EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32016D0014

Decizia (UE) 2016/868 a Băncii Centrale Europene din 18 mai 2016 de modificare a Deciziei BCE/2014/6 privind organizarea măsurilor pregătitoare pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite de către Sistemul European al Băncilor Centrale (BCE/2016/14)

JO L 144, 1.6.2016, p. 99-105 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care este în vigoare

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/868/oj

1.6.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 144/99


DECIZIA (UE) 2016/868 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 18 mai 2016

de modificare a Deciziei BCE/2014/6 privind organizarea măsurilor pregătitoare pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite de către Sistemul European al Băncilor Centrale (BCE/2016/14)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 5 și articolul 46.2,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (1), în special articolul 8 alineatul (5),

având în vedere contribuția Consiliului general,

întrucât:

(1)

Decizia BCE/2014/6 (2) definește măsurile pregătitoare pe care băncile centrale din Eurosistem ar trebui să le ia în vederea pregătirii colectării datelor cu caracter granular cu privire la credite de către Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC).

(2)

De la adoptarea Deciziei BCE/2014/6 s-au înregistrat progrese semnificative în direcția instituirii unui sistem pe termen lung pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite pe baza cerințelor armonizate de raportare statistică.

(3)

Din cauza numărului și complexității cerințelor de raportare statistică avute în vedere, calendarul pentru implementare prevăzut de Decizia BCE/2014/6 trebuie extins pentru a acorda SEBC timp suficient pentru a se pregăti în mod corespunzător pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite. Întrucât până la începerea efectivă a raportării va trece destul de mult timp, calendarul prevăzut la articolul 1 din Decizia BCE/2014/6 pentru finalizarea etapei pregătitoare ar trebui înlocuit cu un termen-limită care să asigure că etapa pregătitoare se va încheia când începe raportarea în conformitate cu cadrul pe termen lung pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite.

(4)

Acest calendar revizuit se va aplica și băncilor centrale naționale (BCN) ale statelor membre a căror monedă nu este euro în situațiile în care respectivele BCN cooperează cu băncile centrale din Eurosistem pe baza Recomandării BCE/2014/7 (3).

(5)

Potrivit articolului 3 alineatul (2) din Decizia BCE/2014/6, Comitetul de statistică (Statistics Committee, denumit în continuare „STC”) raportează anual Consiliului guvernatorilor cu privire la progresul realizat de BCE și BCN individuale în legătură cu implementarea de către acestea a măsurilor pregătitoare. Acest raport anual ar trebui să includă informații colectate de STC de la toate BCN, inclusiv informații cu privire la progresul realizat de BCN care beneficiază de o derogare conform articolului 3 alineatul (3) din decizia menționată. Rapoartele separate prevăzute la articolul 3 alineatul (3) din Decizia BCE/2014/6 nu mai sunt considerate necesare.

(6)

Prin urmare, Decizia BCE/2014/6 ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificări

Decizia BCE/2014/6 se modifică după cum urmează:

1.

la articolul 1, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Acest cadru pe termen lung include până la începerea primei transmisii efective de date cu caracter granular cu privire la credite de la BCN către BCE în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/867 al Băncii Centrale Europene (BCE/2016/13) (*): (a) bazele de date cu caracter granular cu privire la credite la nivel național operate de toate BCN din Eurosistem; și (b) o bază comună de date cu caracter granular cu privire la credite folosită de membrii Eurosistemului și care cuprinde date cu caracter granular cu privire la credite pentru toate statele membre a căror monedă este euro.;

(*)  Regulamentul (UE) 2016/867 al Băncii Centrale Europene din 18 mai 2016 privind colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite și la riscul de credit (BCE/2016/13) (JO L 144, 1.6.2016, p. 44).”"

2.

la articolul 3, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   STC pregătește, ținând seama, după caz, de avizele comitetelor SEBC relevante, deciziile necesare pentru implementarea măsurilor pregătitoare prevăzute la alineatul (1) și le transmite Consiliului guvernatorilor pentru adoptare. STC transmite Consiliului guvernatorilor rapoarte pe bază anuală cu privire la progresul realizat de BCE și BCN individuale, inclusiv BCN care beneficiază de o derogare în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).”;

3.

