EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 02004D0002-20160924

Text consolidat: Decizia Băncii Centrale Europene din 19 februarie 2004 de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene (BCE/2004/2) (2004/257/CE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/257/2016-09-24

2004D0002 — RO — 24.09.2016 — 004.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 19 februarie 2004

de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene

(BCE/2004/2)

(2004/257/CE)

(JO L 080 18.3.2004, p. 33)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE 2009/328/CE din 19 martie 2009

  L 100

10

18.4.2009

►M2

DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE 2014/179/UE din 22 ianuarie 2014

  L 95

56

29.3.2014

►M3

DECIZIA (UE) 2015/716BCE/2015/8 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE din 12 februarie 2015

  L 114

11

5.5.2015

►M4

DECIZIA (UE) 2016/1717BCE/2016/27 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE din 21 septembrie 2016

  L 258

17

24.9.2016




▼B

DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 19 februarie 2004

de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene

(BCE/2004/2)

(2004/257/CE)



Articol unic

Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, astfel cum a fost modificat la 22 aprilie 1999, și astfel cum a fost modificat ulterior prin Decizia BCE/1999/6 din 7 octombrie 1999 de modificare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene ( 1 ), se înlocuiește cu următoarele dispoziții, care intră în vigoare la 1 martie 2004.

REGULAMENT DE PROCEDURĂ AL BĂNCII CENTRALE EUROPENE



CAPITOL PRELIMINAR

▼M2

Articolul 1

Definiții

1.1.  Prezentul regulament de procedură completează Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene. Fără a aduce atingere dispozițiilor din articolul 1.2, termenii utilizați în prezentul regulament de procedură au același sens ca în tratat și în statut.

1.2.  Termenii „stat membru participant”, „autoritate națională competentă” și „autoritate națională desemnată” au sensul definit în Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului din 15 octombrie 2013 de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit ( 2 ).

▼B



CAPITOLUL I

CONSILIUL GUVERNATORILOR

Articolul 2

Data și locul reuniunilor Consiliului guvernatorilor

2.1.  Consiliul guvernatorilor stabilește datele reuniunilor sale la propunerea președintelui. În principiu, Consiliul guvernatorilor se întrunește la intervale regulate în conformitate cu un calendar pe care îl stabilește din timp, înainte de începutul fiecărui an calendaristic.

2.2.  Președintele convoacă o reuniune a Consiliului guvernatorilor în cazul în care cel puțin trei membri ai Consiliului guvernatorilor prezintă o cerere în acest sens.

2.3.  De asemenea, președintele poate convoca, reuniuni ale Consiliului guvernatorilor ori de câte ori consideră necesar.

2.4.  În principiu, reuniunile Consiliului guvernatorilor au loc la sediul BCE.

2.5.  De asemenea, reuniunile pot avea loc sub formă de teleconferință, dacă nu se opun cel puțin trei guvernatori.

Articolul 3

Participarea la reuniunile Consiliului guvernatorilor

3.1.  Cu excepția cazurilor prevăzute în continuare, participarea la reuniunile Consiliului guvernatorilor este deschisă numai membrilor acestuia, președintelui Consiliului Uniunii Europene și unui membru al Comisiei Comunităților Europene.

3.2.  În mod normal, fiecare guvernator poate fi însoțit de o singură persoană.

3.3.  În cazul în care un guvernator nu poate fi prezent la o reuniune poate desemna, în scris, un supleant, fără a aduce atingere articolului 4. Această notificare scrisă se trimite președintelui în timp util, înaintea reuniunii. În principiu, supleantul în cauză poate fi însoțit de o persoană.

3.4.  Președintele desemnează un membru al personalului BCE în funcția de secretar. Secretarul asistă Comitetul executiv în pregătirea reuniunilor Consiliului guvernatorilor și redactează procesele-verbale ale acestora.

3.5.  Consiliul guvernatorilor poate invita și alte persoane să participe la reuniunile sale, în cazul în care consideră necesar acest lucru.

▼M1

Articolul 3a

Sistemul de rotație

(1)  Guvernatorii sunt repartizați în grupuri, astfel cum se prevede la articolul 10.2 prima și a doua liniuță din statut.

(2)  Guvernatorii sunt repartizați în fiecare grup, conform convenției UE, în conformitate cu o listă a băncilor centrale naționale ale acestora care respectă ordinea alfabetică a denumirilor statelor membre în limbile lor naționale. Rotația drepturilor de vot în cadrul fiecărui grup respectă această ordine. Rotația începe cu un punct aleatoriu din listă.

(3)  Drepturile de vot în cadrul fiecărui grup se rotesc în fiecare lună, începând cu prima zi a celei dintâi luni a punerii în aplicare a sistemului de rotație.

(4)  Pentru primul grup, numărul drepturilor de vot care se rotesc în fiecare interval de o lună este unu; pentru cel de-al doilea și cel de-al treilea grup, numărul drepturilor de vot care se rotesc în fiecare interval de o lună este egal cu diferența dintre numărul guvernatorilor alocat grupului și numărul drepturilor de vot atribuite acestuia, minus doi.

(5)  Atunci când compunerea grupurilor este adaptată în conformitate cu articolul 10.2 a cincea liniuță din statut, rotația drepturilor de vot în cadrul fiecărui grup continuă să urmeze lista menționată la alineatul (2). De la data la care numărul guvernatorilor ajunge la douăzeci și doi, rotația în cadrul celui de-al treilea grup începe cu un punct aleatoriu din listă. Consiliul guvernatorilor poate decide să modifice ordinea rotației pentru cel de-al doilea și al treilea grup pentru a evita ca anumiți guvernatori să fie întotdeauna fără drept de vot în aceeași perioadă a anului.

(6)  BCE publică în prealabil, pe site-ul BCE, o listă a membrilor Consiliului guvernatorilor cu drept de vot.

