EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32014D0001(01)

2014/179/EU: Euroopan keskuspankin päätös, annettu 22 päivänä tammikuuta 2014 , Euroopan keskuspankin työjärjestyksen hyväksymisestä tehdyn päätöksen EKP/2004/2 muuttamisesta (EKP/2014/1)

EUVL L 95, 29.3.2014, s. 56—63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Asiakirjan oikeudellinen asema Voimassa

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/179/oj

29.3.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 95/56


EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS,

annettu 22 päivänä tammikuuta 2014,

Euroopan keskuspankin työjärjestyksen hyväksymisestä tehdyn päätöksen EKP/2004/2 muuttamisesta

(EKP/2014/1)

(2014/179/EU)

EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön ja erityisesti sen 12.3 artiklan,

ottaa huomioon luottolaitosten vakavaraisuusvalvontaan liittyvää politiikkaa koskevien erityistehtävien antamisesta Euroopan keskuspankille 15 päivänä lokakuuta 2013 annetun neuvoston asetuksen (EU) N:o 1024/2013 (1) ja erityisesti sen 25 artiklan 2 kohdan ja 26 artiklan 12 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Valvontapäätösten laatimis- ja hyväksymisprosessiin osallistuvien elinten välisen vuorovaikutuksen selkiyttämiseksi on tarpeen sopeuttaa EKP:n ja sen päätöksentekoelinten sisäinen organisaatio asetuksen (EU) N:o 1024/2013 mukaisiin vaatimuksiin.

(2)

On tarpeen ottaa käyttöön menettelytapasäännöt, joissa vahvistetaan johtokunnan jäsenille ja varajäsenille eettiset säännöt.

(3)

On tarpeen perustaa korkean tason tarkastuskomitea, jonka tehtävänä on vahvistaa ulkoisen ja sisäisen valvonnan tasoja ja myötävaikuttaa EKP:n ja eurojärjestelmän hallinnon vahvistamiseen.

(4)

Työjärjestyksen 21 artiklassa täsmennetään, että EKP:n ja henkilöstön välinen palvelussuhde määritetään palvelussuhteen ehdoissa ja henkilöstösäännöissä. Palvelussuhteen ehtoja ja henkilöstösääntöjä on muutettu hakijoiden valintaa ja nimittämistä koskevien sääntöjen sisällyttämiseksi. Henkilövalintoja, nimityksiä ja ylennyksiä koskeva työjärjestyksen 20 artikla on tarpeeton ja olisi kumottava.

(5)

On myös tarpeen sisällyttää joitakin vähäistä teknisiä ja kielellisiä muutoksia, esimerkiksi perussopimuksen ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin työjärjestyksen artiklojen uusi numerointi.

(6)

Asetuksen (EU) N:o 1024/2013 26 artiklan 8 kohdan mukaista vastustamattajättämismenettelyä ei tulisi soveltaa yleiseen kehykseen, kuten asetuksen (EU) N:o 1024/2013 6 artiklan 7 kohdassa tarkoitettuun organisatoriseen kehykseen, jonka mukaisesti valvontapäätöksiä tehdään.

(7)

Näin ollen päätös EKP/2004/2 (2) olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Euroopan keskuspankin työjärjestyksen muutokset

Muutetaan päätös EKP/2004/2 seuraavasti:

1.

Korvataan 1 artikla seuraavasti:

1 artikla

Määritelmät

1.1

Tällä työjärjestyksellä täydennetään Euroopan unionin toiminnasta tehtyä sopimusta sekä Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussääntöä. Tämän työjärjestyksen ilmaisuilla on sama merkitys kuin perussopimuksessa ja perussäännössä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1.2 artiklan soveltamista.

1.2

Ilmaisuilla ”osallistuva jäsenvaltio”, ”kansallinen toimivaltainen viranomainen” ja ”kansallinen nimetty viranomainen” on sama merkitys kuin luottolaitosten vakavaraisuusvalvontaan liittyvää politiikkaa koskevien erityistehtävien antamisesta Euroopan keskuspankille annetussa neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1024/2013 (3).

2.

Lisätään 5 a artikla seuraavasti:

5 a artikla

Menettelytapaohjeet EKP:n neuvoston jäsenille

5a.1

EKP:n neuvosto hyväksyy jäsenilleen menettelytapaohjeet, pitää ne ajan tasalla ja julkaisee ne EKP:n verkkosivuilla.

