EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52010AB0082

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Νοεμβρίου 2010 , σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (CON/2010/82)

ΕΕ C 337 της 14.12.2010, σ. 1 έως 9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.12.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 337/1


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 19ης Νοεμβρίου 2010

σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

(CON/2010/82)

2010/C 337/01

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 26 Ιουλίου 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (1) (εφεξής ο «προτεινόμενος κανονισμός»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο προτεινόμενος κανονισμός περιέχει διατάξεις που επηρεάζουν τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) στην ομαλή άσκηση πολιτικών που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 127 παράγραφος 5 της συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γενικές παρατηρήσεις

1.

Η ΕΚΤ γενικά επικροτεί τα μέτρα που εισάγει ο προτεινόμενος κανονισμός με σκοπό την ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και ιδίως: α) την απονομή ευρέων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) όσον αφορά την καταχώριση και την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και β) την ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού στην αγορά αξιολογήσεων διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων. H EKT αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 (2) ενσωματώνει πολλές από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν προηγουμένως στο πλαίσιο: α) των σχολίων του Ευρωσυστήματος στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο οδηγίας/κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (3) και β) της γνώμης της ΕΚΤ CON/2009/38 της 21ης Απριλίου 2009 σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (4).

2.

Όπως επισημαίνεται στο πλαίσιο των σχολίων του Ευρωσυστήματος του 2008 (5), από τη σκοπιά της διασφάλισης συντονισμού και ίσων όρων ανταγωνισμού, η ανάθεση της εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε ένα μοναδικό φορέα είναι προτιμότερη από τον κατακερματισμό της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ επικροτεί την ανάθεση στην ΕΑΚΑΑ σειράς καθηκόντων που σχετίζονται με την καταχώριση και την εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. H EKT αντιλαμβάνεται ότι το κανονιστικό πλαίσιο θα εξακολουθήσει να παρέχει στις εθνικές εποπτικές αρχές το δικαίωμα να αναγνωρίζουν τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ως επιλέξιμους εξωτερικούς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δυνάμει των άρθρων 81 έως 83 της οδηγίας 2006/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2006 σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων (αναδιατύπωση) (6).

3.

Η ΕΚΤ επικροτεί γενικά, με την επιφύλαξη περαιτέρω παρατηρήσεων που διατυπώνονται κατωτέρω, τις ρυθμίσεις διαφάνειας που προβλέπονται στα προτεινόμενα νέα άρθρα 8α και 8β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 (7), τα οποία απαιτούν από τους εκδότες διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων να επιτρέπουν και σε ορισμένους άλλους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που έχουν παράσχει στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αυτοί ορίζουν. Η θέσπιση των εν λόγω απαιτήσεων κοινοποίησης αποσκοπεί στην ενίσχυση της ποιότητας και της διαφάνειας της διαδικασίας αξιολόγησης διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, μπορεί δε να συμβάλει επίσης στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Περαιτέρω, οι νέες απαιτήσεις προσομοιάζουν σε κάποιο βαθμό με τους κανόνες που εφαρμόζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (Securities and Exchange Commission — SEC) από τον Ιούνιο του 2010 (8). Η σύγκλιση μεταξύ του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ και εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι εφικτή, συνιστά σημαντική έκφανση της ισότητας των όρων του ανταγωνισμού.