(7)  Cota deținută de statul membru căruia îi aparține banca centrală națională din bilanțul agregat total al instituțiilor financiare monetare se calculează pe baza unei medii anuale a datelor medii lunare de-a lungul celui mai recent an calendaristic pentru care sunt disponibile datele. Atunci când produsul intern brut total la prețul pieței se ajustează în conformitate cu articolul 29.3 din statut sau când o țară devine stat membru și banca centrală națională a acesteia devine parte a Sistemului European al Băncilor Centrale, bilanțul agregat total al instituțiilor financiare monetare din statele membre care au adoptat moneda euro se recalculează pe baza datelor referitoare la cel mai recent an calendaristic pentru care sunt disponibile datele.

▼B

Articolul 4

Modalități de vot

4.1.   ►M1  Pentru a vota, Consiliul guvernatorilor trebuie să întrunească un cvorum de două treimi din membrii săi cu drept de vot. ◄ În cazul în care cvorumul nu este întrunit, președintele poate convoca o reuniune extraordinară în cadrul căreia deciziile pot fi luate indiferent de cvorumul întrunit.

4.2.  Consiliul guvernatorilor procedează la vot la cererea președintelui. De asemenea, președintele inițiază procedura de vot la cererea oricărui membru al Consiliului guvernatorilor.

4.3.  Abținerile nu împiedică adoptarea deciziilor de către Consiliul guvernatorilor în temeiul articolului 41.2 din statut.

4.4.  În cazul în care un membru al Consiliului guvernatorilor este împiedicat să voteze pentru o perioadă mai îndelungată (adică mai mult de o lună), acel membru poate desemna un supleant ca membru în Consiliul guvernatorilor.

4.5.  În conformitate cu articolul 10.3 din statut, în cazul în care un guvernator nu poate vota cu privire la o decizie care trebuie adoptată în temeiul articolelor 28, 29, 30, 32, 33 și 51 din statut, supleantul său desemnat își poate exercita votul ponderat.

4.6.  Președintele poate iniția o procedură de vot secret la cererea a cel puțin trei membri ai Consiliului guvernatorilor. În cazul în care membrii Consiliului guvernatorilor sunt afectați personal de o propunere de decizie în temeiul articolelor 11.1, 11.3 sau 11.4 din statut, se procedează la vot secret. În aceste cazuri, membrii în cauză ai Consiliului guvernatorilor nu participă la vot.

4.7.   ►M3  Dacă nu este prevăzut expres la articolul 4.8, deciziile pot fi luate și prin intermediul unei proceduri scrise, cu excepția cazului în care cel puțin trei membri ai Consiliului guvernatorilor formulează obiecții. O procedură scrisă presupune: (i) de regulă, acordarea a cel puțin cinci zile lucrătoare pentru analiză pentru fiecare membru al Consiliului guvernatorilor; (ii) aprobarea personală expresă sau tacită de către fiecare membru al Consiliului guvernatorilor (sau supleantul acestuia, în conformitate cu articolul 4.4); și (iii) o consemnare a oricărei astfel de decizii în procesul-verbal al următoarei reuniuni a Consiliului guvernatorilor. Deciziile care urmează să fie luate prin intermediul unei proceduri scrise se aprobă de către membrii Consiliului guvernatorilor cu drept de vot la data aprobării. ◄

▼M3

4.8.  În sensul articolelor 13g-13i, deciziile pot fi luate și prin intermediul unei proceduri scrise, cu excepția cazului în care cel puțin trei membri ai Consiliului guvernatorilor formulează obiecții. O procedură scrisă presupune maxim cinci sau, în cazul articolului 13h, două zile lucrătoare pentru analiză pentru fiecare membru al Consiliului guvernatorilor.

4.9.  Pentru orice procedură scrisă, un membru al Consiliului guvernatorilor (sau supleantul acestuia, conform articolului 4.4) poate autoriza în mod expres o altă persoană să semneze votul sau comentariul pe fond al acestuia astfel cum l-a aprobat personal.

▼B

Articolul 5

Organizarea reuniunilor Consiliului guvernatorilor

5.1.  Consiliul guvernatorilor adoptă ordinea de zi a fiecărei reuniuni. Comitetul executiv redactează o ordine de zi provizorie, pe care o trimite, împreună cu documentele conexe, membrilor Consiliului guvernatorilor și altor participanți autorizați cu cel puțin opt zile înainte de reuniunea în cauză, cu excepția situațiilor de urgență, caz în care Comitetul executiv acționează în mod corespunzător, ținând seama de circumstanțe. Consiliul guvernatorilor poate decide, la propunerea președintelui sau a oricărui membru al Consiliului guvernatorilor, eliminarea sau adăugarea unor puncte pe ordinea de zi provizorie. ►M1  Un anumit punct este eliminat de pe ordinea de zi la cererea a cel puțin trei membri cu drept de vot ai Consiliului guvernatorilor în cazul în care documentele conexe nu au fost prezentate membrilor Consiliului guvernatorilor în timp util. ◄

►M1

 

Procesele-verbale ale deliberărilor Consiliului guvernatorilor sunt aprobate la reuniunea următoare (sau, dacă este cazul, anterior, prin intermediul procedurii scrise) de către membrii Consiliului guvernatorilor care au dispus de drept de vot la reuniunea la care se referă procesul-verbal și sunt semnate de președinte.

 ◄

5.3.  Consiliul guvernatorilor poate stabili norme interne privind procesul de luare a deciziilor în situații de urgență.

▼M2

Articolul 5a

Codul de conduită pentru membrii Consiliului guvernatorilor

5a.1.  Consiliul guvernatorilor adoptă și actualizează un cod de conduită conținând orientări pentru membrii săi, care este publicat pe website-ul BCE.

5a.2.  Fiecare guvernator se asigură că însoțitorii acestuia în sensul articolului 3.2 și supleanții acestuia în sensul articolului 3.3 semnează o declarație de conformitate cu codul de conduită înainte de orice participare la reuniunile Consiliului guvernatorilor.

▼B



CAPITOLUL II

COMITETUL EXECUTIV

Articolul 6

Data și locul reuniunilor Comitetului executiv

6.1.  Comitetul executiv stabilește datele reuniunilor sale la propunerea președintelui.

6.2.  De asemenea, președintele poate convoca reuniuni ale Comitetului executiv ori de câte ori consideră necesar.

Articolul 7

Modalități de vot

7.1.  Pentru a vota, în conformitate cu articolul 11.5 din statut, Comitetul executiv trebuie să întrunească un cvorum de două treimi din membrii acestuia. În cazul în care nu se întrunește cvorumul, președintele poate convoca o reuniune extraordinară în cadrul căreia deciziile pot fi luate indiferent de întrunirea cvorumului.