5a.2

Kukin EKP:n neuvoston jäsen varmistaa, että 3.2 artiklassa tarkoitetut hänen ohellaan kokouksiin osallistuvat henkilöt sekä hänen 3.3 artiklassa tarkoitetut varajäsenensä allekirjoittavat menettelytapaohjeiden noudattamista koskevan vakuutuksen ennen osallistumistaan EKP:n neuvoston kokouksiin.”

3.

Korvataan 9 artikla seuraavasti:

9 artikla

Eurojärjestelmän/EKPJ:n komiteat

9.1

EKP:n neuvosto perustaa ja purkaa komiteat. Ne avustavat EKP:n päätöksentekoelimiä ja raportoivat toiminnastaan EKP:n neuvostolle johtokunnan välityksellä.

9.2

Jos kyseessä on luottolaitosten valvontaa koskeva politiikkakysymys, asetuksella (EU) N:o 1024/2013 EKP:lle annetuissa tehtävissä EKP:tä avustavat komiteat raportoivat valvontaelimelle ja tarvittaessa EKP:n neuvostolle. Valvontaelin antaa omien menettelyjensä mukaisesti varapuheenjohtajalle tehtäväksi raportoida EKP:n neuvostolle johtokunnan välityksellä tällaisesta toiminnasta.

9.3

Komiteoihin kuuluu kustakin eurojärjestelmään kuuluvasta keskuspankista ja EKP:stä enintään kaksi jäsentä, jotka kunkin kansallisen keskuspankin pääjohtaja ja johtokunta vastaavasti nimeävät.

9.4

Kun kyseessä on EKP:n päätöksentekoelinten avustaminen EKP:lle asetuksella (EU) N:o 1024/2013 annetuissa tehtävissä, komiteoihin kuuluu kustakin osallistuvasta jäsenvaltioista yksi jäsen keskuspankista ja yksi jäsen kansallisesta toimivaltaisesta viranomaisesta; asianomainen kansallinen keskuspankki nimeää komiteoiden jäsenet kuultuaan asianomaista kansallista toimivaltaista viranomaista, jos tämä ei ole keskuspankki.

9.5

EKP:n neuvosto määrää komiteoiden tehtävät ja nimittää niiden puheenjohtajat. Puheenjohtaja nimitetään yleensä EKP:n henkilöstön joukosta. Sekä EKP:n neuvostolla että johtokunnalla on oikeus pyytää komiteoilta selvityksiä erityisistä aiheista. EKP tarjoaa komiteoille sihteeripalvelut.

9.6

Jokaisen eurojärjestelmän ulkopuolisen jäsenvaltion kansallinen keskuspankki voi myös nimetä enintään kaksi jäsentä, jotka osallistuvat komitean kokouksiin aina, kun komitea käsittelee yleisneuvoston toimivaltaan kuuluvia asioita ja kun komitean puheenjohtaja ja johtokunta katsovat sen tarpeelliseksi.

9.7

Myös muiden Euroopan unionin toimielinten ja kolmansien osapuolten edustajia voidaan kutsua komitean kokouksiin aina, kun komitean puheenjohtaja ja johtokunta katsovat sen tarpeelliseksi.”

4.

Lisätään uusi 9 b artikla seuraavasti:

9 b artikla

Tarkastuskomitea

Olemassa olevien ulkoisen ja sisäisen valvonnan tasojen vahvistamiseksi sekä EKP:n ja eurojärjestelmän hallinnon vahvistamiseksi EKP:n neuvosto perustaa valvontakomitean sekä määrää sen tehtävät ja kokoonpanon.”

5.

Korvataan 11.3 artikla seuraavasti:

”11.3

Johtokunta laatii ja pitää ajan tasalla jäsenilleen ja henkilöstölle tarkoitetut menettelytapaohjeet, jotka julkaistaan EKP:n verkkosivuilla.”

6.

Lisätään artiklat seuraavasti:

”IV a   LUKU

VALVONTATEHTÄVÄT

13 a artikla

Valvontaelin

EKP:lle annettujen luottolaitosten valvontaan liittyvien tehtävien (jäljempänä ’valvontatehtävät’) suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa asetuksen (EU) N:o 1024/2013 26 artiklan 1 kohdan mukaan kokonaisuudessaan valvontaelin, joka on EKP:n sisäinen elin. Valvontaelimen tehtävät eivät vaikuta EKP:n päätöksentekoelinten toimivaltaan.

13 b artikla

Valvontaelimen kokoonpano

13b.1

Valvontaelin koostuu puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta, neljästä EKP:n edustajasta ja kunkin YVM:ään osallistuvan jäsenvaltion kansallisen toimivaltaisen viranomaisen edustajasta. Kaikki valvontaelimen jäsenet toimivat koko unionin etujen mukaisesti.