Πάντως, η ΕΚΤ επιθυμεί να διατυπώσει ορισμένες πιθανές ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων κοινοποίησης. Πρώτον, βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αναμένεται ότι ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχει οριστεί για την έκδοση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε συγκεκριμένη περίπτωση θα εκτίθεται σε αυξημένο ανταγωνισμό εκ μέρους άλλων επιλέξιμων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (μη ορισθέντες οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας). Ειδικότερα, οι μη ορισθέντες οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να διευκολύνονται να εκδίδουν μη ζητηθείσες αξιολογήσεις, δεδομένου ότι θα τους χορηγείται πρόσβαση σε πληροφορίες τις οποίες παρέχει ο εκδότης στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αυτός ορίζει. Εντούτοις, δεν αποκλείεται η είσοδος στην αγορά των μη ορισθέντων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να προσκρούει σε σημαντικά εμπόδια τα οποία συνδέονται: α) με τα θεσπισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στις πληροφορίες του εκδότη και β) με τις ανεπίσημες γνώσεις που διαθέτει ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έχει οριστεί από τον εκδότη, λόγω των μακροχρόνιων σχέσεών του με τον τελευταίο. Πράγματι, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε σχέση με τους κανόνες διαφάνειας που θεσμοθετήθηκαν από την SEC δεν έχει επί του παρόντος επιβεβαιώσει ότι οι εν λόγω κανόνες ασκούν ουσιαστική επίδραση στις πρακτικές των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ιδίως δε ότι προκαλούν αύξηση του αριθμού των μη ζητηθεισών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Δεύτερον, η δυνατότητα απόκτησης περισσότερων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να επιτρέπει στους εκδότες να επιλέγουν την πιο ευνοϊκή αξιολόγηση («αγορά αξιολόγησης» - rating shopping), πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ανταγωνισμό μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας για την παροχή των ελκυστικότερων αξιολογήσεων. Τούτο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των αξιολογήσεων που εκδίδονται. Τρίτον, είναι απαραίτητο να εξετάζεται επίσης η κατάσταση στην οποία ευρίσκεται ο ίδιος ο εκδότης, λαμβανομένων υπόψη στοιχείων όπως: α) η επιβάρυνση που συνδέεται με τη χορήγηση πρόσβασης σε πληροφορίες σε μη ορισθέντες οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και β) η προστασία έναντι πιθανής κατάχρησης των πληροφοριών που λαμβάνουν οι μη ορισθέντες οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι οι ρυθμίσεις διαφάνειας που προβλέπονται στα προτεινόμενα νέα άρθρα 8α και 8β έλαβαν ευρεία στήριξη στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό (9). Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ προτείνει μόνο περιορισμένες τροποποιήσεις (10). Ταυτόχρονα, συστήνει οι εξελίξεις στους παραπάνω τομείς να παρακολουθούνται στενά από την EAKAA σε σχέση με την εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να προτείνει κατάλληλες προσαρμογές υπό το πρίσμα της αποκτηθείσας εμπειρίας (11).

4.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αναμένει ότι η Επιτροπή θα θέσει σε εφαρμογή εργασίες για την περαιτέρω επέκταση των ρυθμίσεων διαφάνειας όσον αφορά την έκδοση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί σε σχέση με τους κανόνες που εισάγει ο προτεινόμενος κανονισμός. Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, οι ρυθμίσεις διαφάνειας θα πρέπει να εξισορροπούν, αφενός, τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εκδοτών που παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και, αφετέρου, τις ανάγκες των κεντρικών τραπεζών, των εποπτικών αρχών και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών για ευρύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες που καθιστούν δυνατή την ανεξάρτητη αξιολόγηση της επίδοσης των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αγορά τιτλοποιήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωσύστημα αποσκοπεί να έχει πρόσβαση, δυνάμει του πλαισίου του για την αξιολόγηση των ασφαλειών, στις πληροφορίες ανά δάνειο οι οποίες καθιστούν δυνατή τη συνεχή αξιολόγηση των κινδύνων για τα τιτλοποιημένα μέσα.

Ειδικές παρατηρήσεις

Αυξημένη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης

5.

Ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί από κάθε οργανισμό αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που έχει οριστεί να παρέχει στους ανταγωνιστές του κατάλογο των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία αξιολογεί, καθώς και σύνδεσμο για το δικτυακό τόπο όπου ο εκδότης αποθηκεύει τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Οι μη ορισθέντες οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες, εφόσον: α) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διαθέτουν τα συστήματα και την οργανωτική δομή σε λειτουργία για την προστασία της εμπιστευτικότητας των εν λόγω πληροφοριών, και β) μετά την απόκτηση πρόσβασης στις πληροφορίες, εκδίδουν αξιολογήσεις σε ετήσια βάση για τουλάχιστον το 10 % των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία ζητήθηκαν οι εν λόγω πληροφορίες (12). Η ΕΚΤ συστήνει ο προτεινόμενος κανονισμός να προσδιορίζει σαφέστερα, πρώτον, τη μέθοδο επαλήθευσης από την ΕΑΚΑΑ της συμμόρφωσης με τα εν λόγω κριτήρια, δεύτερον, την εφαρμοστέα μέθοδο υπολογισμού όσον αφορά την επαλήθευση της συμμόρφωσης με το δεύτερο κριτήριο (13) και, τρίτον, τις περιπτώσεις στις οποίες η μη συμμόρφωση με το δεύτερο κριτήριο μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων (14).