7.2.  Deciziile pot fi luate, de asemenea, prin intermediul unei proceduri scrise, dacă nu se opun cel puțin trei membri ai Comitetului executiv.

7.3.  Membrii Comitetului executiv care sunt afectați personal de o decizie care urmează a fi luată în temeiul articolelor 11.1, 11.3 sau 11.4 din statut nu participă la vot.

Articolul 8

Organizarea reuniunilor Comitetului executiv

Comitetul executiv decide în privința modului de organizare a reuniunilor sale.



CAPITOLUL III

ORGANIZAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

▼M2

Articolul 9

Comitetele Eurosistemului/SEBC

9.1.  Consiliul guvernatorilor înființează și desființează comitete. Acestea asistă organele de decizie ale BCE în îndeplinirea sarcinilor lor și prezintă rapoarte Consiliului guvernatorilor prin intermediul Comitetului executiv.

9.2.  În ceea ce privește chestiunile de politică referitoare la supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, comitetele care asistă BCE cu privire la îndeplinirea atribuțiilor conferite BCE prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 raportează Consiliului de supraveghere și, după caz, Consiliului guvernatorilor. În conformitate cu procedurile proprii, Consiliul de supraveghere îl mandatează pe vicepreședinte să raporteze prin Comitetul executiv către Consiliul guvernatorilor cu privire la toate aceste activități.

9.3.  Comitetele sunt compuse din cel mult doi membri de la fiecare BCN din Eurosistem și de la BCE, desemnați de fiecare guvernator și, respectiv, de Comitetul executiv.

9.4.  Atunci când asistă organele de decizie ale BCE cu atribuțiile conferite BCE prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, comitetele includ un membru de la banca centrală și un membru de la autoritatea națională competentă din fiecare stat membru participant, desemnați de fiecare guvernator în urma consultării cu autoritatea națională competentă respectivă, atunci când autoritatea națională competentă nu este o bancă centrală.

9.5.  Consiliul guvernatorilor stabilește mandatele comitetelor și îi desemnează pe președinții acestora. În principiu, președintele este un membru al personalului BCE. Atât Consiliul guvernatorilor, cât și Comitetul executiv au dreptul de a solicita comitetelor să pregătească studii pe teme specifice. Secretariatul comitetelor este asigurat de BCE.

9.6.  Fiecare bancă centrală națională din afara Eurosistemului poate desemna, de asemenea, cel mult doi membri ai personalului său pentru a participa la reuniunile unui comitet, atunci când acesta examinează probleme care țin de competența Consiliului general, precum și atunci când președintele unui comitet și Comitetul executiv consideră că această participare este necesară.

9.7.  De asemenea, reprezentanții altor instituții și organisme ale Uniunii și orice alți terți pot fi invitați să participe la reuniunile unui comitet atunci când președintele unui comitet și Comitetul executiv consideră că acest lucru este necesar.

▼B

Articolul 9a

Consiliul guvernatorilor poate decide înființarea unor comitete ad-hoc cu sarcini consultative precise.

▼M2

Articolul 9b

Comitetul de audit

Pentru a întări nivelurile de control intern și extern deja existente și pentru a îmbunătăți în continuare guvernanța corporativă a BCE și a Eurosistemului, Consiliul guvernatorilor instituie un comitet de audit și stabilește mandatul și componența acestuia.

▼B

Articolul 10

Structura internă

10.1.  După consultarea Consiliului guvernatorilor, Comitetul executiv stabilește numărul, numele și competențele aferente unităților operative din cadrul BCE. Decizia este făcută publică.

10.2.  Toate unitățile operative din cadrul BCE sunt plasate sub conducerea Comitetului executiv. Comitetul executiv stabilește responsabilitățile individuale ale membrilor săi în ceea ce privește unitățile operative din cadrul BCE și informează Consiliul guvernatorilor, Consiliul general și personalul BCE în această privință. Orice decizie în această privință se ia numai în prezența tuturor membrilor Comitetului executiv și nu poate fi luată împotriva votului președintelui.

Articolul 11

Personalul BCE

11.1.  Fiecare membru al personalului BCE este informat cu privire la poziția sa în structura BCE, linia ierarhică în care se încadrează și responsabilitățile sale profesionale.

11.2.  Fără a aduce atingere articolelor 36 și 47 din statut, Comitetul executiv adoptă norme de organizare (denumite în continuare „circulare administrative”) care sunt obligatorii pentru personalul BCE.

▼M2

11.3.  Comitetul executiv adoptă și actualizează un cod de conduită conținând orientări pentru membrii săi și pentru membrii personalului BCE, care se publică pe website-ul BCE.

▼B



CAPITOLUL IV

PARTICIPAREA CONSILIULUI GENERAL LA MISIUNILE SISTEMULUI EUROPEAN AL BĂNCILOR CENTRALE

Articolul 12

Relația dintre Consiliul guvernatorilor și Consiliul general

12.1.  Consiliului general al BCE i se oferă posibilitatea de a prezenta observații înainte de adoptarea de către Consiliul guvernatorilor a:

 avizelor în temeiul articolelor 4 și 25.1 din statut,

 recomandărilor din domeniul statistic, în temeiul articolului 42 din statut,

 raportului anual,

 normelor privind standardizarea normelor contabile și raportarea operațiunilor,

 măsurilor necesare aplicării articolului 29 din statut,

 condițiilor de angajare a personalului BCE,

 în contextul pregătirilor în vederea stabilirii irevocabile a cursurilor de schimb, a unui aviz al BCE fie în temeiul articolului 123 alineatul (5) din tratat, fie privind actele juridice comunitare care trebuie adoptate atunci când se abrogă o derogare.