13b.2

Jos toimivaltainen viranomainen ei ole keskuspankki, valvontaelimen jäsen voi tuoda edustajan jäsenvaltion keskuspankista. Äänestyksissä yhden jäsenvaltion edustajat katsotaan yhdessä yhdeksi jäseneksi.

13b.3

EKP:n neuvoston on valvontaelintä kuultuaan hyväksyttävä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan nimittämistä koskeva ehdotus ja toimitettava se Euroopan parlamentille hyväksyttäväksi.

13b.4

Valvontaelimen puheenjohtajan palvelussuhteen ehdoista ja etenkin hänen palkastaan, eläkkeestään ja muista sosiaalietuuksistaan sovitaan EKP:n kanssa, ja niistä päättää EKP:n neuvosto.

13b.5

Valvontaelimen varapuheenjohtajan toimikausi on viisi vuotta, eikä häntä voida nimittää uudeksi toimikaudeksi. Varapuheenjohtajan toimikausi ei voi jatkua sen jälkeen, kun hänen tehtävänsä johtokunnan jäsenenä on päättynyt.

13b.6

EKP:n neuvosto nimittää johtokunnan ehdotuksesta valvontaelimeen EKP:n neljä edustajaa, jotka eivät saa hoitaa EKP:n rahapoliittiseen tehtävään suoraan liittyviä tehtäviä.

13 c artikla

Äänestäminen asetuksen (EU) N:o 1024/2013 26 artiklan 7 kohdan mukaisesti

Hyväksyttäessä päätösluonnoksia asetuksen (EU) N:o 1024/23 26 artiklan 7 kohdan mukaisesti sekä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 16 artiklan, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 238 artiklan 3 kohdan ja siirtymämääräyksistä tehdyn pöytäkirjan (N:o 36) perusteella sovelletaan seuraavia sääntöjä:

i)

31 päivään lokakuuta 2014 saakka päätökset katsotaan hyväksytyiksi, jos puolesta äänestää vähintään 50 prosenttia valvontaelimen jäsenistä, jotka samalla edustavat vähintään 74:ää prosenttia painotetuista äänistä ja vähintään 62:ta prosenttia koko väestöstä.

ii)

1 päivästä marraskuuta 2014 päätökset katsotaan hyväksytyiksi, jos puolesta äänestää vähintään 55 prosenttia valvontaneuvoston jäsenistä, jotka samalla edustavat vähintään 65:tä prosenttia koko väestöstä. Määrävähemmistössä on oltava vähintään se määrä valvontaelinten jäseniä, joka edustaa 35:tä prosenttia koko väestöstä lisättynä yhdellä jäsenellä; muussa tapauksessa katsotaan, että määräenemmistö on saavutettu.

iii)

1 päivän marraskuuta 2014 ja 31 päivän maaliskuuta 2017 välisenä aikana päätökset katsotaan kansallisen toimivaltaisen viranomaisen tai valvontaelimessä olevan EKP:n edustajan pyynnöstä hyväksytyiksi, jos puolesta äänestää vähintään 50 prosenttia valvontaelimen jäsenistä, jotka samalla edustavat vähintään 74:ää prosenttia painotetuista äänistä ja vähintään 62:ta prosenttia koko väestöstä.

iv)

Kunkin EKP:n neuvoston nimittämän EKP:n neljän edustajan äänellä on painoarvo, joka vastaa muiden jäsenten äänten mediaanipainoarvoa, joka lasketaan liitteessä vahvistetun laskutavan mukaisesti.

v)

Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan äänten painoarvo on nolla; ne otetaan huomioon ainoastaan enemmistön määrityksessä, kun kyse on valvontaelimen jäsenten lukumäärästä.

13 d artikla

Valvontaelimen työjärjestys

Valvontaelin vahvistaa työjärjestyksensä EKP:n neuvostoa kuultuaan. Työjärjestyksessä on varmistettava kaikkien osallistuvien jäsenvaltioiden tasavertainen kohtelu.

13 e artikla

Valvontaelimen jäsenten menettelytapaohjeet

13e.1

Valvontaelin hyväksyy jäsenilleen menettelytapaohjeet, pitää ne ajan tasalla ja julkaisee ne EKP:n verkkosivuilla.

13 e.2

Kukin jäsen varmistaa, että hänen ohellaan kokouksiin osallistuvat henkilöt, hänen varajäsenensä sekä kansallisen keskuspankkinsa edustajat allekirjoittavat menettelytapaohjeiden noudattamista koskevan vakuutuksen ennen osallistumistaan valvontaelimen kokouksiin.

