinitionerna anger strukturen för de serienycklar som byts ut, i form av koncept och associerade kodlistor. Dessutom anger de förhållandet till de relevanta attributen. Samma struktur kan användas för flera dataflöden, som skiljs åt genom informationen i dataflödet/datasetet.

2.

Inom området monetär och finansiell statistik har ECB definierat tolv datastruktursdefinitioner som för närvarande används vid statistikutbyte med ECBS och internationella organisationer. För majoriteten av de datastrukturdefinitionerna utbyts ett dataset som utgår från den strukturen och till följd av detta är ID-koden för datastrukturdefinitionen och den tillhörande ID-kod för datasetet (DSI) som används i SDMX-datameddelandena de samma. För bearbetning, tidsfrister och/eller ansvarighetsfrågor har två dataset för utbytet som följer datastruktursdefinitionerna ’ECB_BSI1’, ’ECB_SSI1’ and ’ECB_ICPF1’ definierats och dessa identifieras genom ID-koden för datasetet. Följande kännetecken produceras för dataflödena:

Balansräkningsposter, ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_BSI1’.

Balansräkningsposter i samband med Blue Book (BSP), ID-kod för datastruktursdefinitionen ’ECB_BSI1’ och ID-kod för datasetet ’ECB_BSP’.

Finansiella strukturindikatorer för banker (SSI), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_SSI1’.

Finansiella strukturindikatorer för banker i samband med Blue Book (SSP), ID-kod för datastruktursdefinitionen ’ECB_SS1’ och ID-kod för datasetet ’ECB_SSP’.

MFI:s räntesatser (MIR), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_MIR1’.

Andra finansförmedlare (OFI), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_OFI1’.

Värdepappersemissioner (SEC), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_SEC1’.

Betalnings- och avvecklingssystem (PSS), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_PSS1’.

Investeringsfonder (IVF), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_IVF1’.

Värdepapperiseringsinstitut (FVC), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_FVC1’.

Konsoliderade bankuppgifter (CBD2), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_CBD2’.

Internationell konsoliderad bankstatistik (CBS), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’BIS_CBS’.

Försäkringsbolags tillgångar och skulder (ICB), ID-kod för datastruktursdefinitionen ’ECB_ICPF1’ och ID-kod för datasetet ’ECB_ICB’.

Försäkringsbolags transaktioner (premier, fordringar och provisioner) (ICO), ID-kod för datastruktursdefinitionen och ID-kod för datasetet ’ECB_ICO1’.

Pensionsinstituts tillgångar och skulder (PFB), ID-kod för datastruktursdefinitionen ’ECB_ICPF1’ och ID-kod för datasetet ’ECB_PFB’.”

c)

Del 3 och del 4 ska utgå.

3.

I bilaga IV ska andra meningen i del 3 avsnitt 2 ersättas med följande:

”De nationella centralbankerna ska uppfylla kraven på grundval av de uppgifter som MFI rapporterat.”

4.

I ordlistan ska följande uppslagsord läggas till:

”Följande delposter ingår i kapital och reserver:

a)

Eget kapital inkluderar alla medel som ägarna skjutit till, från den första inbetalningen inklusive påföljande emissioner som medför äganderätt, och anger allt kapital som inbetalats.

b)

Upplupen vinst eller förlust under redovisningsperioden består av all vinst och förlust under den aktuella rapporteringsperioden enligt resultaträkningen, som ännu ej överförts till balanserade vinstmedel.

c)

Intäkter och kostnader bokförda direkt i eget kapital består av motposten till omvärderingar (netto) av tillgångar och skulder som bokförs direkt i eget kapital och inte i resultaträkningen enligt redovisningsreglerna.

d)

Medel som härrör från intäkter som inte delats ut till aktieägare inkluderar avsättningar och andra medel (t.ex. vinst eller förlust som visas efter räkenskapsperiodens utgång och innan beslut fattats om utdelningar eller överföring till avsättningar) som ej delats ut till aktieägarna.

e)

Specifika och allmänna avsättningar för utlåning, värdepapper och andra tillgångar. Sådana avsättningar bör omfatta alla avsättningar för nedskrivningar och kreditförluster förutsatt att de inte har nettats ut från den tillgångskategori som de avser i den statistiska balansräkningen.

MFI:s egna värdepappersinnehav består av värdepapper som köptes av en annan investerare vid emissionen men sedan återköpts av den ursprungliga emittenten, samt även värdepapper som emitterats men behållits av investeraren vid emissionen. Alla typer av egna innehav ska registreras:

innehav av egna skuldförbindelser,

innehav av eget kapital,

innehav av egna aktier/andelar i en penningmarknadsfond.