12.2.  Atunci când se solicită Consiliului general să prezinte observații în temeiul primului alineat din prezentul articol, în acest scop, se acordă acestuia un interval de timp rezonabil, care nu poate fi mai mic de 10 zile lucrătoare. În caz de urgență, care trebuie motivată în solicitare, perioada poate fi redusă la cinci zile lucrătoare. Președintele poate lua decizia de a se utiliza procedura scrisă.

12.3.  Președintele informează Consiliul general, în conformitate cu articolul 47.4 din statut, cu privire la deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor.

Articolul 13

Relația dintre Comitetul executiv și Consiliul general

13.1.  Consiliului general al BCE i se oferă posibilitatea de a prezenta observații înaintea acțiunilor Comitetului executiv prin care acesta:

 pune în aplicare acte juridice ale Consiliul guvernatorilor pentru care, în conformitate cu articolul 12.1 menționat anterior, este necesară contribuția Consiliului general,

 adoptă, în virtutea competențelor delegate de Consiliul guvernatorilor în conformitate cu articolul 12.1 din statut, acte juridice pentru care, în conformitate cu articolul 12.1 din prezentul regulament, este necesară contribuția Consiliului general.

13.2.  Atunci când se solicită Consiliului general să prezinte observații în temeiul primului alineat din prezentul articol, în acest scop, se acordă acestuia un interval de timp rezonabil, care nu poate fi mai mic de 10 zile lucrătoare. În caz de urgență, care trebuie motivată în solicitare, perioada poate fi redusă la cinci zile lucrătoare. Președintele poate lua decizia de a se utiliza procedura scrisă.

▼M2



CAPITOLUL IVa

ATRIBUȚII DE SUPRAVEGHERE

Articolul 13a

Consiliul de supraveghere

În conformitate cu articolul 26 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, un Consiliu de supraveghere instituit ca organism intern al BCE realizează integral planificarea și executarea atribuțiilor conferite BCE în ceea ce privește supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (denumite în continuare „atribuții de supraveghere”). Atribuțiile Consiliului de supraveghere nu aduc atingere competențelor organelor de decizie ale BCE.

Articolul 13b

Componența Consiliului de supraveghere

13b.1.  Consiliul de supraveghere este compus din președinte, vicepreședinte, patru reprezentanți ai BCE și un reprezentant al autorității naționale competente din fiecare stat membru participant. Toți membrii Consiliului de supraveghere acționează în interesul Uniunii în ansamblul ei.

13b.2.  Atunci când autoritatea națională competentă dintr-un stat membru participant nu este o bancă centrală, respectivul membru al Consiliului de supraveghere poate aduce un reprezentant al băncii centrale din statul membru al acestuia. În scopul exercitării dreptului de vot, reprezentanții unui stat membru sunt considerați un singur membru.

13b.3.  După ascultarea Consiliului de supraveghere, Consiliul guvernatorilor adoptă propunerea de numire a președintelui și a vicepreședintelui Consiliului de supraveghere, care urmează a fi prezentată spre aprobare Parlamentului European.

13b.4.  Termenii și condițiile de angajare a președintelui Consiliului de supraveghere, în special salariul acestuia, pensia și alte prestații de asigurări sociale, fac obiectul unui contract cu BCE și se stabilesc de către Consiliul guvernatorilor.

13b.5.  Mandatul vicepreședintelui Consiliului de supraveghere este de cinci ani și nu poate fi reînnoit. Acesta nu se prelungește dincolo de sfârșitul mandatului său ca membru al Comitetului executiv.

13b.6.  Consiliul guvernatorilor îi desemnează pe cei patru reprezentanți ai BCE în Consiliul supraveghetorilor, care nu îndeplinesc atribuții legate direct de funcția de politică monetară, la propunerea Comitetului executiv.

Articolul 13c

Votul în conformitate cu articolul 26 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013

În scopul adoptării proiectelor de decizie în conformitate cu articolul 26 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, precum și în temeiul articolului 16 din Tratatul privind Uniunea Europeană, al articolului 238 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al Protocolului (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii, se aplică următoarele reguli:

(i) Până la 31 octombrie 2014, deciziile se consideră adoptate atunci când votează favorabil cel puțin 50 % dintre membrii Consiliului de supraveghere, reprezentând cel puțin 74 % din numărul total de voturi ponderate și 62 % din populația totală.

(ii) De la 1 noiembrie 2014, deciziile se consideră adoptate atunci când votează favorabil cel puțin 55 % dintre membrii Consiliului de supraveghere, reprezentând cel puțin 65 % din populația totală. Minoritatea de blocare trebuie să includă cel puțin numărul minim de membri ai Consiliului de supraveghere, care reprezintă 35 % din populația totală, plus un membru, în caz contrar majoritatea calificată se consideră a fi întrunită.

(iii) Între 1 noiembrie 2014 și 31 martie 2017, la cererea unui reprezentant al unei autorități naționale competente sau la cererea unui reprezentant al BCE din Consiliul de supraveghere, deciziile se consideră adoptate atunci când votează favorabil cel puțin 50 % dintre membrii Consiliului de supraveghere, reprezentând cel puțin 74 % din numărul total de voturi ponderate și 62 % din populația totală.

(iv) Fiecare dintre cei patru reprezentanți ai BCE desemnați de Consiliul guvernatorilor are o pondere egală cu ponderea mediană a reprezentanților autorităților naționale competente din statele membre participante, calculată în baza metodei stabilite în anexă.

(v) Voturile președintelui și ale vicepreședintelui au pondere zero și sunt luate în considerare numai pentru definirea majorității în raport cu numărul de membri ai Consiliului de supraveghere.

Articolul 13d

Regulamentul de procedură al Consiliului de supraveghere

Consiliul de supraveghere adoptă propriul regulament de procedură după consultarea Consiliului guvernatorilor. Regulamentul de procedură asigură tratamentul egal al tuturor statelor membre participante.

Articolul 13e

Codul de conduită pentru membrii Consiliului de supraveghere

13e.1.  Consiliul de supraveghere adoptă și actualizează un cod de conduită conținând orientări pentru membrii săi, care este publicat pe website-ul BCE.

13e.2.  Fiecare membru se asigură că orice însoțitori, supleanți și reprezentanți ai băncii centrale naționale a acestuia, în cazul în care autoritatea națională competentă nu este banca centrală, semnează o declarație de conformitate cu codul de conduită înainte de orice participare la reuniunile Consiliului de supraveghere.