13 f artikla

Valvontaelimen kokoukset

Valvontaelin kokoontuu yleensä EKP:n tiloissa. Valvontaelimen kokouspöytäkirjat annetaan EKP:n neuvostolle tiedoksi heti kun ne on hyväksytty.

13 g artikla

Päätösten hyväksyminen asetuksen (EU) N:o 1024/2013 4 artiklassa tarkoitettuja tehtäviä hoidettaessa

13g.1

Valvontaelin esittää EKP:n neuvostolle asetuksen (EU) N:o 1024/2013 4 artiklassa tarkoitettujen tehtävien hoitamista varten valmiit päätösluonnokset, joihin liitetään selvityksiä päätösluonnoksen taustoista ja pääasiallisista perusteluista. Tällaiset päätösluonnokset sekä EKP:n neuvostolle 13 g.2 artiklan mukaisesti asetettua määräaikaa koskevat tiedot toimitetaan samanaikaisesti kyseisten jäsenvaltioiden kansallisille toimivaltaisille viranomaisille.

13g.2

Edellä 13 g.1 artiklassa tarkoitettu päätösluonnos katsotaan hyväksytyksi, ellei EKP:n neuvosto vastusta sitä kymmenen työpäivän kuluessa. Kiireellisissä tapauksissa valvontaelin määrittää kohtuullisen määräajan, joka ei saa ylittää 48:aa tuntia. Päätös toimitetaan samanaikaisesti valvontaelimelle ja kyseisten jäsenvaltioiden toimivaltaisille kansallisille viranomaisille.

13g.3

Euroalueen ulkopuolinen osallistuva jäsenvaltio ilmoittaa valvontaelimen päätösluonnosta koskevan mahdollisen eriävän mielipiteensä perusteluineen EKP:lle viiden työpäivän kuluessa siitä kun päätösluonnos on toimitettu sille 13 g.1 artiklan mukaisesti. EKP:n puheenjohtaja toimittaa viipymättä eriävän mielipiteen perusteluineen EKP:n neuvostolle ja valvontaelimelle. EKP:n neuvosto ottaa kokonaisuudessaan huomioon valvontaelimen laatimassa arvioinnissa olevat perusteet ja tekee asiaa koskevan päätöksen viiden työpäivän kuluessa eriävän mielipiteen vastaanottamisesta. Tämä päätös kirjallisine perusteluineen toimitetaan valvontaelimelle sekä kyseessä olevan jäsenvaltion toimivaltaiselle kansalliselle viranomaiselle.

13g.4

Euroalueen ulkopuolinen osallistuva jäsenvaltio ilmoittaa EKP:lle mahdollisen eriävän mielipiteensä perusteluineen siitä, että EKP:n neuvosto vastustaa valvontaelimen päätösluonnosta, viiden työpäivän kuluessa 13 g.2 artiklan nojalla esitetyn vastalauseen vastaanottamisesta. EKP:n puheenjohtaja toimittaa viipymättä eriävän mielipiteen perusteluineen EKP:n neuvostolle ja valvontaelimelle. EKP:n neuvoston on annettava 30 päivän kuluessa lausuntonsa jäsenvaltion perustellusta eriävästä mielipiteestä ja vahvistettava perustelunsa esittäen vastustavansa luonnosta tai peruutettava vastalauseensa. Vastustamisen vahvistamista tai peruuttamista koskeva päätös toimitetaan kyseisen jäsenvaltion toimivaltaiselle kansalliselle viranomaiselle. Jos EKP:n neuvosto peruuttaa vastustamisensa, valvontaelimen päätösluonnos katsotaan hyväksytyksi vastustamisen peruuttamispäivänä.

13 h artikla

Päätösten hyväksyminen asetuksen (EU) N:o 1024/2013 5 artiklassa tarkoitettuja tehtäviä hoidettaessa

13h.1

Jos kansallinen toimivaltainen tai nimetty viranomainen ilmoittaa asetuksen (EU) N:o 1024/2013 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti EKP:lle aikomuksestaan soveltaa pääomapuskureita koskevia vaatimuksia tai mitä tahansa muita toimenpiteitä, joilla pyritään puuttumaan systeemisiin tai makrovakauteen kohdistuviin riskeihin, ilmoitus toimitetaan viipymättä EKP:n neuvostolle ja valvontaelimelle, kun valvontaelimen sihteeri on sen vastaanottanut. Saatuaan kyseiseen aloitteeseen perustuvan valvontaelimen ehdotuksen ja otettuaan huomioon asianomaisen komitean sekä asianomaisen sisäisen organisaation huomiot EKP:n neuvosto tekee asiassa päätöksen kolmen työpäivän kuluessa. Jos EKP:n neuvosto vastustaa ilmoitettua toimenpidettä, sen on esitettävä perustelunsa kansalliselle toimivaltaiselle tai nimetylle viranomaiselle kirjallisesti viiden työpäivän kuluessa siitä, kun ilmoitus tehtiin EKP:lle.