6.

Επιπλέον, η ΕΚΤ διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις με σκοπό τη διευθέτηση των ζητημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

Πρώτον, θα πρέπει να απαιτείται από τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας να υποβάλλουν κάθε έξι μήνες στην ΕΑΚΑΑ στοιχεία για τον αριθμό των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκδώσει εντός ορισμένης περιόδου, κατά τρόπο αναλυτικό ώστε να προκύπτουν: α) οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που ζητήθηκαν από αξιολογούμενη οντότητα ή από σχετιζόμενο τρίτο και β) οι μη ζητηθείσες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και στοιχεία τα οποία να προσδιορίζουν το ποσοστό των εν λόγω μη ζητηθεισών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που ήταν υψηλότερες, ίσες ή κατώτερες από τις αντίστοιχες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εξέδωσαν οι οικείοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που είχαν οριστεί. Τα εν λόγω στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που κοινοποιούν περιοδικά στην ΕΑΚΑΑ οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (15).

Δεύτερον, θα πρέπει να ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ η παρακολούθηση της εφαρμογής των προτεινόμενων νέων άρθρων 8α και 8β προκειμένου να διαπιστώνεται: α) η επίδραση που ασκούν οι εν λόγω διατάξεις στην ποσότητα και την ποιότητα των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται, περιλαμβανομένων των μη ζητηθεισών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, β) κάθε πιθανή ανάγκη τροποποίησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τους μη ορισθέντες οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία υπέρμετρων εμποδίων για την είσοδο στην αγορά, γ) η επιβάρυνση που επιβάλλεται στους εκδότες, και δ) κάθε πιθανή ανάγκη προστασίας των εκδοτών έναντι της κατάχρησης των πληροφοριών που παρέχουν σε μη ορισθέντες οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η αναθεώρηση από την Επιτροπή των προτεινόμενων άρθρων 8α και 8β κατά την καθορισμένη περίοδο μετά τη έναρξη ισχύος τους θα πρέπει να βασίζεται σε σχετική έκθεση υποβαλλόμενη από την ΕΑΚΑΑ.

Παροχή πληροφοριών στην ΕΑΚΑΑ και το Ευρωσύστημα

7.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα απαιτείται από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να καταχωρίζουν τα ιστορικά δεδομένα των επιδόσεών τους σε κεντρικό αρχείο που δημιουργεί η ΕΑΚΑΑ (16). Η ΕΚΤ συστήνει τα εν λόγω δεδομένα να έχουν συγκρίσιμη μορφή η οποία να συνάδει με το στατιστικό πλαίσιο της Ένωσης. Για την κατάρτιση και την αποθήκευση των δεδομένων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατό κοινά αναγνωριστικά και πρότυπα (επί παραδείγματι να γίνεται χρήση τυποποιημένων στοιχείων αναφοράς όπως είναι οι κωδικοί ISIN).

8.

Επιπλέον, όπως τονίζεται στο πλαίσιο των σχολίων του Ευρωσυστήματος του 2008, το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πρέπει να διασφαλίζει ικανοποιητικού βαθμού συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών και του Ευρωσυστήματος. Ο τομέας των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για το Ευρωσύστημα λόγω του ρόλου του τελευταίου ως παράγοντα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Περαιτέρω, εντός του Ευρωσυστήματος ευρίσκεται ήδη σε ισχύ πλαίσιο για την παρακολούθηση των επιδόσεων των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας στο πλαίσιο της διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής (17). Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ επιδοκιμάζει τις ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών που προβλέπονται στο προτεινόμενο νέο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009. Εντούτοις, η ΕΚΤ συστήνει να διασφαλίζεται ρητά στην εν λόγω διάταξη η πρόσβαση του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ, καθώς και των καθοριζομένων αρχών των κρατών μελών, στις πληροφορίες που σχετίζονται με την εκτέλεση των νομίμων καθηκόντων τους.