Articolul 13f

Reuniunile Consiliului de supraveghere

De regulă, reuniunile Consiliului de supraveghere au loc la sediul BCE. Procesele-verbale ale lucrărilor Consiliului de supraveghere sunt transmise spre informare Consiliului guvernatorilor, imediat după adoptare.

Articolul 13g

Adoptarea deciziilor în scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013

13g.1.  Consiliul de supraveghere propune Consiliului guvernatorilor proiecte complete de decizii în scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, împreună cu note explicative care descriu contextul și principalele motive care stau la baza proiectului de decizie. Aceste proiecte de decizie sunt transmise simultan autorităților naționale competente ale statelor membre participante în cauză, împreună cu informații privind termenul acordat Consiliului guvernatorilor în conformitate cu articolul 13g.2.

13g.2.  Un proiect de decizie în sensul articolului 13g.1 este considerat adoptat, cu excepția cazului în care Consiliul guvernatorilor ridică obiecții față de acesta în termen de zece zile lucrătoare. În situații de urgență, Consiliul de supraveghere stabilește o perioadă de timp rezonabilă, care nu depășește 48 de ore. Consiliul guvernatorilor prezintă în scris motivele care stau la baza oricăror obiecții. Decizia este transmisă Consiliului de supraveghere și autorităților naționale competente ale statelor membre în cauză.

13g.3.  Un stat membru participant din afara zonei euro notifică BCE orice dezacord motivat privind un proiect de decizie al Consiliului de supraveghere în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea proiectului de decizie în conformitate cu articolul 13g.1. Președintele BCE transmite fără întârziere dezacordul motivat Consiliului guvernatorilor și Consiliului de supraveghere. Consiliul guvernatorilor ține seama pe deplin de motivele cuprinse într-o evaluare pregătită de Consiliul de supraveghere atunci când decide asupra chestiunii, în termen de cinci zile lucrătoare de la informarea cu privire la dezacordul motivat. Această decizie, împreună cu o explicație scrisă, este transmisă Consiliului de supraveghere și autorității naționale competente a statului membru în cauză

13g.4.  Un stat membru participant din afara zonei euro notifică BCE orice dezacord motivat privind o obiecție a Consiliului guvernatorilor la adresa unui proiect de decizie al Consiliului de supraveghere în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea acestei obiecții în conformitate cu articolul 13g.2. Președintele BCE transmite fără întârziere dezacordul motivat Consiliului guvernatorilor și Consiliului de supraveghere. Consiliul guvernatorilor își dă avizul, în termen de 30 de zile, cu privire la dezacordul motivat exprimat de statul membru și își confirmă sau își retrage obiecția, prezentându-și motivele. Această decizie privind confirmarea sau retragerea obiecției sale este transmisă autorității naționale competente a statului membru în cauză. În cazul în care Consiliul guvernatorilor își retrage obiecția, proiectul de decizie al Consiliului de supraveghere se consideră adoptat la data retragerii obiecției.

Articolul 13h

Adoptarea deciziilor în scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013

13h.1.  În cazul în care o autoritate națională competentă sau o autoritate națională desemnată notifică BCE intenția sa de a aplica cerințe privind amortizoarele de capital sau orice alte măsuri care vizează contracararea riscurilor sistemice sau macroprudențiale, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, notificarea, la primirea acesteia de către secretarul Consiliului de supraveghere, este transmisă fără întârziere Consiliului guvernatorilor și Consiliului de supraveghere. În urma unei propuneri a Consiliului de supraveghere pe baza inițiativei și ținând seama de contribuția comitetului relevant și a structurii interne relevante, Consiliul guvernatorilor decide în această privință în termen de trei zile lucrătoare. Atunci când Consiliul guvernatorilor obiectează cu privire la măsura notificată, acesta își va explica motivele în scris autorității naționale competente sau autorității naționale desemnate în cauză în termen de cinci zile lucrătoare de la notificarea BCE.

13h.2.  În cazul în care Consiliul guvernatorilor, la o propunere întocmită de Consiliul de supraveghere în baza inițiativei și ținând seama de contribuția comitetului relevant și a structurii interne relevante, intenționează să aplice cerințe mai stricte pentru amortizoarele de capital sau să aplice măsuri mai stringente care vizează contracararea riscurilor sistemice sau macroprudențiale în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, această intenție se notifică autorității naționale competente sau autorității naționale desemnate cu cel puțin zece zile lucrătoare înainte de luarea unei astfel de decizii. În cazul în care autoritatea națională competentă sau autoritatea națională desemnată notifică BCE în scris cu privire la obiecția sa motivată în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării, această obiecție, la primirea ei de către secretarul Consiliului de supraveghere, este transmisă fără întârziere Consiliului guvernatorilor și Consiliului de supraveghere. Consiliul guvernatorilor decide în această privință pe baza unei propuneri întocmite de Consiliul de supraveghere pe baza inițiativei și ținând seama de contribuția comitetului relevant și a structurii interne relevante. Această decizie este transmisă autorității naționale competente sau autorității naționale desemnate.

13h.3.  Consiliul guvernatorilor are dreptul de a aproba, formula obiecții sau modifica propunerile Consiliului de supraveghere în sensul articolelor 13h.1 și 13h.2. De asemenea, Consiliul guvernatorilor are dreptul de a solicita Consiliului de supraveghere să prezinte o propunere în sensul articolelor 13h.1 și 13h.2 sau să efectueze o analiză specifică. În cazul în care Consiliul de supraveghere nu prezintă propuneri care să trateze aceste cereri, Consiliul guvernatorilor, ținând seama de contribuția comitetului relevant și a structurii interne relevante, poate lua o decizie în absența unei propuneri a Consiliului de supraveghere.