13h.2

Jos EKP:n neuvosto, saatuaan kyseiseen aloitteeseen perustuvan valvontaelimen ehdotuksen ja otettuaan huomioon asianomaisen komitean sekä asianomaisen sisäisen organisaation huomiot, aikoo asetuksen (EU) N:o 1024/2013 5 artiklan 2 kohdan nojalla käyttää korkeampia pääomapuskureita koskevia vaatimuksia tai soveltaa tiukempia toimenpiteitä, joilla pyritään puuttumaan systeemisiin tai makrovakauteen kohdistuviin riskeihin, sen on ilmoitettava aikomuksestaan asianomaiselle kansalliselle toimivaltaiselle tai nimetylle viranomaiselle vähintään kymmenen työpäivää ennen tällaisen päätöksen tekemistä. Jos kyseessä oleva kansallinen toimivaltainen tai nimetty viranomainen ilmoittaa EKP:lle kirjallisesti eriävän mielipiteensä perusteluineen viiden työpäivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta, valvontaelimen sihteeri toimittaa eriävän mielipiteen EKP:n neuvostolle ja valvontaelimelle viipymättä sen saatuaan. EKP:n neuvosto tekee asiassa päätöksen saatuaan tähän aloitteeseen perustuvan valvontaelimen ehdotuksen ja otettuaan huomioon asianomaisen komitean sekä asianomaisen sisäisen organisaation huomiot. Tämä päätös toimitetaan kyseiselle kansalliselle toimivaltaiselle tai nimetylle viranomaiselle.

13h.3

EKP:n neuvosto voi hyväksyä, vastustaa tai muuttaa 13 h.1 ja 13 h.2 artiklassa tarkoitettuja valvontaelimen ehdotuksia. EKP:n neuvostolla on myös oikeus kehottaa valvontaelintä esittämään 13 h.1 ja 13.h 2 artiklassa tarkoitettu ehdotus tai suorittamaan erityinen analyysi. Jos valvontaelin ei kehotuksesta huolimatta toimita tällaista ehdotusta, EKP:n neuvosto voi ilman valvontaelimen ehdotusta tehdä asiassa päätöksen otettuaan huomioon asianomaisen komitean sekä asianomaisen sisäisen organisaation huomiot.

13 i artikla

Asetuksen (EU) N:o 1024/2013 14 artiklan 2–4 kohdan mukaisten päätösten hyväksyminen

Jos kansallinen toimivaltainen viranomainen esittää EKP:lle asetuksen (EU) N:o 1024/2013 14 artiklan 2 kohdan mukaisen päätösluonnoksen, valvontaelin toimittaa päätösluonnoksen sekä oman arvionsa EKP:n neuvostolle viiden työpäivän kuluessa. Päätösluonnos katsotaan hyväksytyksi, ellei EKP:n neuvosto vastusta sitä enintään kymmenen työpäivän kuluessa, jota aikaa voidaan jatkaa kerran samanpituiseksi ajaksi asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa.

13 j artikla

Asetuksen (EU) N:o 1024/2013 6 artiklan 7 kohdassa tarkoitettu yleinen kehys

EKP:n neuvosto hyväksyy kansallisia toimivaltaisia viranomaisia kuullen, valvontaelimen ehdotuksen perusteella ja vastustamattajättämismenettelyä soveltamatta päätöksiä, joilla perustetaan yleinen kehys asetuksen (EU) N:o 1024/2013 6 artiklan täytäntöönpanon käytännön menettelyjen järjestämistä varten.

13 k artikla

Rahapoliittisten tehtävien ja valvontatehtävien eriyttäminen

13k.1

EKP hoitaa sille asetuksella (EU) N:o 1024/2013 annetut tehtävät erillään rahapolitiikkaan liittyvistä tehtävistään ja muista tehtävistään ja niihin vaikuttamatta.

13k.2

EKP ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin rahapoliittisten tehtävien ja valvontatehtävien eriyttämisen varmistamiseksi.

13k.3

Rahapoliittisten tehtävien ja valvontatehtävien eriyttäminen ei sulje pois EKP:n ja EKPJ:n päämäärien saavuttamiseksi tarvittavaa tietojenvaihtoa näiden kahden tehtäväalueen välillä.