Προτάσεις διατύπωσης

Στις περιπτώσεις που η ΕΚΤ υποδεικνύει τροποποίηση του προτεινόμενου κανονισμού, το παράρτημα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις διατύπωσης συνοδευόμενες από την αντίστοιχη αιτιολογία.

Φρανκφούρτη, 19 Νοεμβρίου 2010.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Jean-Claude TRICHET


(1)  COM(2010) 289 τελικό.

(2)  ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 1.

(3)  Σεπτέμβριος 2008 (εφεξής τα «σχόλια του Ευρωσυστήματος του 2008»). Το κείμενο είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (http://www.ecb.europa.eu).

(4)  ΕΕ C 115 της 20.5.2009, σ. 1.

(5)  Σ. 4.

(6)  ΕΕ L 177 της 30.6.2006, σ. 1.

(7)  Βλ. άρθρο 1 παράγραφος 4 του προτεινόμενου κανονισμού.

(8)  Βλ. την τροποποίηση του κανόνα 17g-5 του μέρους 240 του Securities Exchange Act 1934, ανακοινωθέν της SEC αριθ. 34-61050 (23 Νοεμβρίου 2009), Federal Register, τόμ. 74, αριθ. 232, σ. 63832 (4 Δεκεμβρίου 2009) (εφεξής ο «τροποποιημένος κανόνας SEC 240.17g-5»). Το κείμενο είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της SEC (http://www.sec.gov). Ο τροποποιημένος κανόνας SEC 240.17g-5 εφαρμόζεται σε εκδότες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 2 Ιουνίου 2010 και θα ισχύει για εκδότες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών που ορίζουν οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 2 Δεκεμβρίου 2010· βλ. επίσης «Order of 19 May 2010 granting temporary conditional exemption for nationally recognized statistical rating organizations from the requirements of rule 17g-5 under the Securities Exchange Act of 1934 and request for comment» της SEC (ανακοινωθέν αριθ. 34-62120, διαθέσιμο δικτυακό τόπο της SEC).

(9)  Σύγκρινε την παρούσα διατύπωση του προτεινόμενου κανονισμού με εκείνη της πρότασης συμβιβασμού της προεδρίας της 7ης Οκτωβρίου 2010, 2010/0160 (COD), σ. 17.

(10)  Βλ. περαιτέρω σχόλια στην παράγραφο 5.

(11)  Βλ. περαιτέρω σχόλια στην παράγραφο 6.

(12)  Βλ. το προτεινόμενο νέο άρθρο 8α παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009.

(13)  Σύγκρινε την παρούσα διατύπωση με την ενότητα (α)(3)(iii)(B)(1) του τροποποιημένου κανόνα SEC 240.17g-5.

(14)  Βλ. τα προτεινόμενα νέα άρθρα 24 παράγραφος 1 και 36α παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη ενότητα I στοιχείο κγ) του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009.

(15)  Βλ. το προτεινόμενο νέο άρθρο 11 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, σε συνδυασμό με το μέρος ΙΙ ενότητα Ε του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009.

(16)  Βλ. το προτεινόμενο νέο άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009.

(17)  Βλ. σχόλια του Ευρωσυστήματος του 2008, σ. 5 και ενότητα 6.3 («Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας» — Eurosystem credit assessment framework) του παραρτήματος Ι της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2000/7 της 31ης Αυγούστου 2000 σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, ΕΕ L 310 της 11.12.2000, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτάσεις διατύπωσης

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιήσεις που προτείνει η ΕΚΤ (1)

Τροποποίηση 1

Τρίτο σημείο αναφοράς (νέο)

Δεν υπάρχει κείμενο.