Articolul 13i

Adoptarea deciziilor în conformitate cu articolul 14 alineatele (2)-(4) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013

În cazul în care o autoritate națională competentă notifică BCE proiectul său de decizie în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, Consiliul de supraveghere transmite Consiliului guvernatorilor proiectul de decizie, împreună cu evaluarea pe care a pregătit-o cu privire la acesta, în termen de cinci zile lucrătoare. Proiectul de decizie este considerat ca fiind adoptat, cu excepția cazului în care Consiliul guvernatorilor ridică obiecții în termen de zece zile lucrătoare de la notificarea către BCE, termen care, în cazuri pe deplin justificate, se poate prelungi o singură dată, pentru aceeași perioadă.

Articolul 13j

Cadrul general prevăzut la articolul 6 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013

Consiliul guvernatorilor adoptă decizii de stabilire a cadrului general de organizare a modalităților practice de punere în aplicare a articolului 6 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, în consultare cu autoritățile naționale competente și pe baza unei propuneri a Consiliului de supraveghere în afara sferei procedurii privind nonobiecțiile.

Articolul 13k

Separarea atribuțiilor de politică monetară de cele de supraveghere

13k.1.  BCE îndeplinește atribuțiile care îi sunt conferite prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 separat de atribuțiile sale legate de politica monetară și de orice alte atribuții și fără să aducă atingere acestora.

13k.2.  BCE ia toate măsurile necesare pentru a asigura separarea între funcțiile de politică monetară și cele de supraveghere.

13k.3.  Separarea funcțiilor de politică monetară și de supraveghere nu exclude schimburi de informații între aceste două domenii funcționale, necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor BCE și SEBC.

Articolul 13l

Organizarea reuniunilor Consiliului guvernatorilor referitoare la atribuțiile de supraveghere

13l.1.  Reuniunile Consiliului de supraveghere referitoare la atribuțiile de supraveghere se desfășoară separat de reuniunile obișnuite ale Consiliului guvernatorilor și au ordini de zi separate.

13l.2.  La propunerea Consiliului de supraveghere, Comitetul executiv pregătește o ordine de zi provizorie și o transmite, împreună cu documentele relevante pregătite de Consiliul de supraveghere, membrilor Consiliului guvernatorilor și altor participanți autorizați cu cel puțin opt zile înainte de reuniunea relevantă. Acest lucru nu se aplică urgențelor, caz în care Comitetul executiv acționează în mod corespunzător, ținând seama de circumstanțe.

13l.3.  Consiliul guvernatorilor BCE se consultă cu guvernatorii BCN din statele membre participante din afara Eurosistemului înainte de a obiecta cu privire la orice proiect de decizie pregătit de Consiliul de supraveghere care este adresat autorităților naționale competente cu privire la instituțiile de credit cu sediul în state membre participante din afara zonei euro. Același lucru este valabil atunci când autoritățile naționale competente respective informează Consiliul guvernatorilor cu privire la dezacordul lor motivat referitor la un astfel de proiect de decizie al Consiliului de supraveghere.

13l.4.  Cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezentul capitol, dispozițiile generale privind reuniunile Consiliului guvernatorilor stabilite în capitolul I se aplică și reuniunilor Consiliului guvernatorilor referitoare la atribuțiile de supraveghere.

Articolul 13m

Structura internă în ceea ce privește atribuțiile de supraveghere

13m.1.  Competența Comitetului executiv în ceea ce privește structura internă a BCE și personalul BCE include atribuțiile de supraveghere. Comitetul executiv consultă președintele și vicepreședintele Consiliului de supraveghere cu privire la această structură internă. Articolele 10 și 11 se aplică în consecință.

13m.2.  Consiliul de supraveghere, de comun acord cu Comitetul executiv, poate înființa și dizolva substructuri de natură temporară, precum grupuri de lucru sau grupuri operative. Acestea furnizează asistență în ceea ce privește atribuțiile de supraveghere și raportează Consiliului de supraveghere.

13m.3.  Președintele BCE, după consultarea președintelui Consiliului de supraveghere, desemnează un membru al personalului BCE ca secretar al Consiliului de supraveghere și al comitetului director. Secretarul îl asistă pe președinte sau, în absența acestuia, pe vicepreședinte în pregătirea reuniunilor Consiliului de supraveghere și este responsabil de întocmirea proceselor-verbale ale acestor reuniuni.

13m.4.  Secretarul ține legătura cu secretarul Consiliului guvernatorilor pentru pregătirea reuniunilor Consiliului guvernatorilor în ceea ce privește atribuțiile de supraveghere și este responsabil de întocmirea proceselor-verbale ale acestor reuniuni.

Articolul 13n

Raportarea în conformitate cu articolul 20 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013

La propunerea Consiliului de supraveghere prezentată de Comitetul executiv, Consiliul guvernatorilor adoptă rapoartele anuale adresate Parlamentului European, Consiliului, Comisiei și Eurogrupului, în conformitate cu articolul 20 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013.

Articolul 13o

Reprezentanții BCE la Autoritatea bancară europeană

13o.1.  La propunerea Consiliului de supraveghere, președintele BCE desemnează sau revocă reprezentantul BCE în Consiliul supraveghetorilor Autorității bancare europene, astfel cum se prevede la articolul 40 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei ( 3 ).

13o.2.  Președintele desemnează al doilea reprezentant însoțitor care are experiență în ceea ce privește atribuțiile băncilor centrale în Consiliul supraveghetorilor Autorității bancare europene.

▼B



CAPITOLUL V

DISPOZIȚII PROCEDURALE SPECIFICE

Articolul 14

Delegarea competențelor

14.1.  Delegarea competențelor Consiliului guvernatorilor către Comitetul executiv în temeiul articolului 12.1 al doilea paragraf ultima teză din statut se comunică părților interesate sau se publică, dacă este cazul, atunci când deciziile luate prin delegare produc efecte juridice față de terți. Consiliul guvernatorilor este informat prompt cu privire la orice act adoptat prin delegare.

14.2.  Lista cu semnatarii autorizați ai BCE, stabilită în conformitate cu deciziile adoptate în temeiul articolului 39 din statut, se comunică părților interesate.