13 l artikla

Valvontatehtäviä koskevien EKP:n neuvoston kokousten järjestäminen

13l.1

Valvontatehtäviä koskevat EKP:n neuvoston kokoukset järjestetään muista EKP:n neuvoston kokouksista erillään, ja niitä varten laaditaan erillinen esityslista.

13l.2

Johtokunta laatii valvontaelimen ehdotuksesta alustavan esityslistan ja lähettää sen yhdessä valvontaelimen laatimien asiaan kuuluvien asiakirjojen kassa EKP:n neuvoston jäsenille ja muille, joilla on oikeus osallistua kokouksiin, vähintään kahdeksan päivää ennen kyseistä kokousta. Tämä ei koske kiireellisiä tapauksia, joissa johtokunnan on meneteltävä olosuhteiden vaatimalla tavalla.

13l.3

EKP:n neuvosto kuulee eurojärjestelmän ulkopuolisten osallistuvien jäsenvaltioiden kansallisten keskuspankkien pääjohtajia ennen kuin se vastustaa valvontaelimen laatimaa päätösluonnosta, joka on osoitettu kansallisille toimivaltaisille viranomaisille ja koskee euroalueen ulkopuolisissa osallistuvissa jäsenvaltioissa perustettuja luottolaitoksia. EKP:n neuvosto menettelee samalla tavoin jos kyseessä olevat kansalliset toimivaltaiset viranomaiset ilmoittavat EKP:n neuvostolle tällaista valvontaelimen päätösluonnosta koskevan eriävän mielipiteensä perusteluineen.

13l.4

Jollei tästä luvusta muuta johdu, EKP:n neuvoston kokouksia koskevia, I luvussa vahvistettuja yleisiä säännöksiä sovelletaan myös valvontatehtäviä koskeviin EKP:n neuvoston kokouksiin.

13 m artikla

Sisäinen organisaatio valvontatehtävien osalta

13m.1

EKP:n sisäistä organisaatiota ja henkilöstöä koskeva johtokunnan toimivalta kattaa myös valvontatehtävät. Johtokunta kuulee valvontaelimen puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa tällaisista sisäistä organisaatiota koskevista asioista. Sovelletaan 10 ja 11 artiklaa vastaavasti.

13m.2

Valvontaelin voi johtokunnan kanssa yhteisymmärryksessä perustaa ja purkaa väliaikaisia alaorganisaatioita, kuten työryhmiä ja erityisryhmiä. Ne avustavat valvontatehtävissä ja raportoivat valvontaelimelle.

13m.3

Valvontaelimen puheenjohtajaa kuultuaan EKP:n puheenjohtaja nimittää valvontaelimen ja ohjauskomitean sihteerin EKP:n henkilöstön joukosta. Sihteeri avustaa valvontaelimen puheenjohtajaa ja, puheenjohtajan ollessa estynyt, varapuheenjohtajaa valvontaelimen kokousten järjestämisessä ja vastaa kokousten pöytäkirjojen laatimisesta.

13m.4

Sihteeri on yhteydessä EKP:n neuvoston sihteeriin valvontatehtäviä koskevien EKP:n neuvoston kokousten järjestämiseksi ja laatii näiden kokousten pöytäkirjat.

13 n artikla

Asetuksen (EU) N:o 1024/2013 20 artiklan 2 kohdan mukainen kertomus

EKP:n neuvosto hyväksyy Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja euroryhmälle osoitetut, asetuksen (EU) N:o 1024/2013 20 artiklan 2 kohdassa vaaditut vuosittaiset kertomukset johtokunnan esittämän valvontaelimen ehdotuksen perusteella.

13 o artikla

EKP:n edustajat Euroopan pankkiviranomaisessa

13o.1

EKP:n puheenjohtaja nimittää tai vapauttaa tehtävästä valvontaelimen ehdotuksen perusteella Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkivirasto) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/78/EY kumoamisesta 24 päivänä marraskuuta 2010 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1093/2010 (4) 40 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetun EKP:n edustajan Euroopan pankkiviranomaisen hallintoneuvostoon.

13o.2

EKP:n puheenjohtaja nimittää Euroopan pankkiviranomaisen hallintoneuvostoon kyseisen edustajan ohella toisen edustajan, jolla on asiantuntemusta keskuspankkitehtävistä.

7.

Korvataan 15.1 artikla seuraavasti:

”15.1

Johtokunnan esityksestä neuvosto hyväksyy vahvistamiensa periaatteiden mukaisesti laaditun EKP:n budjetin seuraavaa tilikautta varten ennen kunkin tilikauden loppua. Valvontatehtävistä johtuvat kustannukset kirjataan erillisinä talousarvioon, ja niistä kuullaan valvontaelimen puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa.”