«Έχovτaς uπóψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,»

Αιτιολογική βάση

Δεδομένου ότι υπάρχει υποχρέωση διαβούλευσης με την ΕΚΤ σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό δυνάμει των άρθρων 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της συνθήκης, θα πρέπει να παρεμβληθεί σχετικό σημείο αναφοράς στον προτεινόμενο κανονισμό, σε ευθυγράμμιση με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 296 της συνθήκης, κατά την οποία οι νομικές πράξεις πρέπει να αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε γνώμες που απαιτούνται από τις συνθήκες

Τροποποίηση 2

Αιτιολογική σκέψη 5, αιτιολογικές σκέψεις 11α και 16α (νέες)

«(5)

Για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στο πλαίσιο του προτύπου “ο εκδότης πληρώνει”, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες όσον αφορά την αξιολόγηση διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, καθώς και για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ποιότητα των αξιολογήσεων διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, οι εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον κατάλογο των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων που αξιολογούνται από τους ανταγωνιστές τους. Οι πληροφορίες για αυτή την αξιολόγηση θα πρέπει να παρέχονται από τον εκδότη ή σχετιζόμενο τρίτο για το σκοπό της έκδοσης μη ζητηθεισών ανταγωνιστικών αξιολογήσεων για διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα. Η έκδοση αυτών των μη ζητηθεισών αξιολογήσεων θα πρέπει να προάγει τη χρήση περισσότερων από μία αξιολογήσεων ανά διαρθρωμένο χρηματοπιστωτικό μέσο. Η πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους θα πρέπει να χορηγείται μόνον εφόσον ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των ζητούμενων πληροφοριών.»

«(5)

Η αξιολόγηση διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων ενδέχεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από συγκρούσεις συμφερόντων που σχετίζονται με τοπρότυπο“ο εκδότης πληρώνει”, ,. Για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μέσω της δημιουργίας κινήτρων, ώστε να χρησιμοποιούνται περισσότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και, συνεπώς, να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ποιότητα της διαδικασίας αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, οι εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον κατάλογο των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων που αξιολογούνται από τους ανταγωνιστές τους. Οι πληροφορίες για αυτή την αξιολόγηση θα πρέπει να παρέχονται από τον εκδότη ή σχετιζόμενο τρίτο για το σκοπό της έκδοσης μη ζητηθεισών ανταγωνιστικών αξιολογήσεων για διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα. Η πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους θα πρέπει να χορηγείται μόνον εφόσον ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των ζητούμενων πληροφοριών. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της εφαρμογής των εν λόγω ρυθμίσεων διαφάνειας και την κατάρτιση έκθεσης στην οποία να αναλύεται η ουσιαστική επίδραση των οικείων ρυθμίσεων στην πρακτική της έκδοσης αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και η ανάγκη τυχόν προσαρμογών.

(11α)

Προκειμένου να καθίσταται δυνατή η άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας από την ΕΑΚΑΑ, οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να καθιστούν διαθέσιμες σε κεντρικό αρχείο που δημιουργεί η ΕΑΚΑΑ πληροφορίες για τα ιστορικά δεδομένα των επιδόσεών τους. Η μορφή των εν λόγω δεδομένων θα πρέπει να συνάδει με το στατιστικό πλαίσιο της Ένωσης και να διευκολύνει τη διενέργεια άμεσων συγκρίσεων μεταξύ των ιστορικών δεδομένων που παρέχονται από διαφορετικούς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλίζεται η προσήκουσα λειτουργία της πρακτικής της έκδοσης μη ζητηθεισών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, τα στοιχεία που κοινοποιούν περιοδικά στην ΕΑΚΑΑ οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση των εν λόγω αξιολογήσεων.

(16α)

Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την ιδιότητά τους ως νομισματικών αρχών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και, κατά περίπτωση, άλλες αρχές κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού αξιογράφων θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγει η ΕΑΚΑΑ από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίες σχετίζονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.»

Αιτιολογική βάση

Βλ. παραγράφους 5 έως 8 της γνώμης. Οι εν λόγω τροποποιήσεις σχετίζονται με τις τροποποιήσεις 3 έως 7.

Τροποποίηση 3

Άρθρο 1 παράγραφος 4 του προτεινόμενου κανονισμού

«4.   Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 8α και 8β:

Άρθρο 8α

Πληροφορίες σχετικά με διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα

2.