la articolul 3, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În ceea ce privește BCN care necesită o perioadă mai lungă de introducere graduală în etapa pregătitoare pentru dezvoltarea sau obținerea accesului la bazele cuprinzătoare de date cu caracter granular cu privire la credite, Consiliul guvernatorilor poate, în etapa pregătitoare, să acorde derogări temporare individuale de la obligația de a aplica anumite măsuri pregătitoare prevăzute la alineatul (1). Durata fiecărei derogări individuale este strict limitată la timpul minim necesar pentru BCN în cauză să asigure în etapa pregătitoare luarea măsurilor pregătitoare acoperite de derogare și este, în orice caz, stabilită astfel încât să permită atingerea obiectivelor prevăzute la articolul 1 în legătură cu toate BCN din Eurosistem. Orice drepturi de acces la informațiile statistice confidențiale derivate din datele cu caracter granular cu privire la credite transmise BCE ca parte dintr-o anumită măsură pregătitoare sunt suspendate în legătură cu orice BCN care beneficiază de o derogare temporară în legătură cu respectiva măsură. Consiliul guvernatorilor poate decide că trebuie impuse noi restricții unor BCN individuale care beneficiază de orice derogare în temeiul prezentului alineat.”;

4.

la articolul 4, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Pentru a asigura alinierea adecvată a datelor cu caracter granular cu privire la credite de colectat pe termen lung cu nevoile statistice ale potențialilor utilizatori din SEBC, STC organizează, în cursul etapei pregătitoare, transmiterea anuală, la sfârșitul lunii martie a fiecărui an, de la BCN la BCE a datelor cu caracter granular cu privire la credite care sunt imediat disponibile în legătură cu 30 iunie și 31 decembrie ale anului anterior, prin utilizarea unui nivel adecvat de anonimizare și agregare în ceea ce privește informațiile despre debitori pentru a se asigura că debitorii individuali nu pot fi identificați. Prima transmisie are loc la sfârșitul lunii martie 2014, cu trimitere la 30 iunie și 31 decembrie 2013, și se bazează pe sistemul de raportare de referință prevăzut în anexă. Orice transmisii ad-hoc ulterioare sunt organizate de STC pe bază de voluntariat și pe baza sistemului de raportare care va ține seama de existența și caracteristicile datelor cu caracter granular cu privire la credite care sunt imediat disponibile și asigură proporționalitatea datelor colectate cu situația activităților de pregătire finalizate la momentul transmiterii. Datele cu privire la debitori care aparțin de sectoare instituționale, altele decât societățile nefinanciare, pot fi raportate în cursul etapei pregătitoare pe bază agregată, cu condiția ca BCN să furnizeze informațiile metodologice relevante.”;

5.

anexa la Decizia BCE/2014/6 se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Producerea de efecte

Prezenta decizie produce efecte de la data notificării sale către destinatari.

Articolul 3

Destinatari

Prezenta decizie se adresează BCN din statele membre a căror monedă este euro.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 18 mai 2016.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 318, 27.11.1998, p. 8.

(2)  Decizia BCE/2014/6 din 24 februarie 2014 privind organizarea măsurilor pregătitoare pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite de către Sistemul European al Băncilor Centrale (JO L 104, 8.4.2014, p. 72).

(3)  Recomandarea BCE/2014/7 din 24 februarie 2014 privind organizarea măsurilor pregătitoare pentru colectarea datelor cu caracter granular cu privire la credite de către Sistemul European al Băncilor Centrale (JO C 103, 8.4.2014, p. 1).


ANEXĂ

Tabelul din anexa la Decizia BCE/2014/6 se înlocuiește cu următorul tabel:

„Tip

Atribute

Prezentare generală

Nivel de anonimizare

Atributele creditorului

Identificatorul creditorului

Identificarea creditorilor în conformitate cu codificarea utilizată de Registrul SEBC al Bazei de date a Instituțiilor și Companiilor Afiliate (Register of Institutions and Affiliates Database – RIAD (*).

Neanonimizate

Atributele debitorului

Identificatorul debitorului

Identificare alfanumerică a debitorilor, pentru a se asigura că debitorii individuali nu pot fi identificați.

Anonimizat

Țara de reședință

Țara de reședință a debitorului, conform standardului ISO 3166 (**).

Sector instituțional

Sectorul (sau subsectorul) instituțional al debitorului, conform clasificării SEC 2010. Sunt necesare următoarele (sub)sectoare:

Societăți nefinanciare (S.11)

Banca centrală (S.121)

Societăți care acceptă depozite, exclusiv banca centrală (S.122)

Fonduri de piață monetară (S.123)

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari, cu excepția societăților de asigurare și a fondurilor de pensii (S.125)

Auxiliari financiari (S.126)

Instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Administrații publice (S.13)

Gospodăriile populației și instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14 + S.15)

Sector de activitate economică

Clasificarea debitorilor (financiari și nefinanciari) conform activităților economice ale acestora, în conformitate cu Nomenclatorul statistic NACE a doua revizuire (***) Codurile NACE se raportează la nivelul doi de detaliu (după «diviziune»).