8.

Korvataan 17.5 artikla seuraavasti:

”17.5

Perussäännön 43 artiklan toisen kohdan ja 46.1 artiklan ensimmäisen luetelmakohdan määräysten rajoittamatta EKP:n lausunnot antaa EKP:n neuvosto. Kuitenkin poikkeuksellisissa olosuhteissa ja jollei vähintään kolme kansallisen keskuspankin pääjohtajaa ilmaise toivettaan säilyttää EKP:n neuvostolla erityislausuntojen antamista koskeva toimivalta, johtokunta voi hyväksyä EKP:n lausunnot EKP:n neuvoston esittämien huomautusten mukaisesti ja ottaen huomioon yleisneuvoston myötävaikutuksen. Johtokunnalla on toimivalta viimeistellä hyvin teknisiä seikkoja koskevat EKP:n lausunnot sekä sisällyttää niihin asiasisältöä koskevia muutoksia sekä korjauksia. Puheenjohtaja allekirjoittaa EKP:n lausunnot. EKP:n neuvosto voi kuulla valvontaelintä luottolaitosten valvontaa koskevista EKP:n lausunnoista.”

9.

Korvataan 17.8 artikla seuraavasti:

”17.8

Euroopan talousyhteisössä käytettäviä kieliä koskevista järjestelyistä annetun asetuksen (EY) N:o 1 (5) periaatteita sovelletaan perussäännön 34 artiklassa mainittuihin EKP:n säädöksiin.

10.

Lisätään artikla seuraavasti:

17 a artikla

Valvontatehtäviin liittyvät EKP:n säädökset

17a.1

Valvontatehtäviin liittyviin EKP:n säädöksiin sovelletaan 17 artiklaa, jollei asetuksen (EU) N:o 1024/2013 nojalla hyväksytyistä EKP:n asetuksista tai tästä artiklasta muuta johdu.

17a.2

EKP:n neuvosto hyväksyy asetuksen (EU) N:o 1024/2013 4 artiklan 3 kohdan ja 6 artiklan 5 kohdan a alakohdan mukaiset valvontatehtäviin liittyvät EKP:n suuntaviivat, minkä jälkeen EKP:n puheenjohtaja antaa ne tiedoksi ja allekirjoittaa ne EKP:n neuvoston puolesta. Ne annetaan tiedoksi kansallisille toimivaltaisille viranomaisille faksilla, sähköpostitse, teleksillä tai paperimuodossa.

17a.3

EKP:n neuvosto hyväksyy asetuksen (EU) N:o 1024/2013 6 artiklan 3 kohdan, 6 artiklan 5 kohdan a alakohdan, 7 artiklan 1 kohdan, 7 artiklan 4 kohdan, 9 artiklan 1 kohdan ja 30 artiklan 5 kohdan mukaiset valvontatehtäviin liittyvät EKP:n ohjeet, minkä jälkeen EKP:n puheenjohtaja antaa ne tiedoksi ja allekirjoittaa ne EKP:n neuvoston puolesta. Ne on perusteltava. Ne annetaan tiedoksi luottolaitosten valvonnasta vastaaville kansallisille viranomaisille faksilla, sähköpostitse, teleksillä tai paperimuodossa.

17a.4

EKP:n neuvosto hyväksyy valvottavia yhteisöjä ja toimilupaa luottolaitoksen toiminnan aloittamiseksi hakeneita yhteisöjä koskevat päätökset ja puheenjohtaja allekirjoittaa ne EKP:n neuvoston puolesta. Ne annetaan sen jälkeen tiedoksi henkilöille, joille ne on osoitettu.”

11.

Korvataan 18 artikla seuraavasti:

18 artikla

Perussopimuksen 128 artiklan 2 kohdan mukainen menettely

EKP:n neuvosto antaa perussopimuksen 128 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun hyväksymisensä seuraavaa vuotta varten yhdessä, kaikkia jäsenvaltioita, joiden rahayksikkö on euro, koskevassa päätöksessä kunkin vuoden viimeisen neljänneksen kuluessa.”

12.

Poistetaan 20 artikla.

13.

Korvataan 23.1 artikla seuraavasti:

”23.1

EKP:n päätöksentekoelinten tai niiden perustamien komiteoiden tai ryhmien, valvontaelimen, sen ohjauskomitean tai sen mahdollisten väliaikaisten alaorganisaatioiden kokouksissa käsiteltävät asiat ovat luottamuksellisia, jollei EKP:n neuvosto valtuuta EKP:n puheenjohtajaa julkistamaan, mihin käsittelyssä on päädytty. EKP:n puheenjohtajan on kuultava valvontaelimen puheenjohtajaa ennen tällaisen päätöksen tekemistä valvontaelimen, sen ohjauskomitean tai sen mahdollisten väliaikaisten alaorganisaatioiden kokousten osalta.”

