EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32016D0027

Decizia (UE) 2016/1717 a Băncii Centrale Europene din 21 septembrie 2016 de modificare a Deciziei BCE/2004/2 de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene (BCE/2016/27)

JO L 258, 24.9.2016, p. 17-18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care este în vigoare

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/27/oj

24.9.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 258/17


DECIZIA (UE) 2016/1717 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 21 septembrie 2016

de modificare a Deciziei BCE/2004/2 de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene (BCE/2016/27)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.3,

întrucât:

(1)

Instrumentele juridice adresate băncilor centrale naționale (BCN) și autorităților naționale competente (ANC), precum orientările și instrucțiunile Băncii Centrale Europene (BCE), trebuie notificate în mod corespunzător destinatarilor acestora. În prezent, practica general acceptată în cazul notificărilor dintre BCE, pe de o parte, și BCN sau ANC, pe de altă parte, constă în utilizarea mijloacelor electronice, inclusiv a e-mailului. În schimb, telexul este perimat ca mijloc de comunicare ca urmare a evoluțiilor tehnologice.

(2)

În ultimii doi ani BCE a adoptat multe decizii adresate entităților supravegheate sau entităților care au depus o cerere de autorizare privind inițierea activității unei instituții de credit. De asemenea, BCE a adoptat decizii privind impunerea de sancțiuni unor terți. Deși dreptul primar nu conține prevederi în acest sens, Regulamentul de procedură al BCE prevede în prezent ca președintele BCE să semneze aceste tipuri de decizii ale BCE care prevăd destinatarii.

(3)

În viitor, deciziile BCE adresate entităților supravegheate sau entităților are au depus o cerere de autorizare privind inițierea activității unei instituții de credit și deciziile privind impunerea de sancțiuni unor terți ar trebui semnate de secretarul Consiliului guvernatorilor pentru a certifica conformitatea cu decizia Consiliului guvernatorilor.

(4)

Având în vedere creșterea semnificativă a numărului de decizii în materie de supraveghere, ar trebui ca modificarea să fie adoptată de urgență și să intre în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(5)

Prin urmare, Decizia BCE/2004/2 (1) ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene

Decizia BCE/2004/2 se modifică după cum urmează:

1.

Punctul 17.2 se înlocuiește cu următorul text:

„17.2.

Orientările BCE sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor și apoi sunt notificate într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii și semnate de președinte în numele Consiliului guvernatorilor. Acestea expun motivele pe care se întemeiază. Notificarea băncilor centrale naționale se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie. Orice orientare a BCE care trebuie publicată oficial se traduce în limbile oficiale ale Uniunii.”

2.

Punctul 17.4 se înlocuiește cu următorul text:

„17.4.

Deciziile și recomandările BCE sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor sau de Comitetul executiv în domeniile corespunzătoare de competență ale acestora și sunt semnate de președinte. Deciziile BCE care impun sancțiuni unor terți sunt semnate de secretarul Consiliului guvernatorilor pentru a le confirma. Deciziile și recomandările BCE expun motivele pe care se întemeiază. Recomandările privind legislația secundară a Uniunii prevăzute la articolul 41 din statut sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor.”

3.

Punctul 17.6 se înlocuiește cu următorul text:

„17.6.

Instrucțiunile BCE sunt adoptate de Comitetul executiv și apoi sunt notificate într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii și semnate în numele Comitetului executiv de președinte sau de oricare doi membri ai Comitetului executiv. Notificarea băncilor centrale naționale se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie. Orice instrucțiune a BCE care trebuie publicată oficial se traduce în limbile oficiale ale Uniunii.”

4.

Punctul 17a.2 se înlocuiește cu următorul text:

„17a.2.

Consiliul guvernatorilor adoptă orientările BCE referitoare la atribuțiile de supraveghere în temeiul articolului 4 alineatul (3) și articolului 6 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și apoi acestea sunt notificate și semnate de președinte în numele Consiliului guvernatorilor. Notificarea băncilor centrale naționale se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie.”

5.

Punctul 17a.3 se înlocuiește cu următorul text:

„17a.3.

Consiliul guvernatorilor adoptă instrucțiunile BCE referitoare la atribuțiile de supraveghere în temeiul articolului 6 alineatul (3), articolului 6 alineatul (5) litera (a), articolului 7 alineatele (1) și (4), articolului 9 alineatul (1) și articolului 30 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și apoi acestea sunt notificate și semnate de președinte în numele Consiliului guvernatorilor. Acestea expun motivele pe care se întemeiază. Notificarea autorităților naționale competente pentru supravegherea instituțiilor de credit se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie.”

6.

Punctul 17a.4 se înlocuiește cu următorul text:

„17a.4.

Deciziile BCE referitoare la entitățile supravegheate și entitățile care au depus o cerere de autorizare privind inițierea activității unei instituții de credit sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor și semnate de secretarul Consiliului guvernatorilor pentru a le confirma. Acestea sunt notificate ulterior persoanelor cărora li se adresează.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 21 septembrie 2016.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  Decizia BCE/2004/2 din 19 februarie 2004 de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene (JO L 80, 18.3.2004, p. 33).


Sus