Articolul 15

Procedura bugetară

▼M2

15.1.  Înainte de sfârșitul fiecărui exercițiu financiar, Consiliul guvernatorilor, hotărând la propunerea Comitetului executiv în conformitate cu principiile prevăzute de acest Consiliu, adoptă bugetul BCE pentru exercițiul financiar următor. Cheltuielile pentru atribuțiile de supraveghere se evidențiază în mod separat în cadrul bugetului și sunt efectuate în consultare cu președintele și vicepreședintele Consiliului de supraveghere.

▼B

15.2.  Pentru a fi asistat în materia bugetului BCE, Consiliul guvernatorilor înființează un Comitet pentru buget și stabilește mandatul și componența acestuia.

Articolul 16

Raportare și conturi anuale

16.1.  Consiliul guvernatorilor adoptă raportul anual prevăzut de articolul 15.3 din statut.

16.2.  Competența de a adopta și publica rapoartele trimestriale în temeiul articolului 15.1 din statut, declarațiile financiare consolidate săptămânale în temeiul articolului 15.2 din statut, bilanțurile consolidate în temeiul articolului 26.3 din statut, precum și alte rapoarte este delegată Comitetului executiv.

16.3.  Comitetul executiv elaborează conturile anuale ale BCE în prima lună a exercițiului financiar următor, în conformitate cu principiile stabilite de Consiliul guvernatorilor. Conturile sunt prezentate auditorului extern.

16.4.  Consiliul guvernatorilor adoptă conturile anuale ale BCE în primul trimestru al exercițiului financiar următor. Raportul auditorului extern este prezentat Consiliului guvernatorilor înainte de adoptarea conturilor anuale.

Articolul 17

Instrumentele juridice ale BCE

17.1.  Regulamentele BCE sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor și semnate în numele acestuia de către președinte.

▼M4

17.2.  Orientările BCE sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor și apoi sunt notificate într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii și semnate de președinte în numele Consiliului guvernatorilor. Acestea expun motivele pe care se întemeiază. Notificarea băncilor centrale naționale se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie. Orice orientare a BCE care trebuie publicată oficial se traduce în limbile oficiale ale Uniunii.

▼B

17.3.  Consiliul guvernatorilor poate delega competențele sale normative către Comitetul executiv în scopul punerii în aplicare a regulamentelor și orientărilor sale. Regulamentul sau orientarea în cauză precizează chestiunile care fac obiectul punerii în aplicare, precum și limitele și sfera competențelor delegate.

▼M4

17.4.  Deciziile și recomandările BCE sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor sau de Comitetul executiv în domeniile corespunzătoare de competență ale acestora și sunt semnate de președinte. Deciziile BCE care impun sancțiuni unor terți sunt semnate de secretarul Consiliului guvernatorilor pentru a le confirma. Deciziile și recomandările BCE expun motivele pe care se întemeiază. Recomandările privind legislația secundară a Uniunii prevăzute la articolul 41 din statut sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor.

▼M2

17.5.  Fără a aduce atingere articolului 43 al doilea paragraf și articolului 46.1 prima liniuță din statut, avizele BCE sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor. Cu toate acestea, în circumstanțe excepționale și cu excepția cazului în care cel puțin trei guvernatori își declară dorința de a păstra competența Consiliului guvernatorilor pentru adoptarea de avize specifice, avizele BCE pot fi adoptate de Comitetul executiv, în conformitate cu observațiile Consiliului guvernatorilor și ținând seama de contribuția Consiliului general. Comitetul executiv este competent să finalizeze avizele BCE în chestiuni foarte tehnice și să încorporeze modificări cu privire la fapte sau corecturi. Avizele BCE sunt semnate de președinte. Pentru avizele BCE care urmează să fie adoptate în legătură cu supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, Consiliul guvernatorilor se poate consulta cu Consiliul de supraveghere.

▼M4

17.6.  Instrucțiunile BCE sunt adoptate de Comitetul executiv și apoi sunt notificate într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii și semnate în numele Comitetului executiv de președinte sau de oricare doi membri ai Comitetului executiv. Notificarea băncilor centrale naționale se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie. Orice instrucțiune a BCE care trebuie publicată oficial se traduce în limbile oficiale ale Uniunii.

▼B

17.7.  Toate instrumentele juridice ale BCE se numerotează consecutiv pentru a facilita identificarea. Comitetul executiv ia măsurile necesare pentru a asigura păstrarea în siguranță a originalelor, notificarea destinatarilor sau a autorităților din partea cărora vine o solicitare de consultare, precum și publicarea în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în cazul regulamentelor BCE, al avizelor BCE privind proiectele de legislație comunitară și al acelor instrumente juridice ale BCE a căror publicare a fost decisă în mod expres.

▼M2

17.8.  Regulamentul nr. 1 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene ( 4 ) se aplică actelor juridice menționate la articolul 34 din statut.

▼M2

Articolul 17a

Instrumente juridice ale BCE legate de atribuțiile de supraveghere

17a.1.  Cu excepția cazului în care se prevede altfel în reglementările adoptate de BCE în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și în prezentul articol, articolul 17 se aplică instrumentelor juridice ale BCE legate de atribuțiile de supraveghere.

▼M4

17a.2.  Consiliul guvernatorilor adoptă orientările BCE referitoare la atribuțiile de supraveghere în temeiul articolului 4 alineatul (3) și articolului 6 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și apoi acestea sunt notificate și semnate de președinte în numele Consiliului guvernatorilor. Notificarea băncilor centrale naționale se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie.

17a.3.  Consiliul guvernatorilor adoptă instrucțiunile BCE referitoare la atribuțiile de supraveghere în temeiul articolului 6 alineatul (3), articolului 6 alineatul (5) litera (a), articolului 7 alineatele (1) și (4), articolului 9 alineatul (1) și articolului 30 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și apoi acestea sunt notificate și semnate de președinte în numele Consiliului guvernatorilor. Acestea expun motivele pe care se întemeiază. Notificarea autorităților naționale competente pentru supravegherea instituțiilor de credit se poate efectua pe cale electronică, prin fax sau pe suport de hârtie.

17a.4.  Deciziile BCE referitoare la entitățile supravegheate și entitățile care au depus o cerere de autorizare privind inițierea activității unei instituții de credit sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor și semnate de secretarul Consiliului guvernatorilor pentru a le confirma. Acestea sunt notificate ulterior persoanelor cărora li se adresează.