Dimensiune

Clasificarea debitorilor în funcție de dimensiunea acestora: micro, mic, mediu și mare.

Variabile ale datelor cu privire la credite

Identificatorul creditului

Identificare alfanumerică a creditelor, astfel cum este utilizată de instituțiile raportoare la nivel național.

Monedă

Moneda în care este exprimat creditul, în conformitate cu standardul ISO 4217 (**).

Tipul de credit

Clasificarea creditelor în funcție de tipul acestora:

La cerere sau cu preaviz (cont curent)

Creanțe aferente cardurilor de credit

Creanțe comerciale

Leasinguri financiare

Contracte de deport (reverse repo)

Alte credite la termen

Tipul de colateral

Tipul de colateral care garantează creditul acordat; garanții reale imobiliare, alt colateral (inclusiv titluri de valoare și aur), fără colateral.

Scadența inițială

Scadența creditului convenită la data acordării acestuia sau la data unei renegocieri ulterioare; mai mică sau egală cu un an, peste un an.

Scadență reziduală

Scadența referitoare la data stabilită pentru rambursarea creditului; mai mică sau egală cu un an, peste un an.

Credite neperformante

Credite ale căror debitori nu și-au îndeplinit obligațiile.

Credit sindicalizat

Contract de credit individual la care participă mai multe instituții în calitate de creditori.

Creanțe subordonate

Creanțele subordonate conferă o creanță subsidiară asupra instituției emitente, care poate fi exercitată numai după satisfacerea tuturor celorlalte creanțe care au un grad de prioritate mai înalt (de exemplu, depozite/credite), atribuindu-le anumite caracteristici ale «acțiunilor și altor titluri de participație».

Măsuri privind datele cu privire la credite

Credit tras

Soldul total al unui credit (valoarea principalului, fără deducerea diminuării valorii contabile), raportat înainte de ajustările riscului de credit, cu excepția pierderilor de credit înregistrate ca scoatere din evidențele contabile.

Linii de credit

Valoarea creditului acordat, dar netras.

Arierate

Orice plată (valoare) a unui credit care este restantă de peste 90 de zile.

Valoarea colateralului

Valoarea colateralului la data raportării.

Ajustare specifică a riscului de credit

Provizion specific pentru pierderea din credite pentru riscurile de credit în conformitate cu cadrul contabil aplicabil. Acest indicator trebuie raportat doar pentru creditele neperformante.

Active ponderate în funcție de risc

Valorile ponderate la risc ale expunerilor în conformitate cu Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului (****) sau cu actele ulterioare.

Probabilitate de neîndeplinire a obligațiilor (doar pentru instituțiile de credit care aplică un sistem intern de rating)

Probabilitatea de neîndeplinire a obligațiilor de către o contraparte pe parcursul unui an, în conformitate cu Directiva 2006/48/CE sau actele ulterioare. Pentru raportarea în regim «debitor cu debitor», se raportează media ponderată în funcție de volum.

Pierdere datorată neîndeplinirii obligațiilor (doar pentru instituțiile de credit care aplică un sistem intern de rating)

Raportul dintre pierderea pe o expunere datorată neîndeplinirii obligațiilor de către o contraparte și soldul la momentul neîndeplinirii obligațiilor, în conformitate cu Directiva 2006/48/CE sau actele ulterioare. Pentru raportarea în regim «debitor cu debitor», se raportează media ponderată în funcție de volum.

Rata dobânzii

Raportul, ca procent anual, dintre suma pe care un debitor trebuie să o plătească creditorului de-a lungul unei perioade de timp și valoarea principalului creditului, depozitului sau instrumentului de creanță, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 63/2002 al Băncii Centrale Europene (*****) și actele ulterioare. Pentru raportarea în regim «debitor cu debitor», se raportează media ponderată în funcție de volum.


(*)  Pentru instituțiile financiare monetare (IFM), a se vedea lista publicată pe website-ul BCE, la adresa www.ecb.europa.eu

(**)  Astfel cum a fost publicat de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) pe website-ul acesteia, la adresa www.iso.org

(***)  Astfel cum a fost publicată de Comisia Europeană (Eurostat) pe website-ul acesteia, la adresa www.ec.europa.eu/eurostat

(****)  Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 iunie 2006 privind inițierea și exercitarea activității instituțiilor de credit (JO L 177, 30.6.2006, p. 1).

(*****)  Regulamentul (CE) nr. 63/2002 al Băncii Centrale Europene din 20 decembrie 2001 privind statisticile referitoare la ratele dobânzilor practicate de instituțiile financiare monetare pentru depozitele constituite de gospodării și societăți nefinanciare și creditele acordate acestora (BCE/2001/18) (JO L 10, 12.1.2002, p. 24).”.


Sus