Nettoförmögenhet är saldoposten i en balansräkning (B.90) (ENS 2010, punkt 7.02). Tillgångar och skulder som upptas i balansräkningen värderas till rimliga priser som i normalfallet är de marknadspriser som råder vid den tidpunkt som balansräkningen hänför sig till. I förmånsbestämda pensionssystem bestäms dock nivån på utlovade pensionsförmåner till deltagande löntagare utifrån en i förväg bestämd formel. Skulden för ett förmånsbestämt pensionssystem är lika med nuvärdet av de utlovade förmånerna, vilket innebär att nettovärdet i ett förmånsbestämt pensionssystem kan avvika från noll. I ett avgiftsbestämt system betalas pensionsförmånerna ut baserat på hur de tillgångar som pensionssystemet förvärvat har utvecklats. Skulden för ett avgiftsbestämt system är det aktuella marknadsvärdet av fondens tillgångar. Fondens nettovärde är alltid noll.

I denna förordning avses med notional cash pooling ett arrangemang för poolning av likvida medel som ett MFI (eller flera MFI) tillhandahåller en grupp av enheter (nedan kallade deltagare i poolen) där: a) alla deltagare i poolen har separerade konton, b) den ränta som ska betalas eller erhållas av ett MFI beräknas utifrån en ’fiktiv’ nettopositionen för alla konton i poolen, samt c) deltagare i poolen får ta ut medel som balanserar mot insättningar som andra deltagare i poolen gör, utan att medel flyttas mellan konton.”


(*1)  Justeringar för avskrivningar/nedskrivningar tillämpas endast för del 2; omklassificeringsjusteringar tillämpas konsekvent.

(1)  De nationella centralbankerna får utvidga denna post till att omfatta överförda lån som har avförts från MFI:s balansräkning och som administreras av MFI, i enlighet med den praxis som tillämpas i tabell 5 i bilaga I till förordning ECB/2013/33.

(2)  Enmansföretag/företag med delägare utan rättslig status.”

(3)  De nationella centralbankerna ska rapportera tillgängliga uppgifter om lån som har avförts från balansräkningen av MFI och som inte ingår i de rapporterade uppgifterna i tabell 5 i bilaga I till förordning ECB/2013/33.

(4)  Enmansföretag/företag med delägare utan rättslig status.”

(*2)  Justeringar för avskrivningar/nedskrivningar tillämpas endast för lån; omklassificeringsjusteringar tillämpas konsekvent.”

(*3)  Stockar ska rapporteras till ECB för samtliga celler; omklassificeringsjusteringar endast för de celler som är markerade med #. Celler med ett kors (†) visar memorandumposter med låg prioritet.

(5)  Sedlar och mynt som är denominerade i tidigare nationella valutor och som är utestående efter införandet av euron. Uppgifter bör rapporteras för åtminstone tolv månader efter utvidgningen.

(6)  Skuldebrev som har emitterats av de nationella centralbankerna ska endast rapporteras om denna företeelse är tillämplig.

(7)  Nettopositioner gentemot Eurosystemet som uppkommit genom a) distributionen av eurosedlar utgivna av ECB (8 procent av totala utgivningen) och b) tillämpningen av kapitalandelsfördelningen. De individuella nationella centralbankernas och ECB:s netto kredit- eller debetposition måste tas upp till antingen tillgångs- eller skuldsidan av balansräkningen i enlighet med (saldots) tecken, dvs. en positiv nettoställning gentemot Eurosystemet måste rapporteras på tillgångssidan, en negativ nettoställning på skuldsidan.”

(*4)  Stockar ska rapporteras till ECB för samtliga celler; omklassificerings- och omvärderingsjusteringar endast för de celler som är markerade med #. Celler med ett kors (†) visar memorandumposter med låg prioritet.

(8)  Dessa poster utgör den motsvarande skulden till lån som har värdepapperiserats men inte avförts från MFI:s balansräkning enligt tillämpliga redovisningsstandarder.

(9)  Efter överenskommelse mellan ECB och de nationella centralbankerna behöver dessa uppgifter inte rapporteras av de nationella centralbankerna i de fall där ECB använder alternativa uppgiftskällor.

(10)  Innehav av aktier/andelar i penningmarknadsfonder som enheten själv emitterat ska endast rapporteras om denna företeelse är tillämplig.”


Upp