14.

Korvataan 23.3 artiklan ensimmäinen virke seuraavasti:

”EKP:n laatimat tai hallussa olevat asiakirjat luokitellaan ja niitä käsitellään salassapitovelvollisuutta, hallintoa ja tietojen luottamuksellisuutta koskevien, toimintaa ohjaavien sääntöjen mukaisesti.”

15.

Lisätään artikla seuraavasti:

23 a artikla

Luottamuksellisuus ja salassapitovelvollisuus valvontatehtävien osalta

23a.1

Perussäännön 37 artiklassa vahvistetut salassapitovelvollisuudet koskevat valvontaelimen, ohjauskomitean ja valvontaelimen mahdollisesti perustamien väliaikaisten alaorganisaatioiden jäseniä myös sen jälkeen, kun heidän tehtävänsä ovat päättyneet.

23a.2

Tarkkailijat eivät saa käyttöönsä yksittäisiin laitoksiin liittyviä luottamuksellisia tietoja.

23a.3

Valvontaelimen, ohjauskomitean ja valvontaelimen mahdollisesti perustamien väliaikaisten alaorganisaatioiden laatimat asiakirjat ovat EKP:n asiakirjoja, ja ne luokitellaan ja niitä käsitellään 23.3 artiklan mukaisesti.”

16.

Lisätään liite, jossa on tämän päätöksen liitteessä vahvistettu teksti.

2 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 24 päivänä tammikuuta 2014.

Tehty Frankfurt am Mainissa 22 päivänä tammikuuta 2014.

EKP:n puheenjohtaja

Mario DRAGHI


(1)  EUVL L 287, 29.10.2013, s. 63.

(2)  Päätös EKP/2004/2, tehty 19 päivänä helmikuuta 2004, Euroopan keskuspankin työjärjestyksen hyväksymisestä (EUVL L 80, 18.3.2004, s. 33).

(3)  EUVL L 287, 29.10.2013, s. 63.”

(4)  EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12.”

(5)  EYVL 17, 6.10.1958, s. 385/58.”


LIITE

”LIITE

(13 c artiklan iv kohdassa tarkoitettu)

1.

Edellä 13 c artiklassa säädetyissä äänestysmenettelyissä kullakin EKP:n neljällä edustajalla on seuraavien kohtien mukaisesti äänimäärä, joka painotettujen äänten kriteeriä sovellettaessa vastaa osallistuvien jäsenvaltioiden painotettujen äänten mediaaniäänimäärää, väkilukukriteeriä sovellettaessa vastaa osallistuvien jäsenvaltioiden mediaaniväkilukua ja jäsenlukukriteeriä sovellettaessa yksi ääni valvontaelimen jäsenyyden perusteella.

2.

Osallistuvien jäsenvaltioiden painotetut äänet, jotka niillä on siirtymämääräyksiä koskevan pöytäkirjan (N:o 36) 3 artiklan mukaisesti, järjestetään nousevaan järjestykseen; painotettujen äänten mediaaniäänimäärä on painotetuista äänistä keskimmäinen, jos osallistuvia jäsenvaltioita on pariton määrä, ja kahden keskimmäisen arvon keskiarvo pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun, jos osallistuvia jäsenvaltioita on parillinen määrä. Osallistuvien jäsenvaltioiden yhteenlaskettujen painotettujen äänten määrään lisätään painotettujen äänten mediaaniäänimäärä kerrottuna neljällä. Näin saatu luku on ”painotettujen äänten kokonaismäärä”.

3.

Mediaaniväkiluku määritellään saman periaatteen mukaisesti. Tätä tarkoitusta varten käytetään lukuja, jotka Euroopan unionin neuvosto julkaisee neuvoston työjärjestyksen hyväksymisestä 1 päivänä joulukuuta 2009 tehdyn päätöksen 2009/937/EU (1) liitteessä III olevan 1 ja 2 artiklan mukaisesti. Osallistuvien jäsenvaltioiden mediaaniväkiluku kerrottuna neljällä lisätään kaikkien osallistuvien jäsenvaltioiden yhteenlaskettuun väkilukuun. Näin saatu luku on ”kokonaisväkiluku”.


(1)  EUVL L 325, 11.12.2009, s. 35.”


Alkuun