▼M2

Articolul 18

Procedură în temeiul articolului 128 alineatul (2) din tratat

Aprobarea prevăzută la articolul 128 alineatul (2) din tratat se adoptă în ultimul trimestru al fiecărui an, pentru anul următor, printr-o decizie unică a Consiliului guvernatorilor adresată tuturor statelor membre a căror monedă este euro.

▼B

Articolul 19

Achiziții

19.1.  Achizițiile de bunuri și servicii destinate BCE țin seama de principiile publicității, transparenței, egalității de tratament, nediscriminării și administrării eficiente.

19.2.  Cu excepția principiului administrării eficiente, se pot acorda derogări de la principiile menționate anterior în cazuri de urgență; din motive de securitate sau de confidențialitate; în cazul în care există un singur furnizor; în cazul furnizărilor efectuate de băncile centrale naționale către BCE; pentru a asigura continuitatea furnizărilor de către un furnizor.

▼M2 —————

▼B

Articolul 21

Condiții de angajare

21.1.  Condițiile de angajare și Statutul personalului reglementează relațiile de muncă dintre BCE și personalul propriu.

21.2.  La propunerea Comitetului executiv și după consultarea Consiliului general, Consiliul guvernatorilor adoptă Condițiile de angajare.

21.3.  Comitetul executiv adoptă Statutul personalului, care pune în aplicare Condițiile de angajare.

21.4.  Comitetul pentru personal este consultat înainte de adoptarea unor noi Condiții de angajare sau a unui nou Statut al personalului. Avizul său este prezentat Consiliului guvernatorilor sau, respectiv Comitetului executiv.

Articolul 22

Comunicări și anunțuri

Comunicările generale și anunțurile privind deciziile luate de organele de decizie ale BCE pot fi publicate pe site-ul BCE, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, prin intermediul rețelelor de informare utilizate de obicei pe piețele financiare sau prin orice alt mijloc de comunicare.

Articolul 23

Confidențialitatea documentelor BCE și accesul la acestea

▼M2

23.1.  Lucrările organelor de decizie ale BCE sau ale oricărui comitet sau grup înființat de acestea, ale Consiliului de supraveghere, ale comitetului director al acestuia și ale oricăror substructuri ale acestuia de natură temporară sunt confidențiale, cu excepția cazului în care Consiliul guvernatorilor autorizează președintele să facă public rezultatul deliberărilor. Președintele îl consultă pe președintele Consiliului de supraveghere înainte de a lua orice decizie cu privire la lucrările Consiliului de supraveghere, ale comitetului director al acestuia și ale oricărei substructuri de natură temporară a acestuia.

▼B

23.2.  Accesul public la documentele elaborate sau deținute de BCE este reglementat printr-o decizie a Consiliului guvernatorilor.

23.3.   ►M2  Documentele elaborate sau deținute de BCE sunt clasificate și tratate în conformitate cu normele organizatorice privind secretul profesional și gestionarea și confidențialitatea informațiilor. ◄ Accesul la aceste documente devine liber după o perioadă de 30 de ani, în absența unei decizii contrare a organelor de decizie.

▼M2

Articolul 23a

Confidențialitatea și secretul profesional în ceea ce privește atribuțiile de supraveghere

23a.1.  Membrii Consiliului de supraveghere, ai comitetului director și ai oricăror substructuri înființate de Consiliul de supraveghere fac obiectul cerințelor referitoare la secretul profesional prevăzute la articolul 37 din statut, chiar și după încetarea atribuțiilor lor.

23a.2.  Observatorii nu au acces la informații confidențiale privind instituțiile individuale.

23a.3.  Documentele elaborate de Consiliul de supraveghere, comitetul director și orice substructuri de natură temporară înființate de Consiliul de supraveghere sunt documente BCE și, prin urmare, sunt clasificate și tratate în conformitate cu articolul 23.3.

▼B



CAPITOLUL VI

DISPOZIȚIE FINALĂ

Articolul 24

Modificarea prezentului regulament de procedură

Consiliul guvernatorilor poate modifica prezentul regulament de procedură. Consiliul general poate propune modificări, iar Comitetul executiv poate adopta norme suplimentare în domeniul său de competență.

▼M2




ANEXĂ

[prevăzută la articolul 13c punctul (iv)]

1. În scopul votului în conformitate cu articolul 13c, celor patru reprezentanți ai BCE trebuie să li se aloce, astfel cum se definește la punctele următoare, voturile mediane ponderate ale statelor membre participante în temeiul criteriului voturilor ponderate, populația mediană a statelor membre participante în temeiul criteriului populației și, în temeiul calității acestora de membru al Consiliului de supraveghere, un vot în temeiul criteriului numărului de membri.

2. Ordonând crescător voturile ponderate alocate statelor membre participante prin articolul 3 din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii pentru membrii care reprezintă statele membre participante, votul median ponderat este definit ca votul mijlociu ponderat în cazul în care există un număr impar de state membre participante și ca medie a celor două valori mijlocii, rotunjite în plus până la următorul număr întreg, dacă numărul acestora este par. La numărul total de voturi ponderate ale statelor membre participante trebuie adăugat de patru ori votul median ponderat. Numărul rezultant de voturi ponderate constituie „numărul total de voturi ponderate”.

3. Populația mediană este definită în conformitate cu același principiu. În acest scop, se vor utiliza cifrele publicate de Consiliul Uniunii Europene, în conformitate cu anexa III articolele 1 și 2 din Decizia 2009/937/UE a Consiliului din 1 decembrie 2009 de adoptare a regulamentului său de procedură ( 5 ). La populația combinată a tuturor statelor membre participante trebuie adăugată de patru ori populația mediană a statelor membre participante. Nivelul rezultant al populației constituie „populația totală”.



( 1 ) JO L 314, 8.12.1999, p. 32.

( 2 ) JO L 287, 29.10.2013, p. 63.

( 3 ) JO L 331, 15.12.2010, p. 12.

( 4 ) JO 17, 6.10.1958, p. 385/58.

( 5 ) JO L 325, 11.12.2009, p. 35.

Sus