Όταν άλλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, αιτούνται πρόσβαση στις πληροφορίες κατά την παράγραφο 1, τους χορηγείται πρόσβαση χωρίς καθυστέρηση, εφόσον πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

διαθέτουν τα συστήματα και την οργανωτική δομή σε λειτουργία ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των εν λόγω πληροφοριών

β)

παρέχουν αξιολογήσεις σε ετήσια βάση για τουλάχιστον 10 % των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία αιτούνται την πρόσβαση σε πληροφορίες κατά την παράγραφο 1.

…” »

«4.   Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 8α, 8β και 8γ:

Άρθρο 8α

Πληροφορίες σχετικά με διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα

2.

Όταν άλλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, αιτούνται πρόσβαση στις πληροφορίες κατά την παράγραφο 1, τους χορηγείται πρόσβαση χωρίς καθυστέρηση, εφόσον τους έχει χορηγηθεί η άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 2β.

2α.

Οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ο οποίος, σύμφωνα με την παράγραφο 2, έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 για περισσότερα από 10 διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα, εντός ορισμένου ημερολογιακού έτους, εκδίδει, εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τουλάχιστον το 10 % των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία είχε πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες.

2β.

Η ΕΑΚΑΑ επαληθεύει σε ετήσια βάση αν οι εγγεγραμμένοι ή πιστοποιημένοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

διαθέτουν συστήματα και οργανωτική δομή σε λειτουργία, ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, και

β)

συμμορφώθηκαν, κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, με την υποχρέωση που ορίζεται στην παράγραφο 2α.

Εάν το αποτέλεσμα της επαλήθευσης είναι θετικό, η ΕΑΚΑΑ χορηγεί άδεια πρόσβασης στις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η οποία ισχύει για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Άρθρο 8γ

Αναθεώρηση

1.

Η ΕΑΚΑΑ συντάσσει, πριν από την 1η Απριλίου 2012, έκθεση η οποία αναλύει την αποκτηθείσα εμπειρία σε σχέση με την εφαρμογή των άρθρων 8α και 8β. Η έκθεση αφορά ιδίως τα ακόλουθα ζητήματα: α) την επίδραση των εν λόγω άρθρων στην ποσότητα και την ποιότητα των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που εκδόθηκαν, περιλαμβανομένων των μη ζητηθεισών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, β) τυχόν ανάγκη τροποποίησης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας που ορίζει το άρθρο 8α παράγραφος 2, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία υπέρμετρων εμποδίων για την είσοδο στην αγορά, γ) την επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους εκδότες το άρθρο 8α παράγραφος 1 και δ) τυχόν ανάγκη προστασίας των εκδοτών έναντι της κατάχρησης των πληροφοριών που παρέχουν σε οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διαφορετικό από εκείνον που έχουν ορίσει οι ίδιοι.

2.

Κατόπιν της υποβολής από την ΕΑΚΑΑ της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή υποβάλλει, κατά περίπτωση, προτάσεις τροποποίησης των άρθρων 8α και 8β.” »

Αιτιολογική βάση

Βλ. παραγράφους 5 έως 6 της γνώμης.

Τροποποίηση 4

Άρθρο 1 παράγραφος 7 του προτεινόμενου κανονισμού

«7.   Στο άρθρο 11, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

“2.   Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας καθιστούν διαθέσιμες, σε κεντρικό αρχείο που δημιουργεί η ΕΑΚΑΑ, τις πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά δεδομένα των επιδόσεών τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας του μεταβατικού καθεστώτος των αξιολογήσεων, και σχετικά με παλαιότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδόθηκαν στο παρελθόν και τις αλλαγές τους. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχουν πληροφορίες στο αρχείο αυτό σε τυποποιημένη μορφή όπως προβλέπεται από την ΕΑΚΑΑ. Η ΕΑΚΑΑ παρέχει στο κοινό πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύει σε ετήσια βάση συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τις παρατηρούμενες εξελίξεις.

….” »

«7.   Στο άρθρο 11, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

“2.   Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας καθιστούν διαθέσιμες, σε κεντρικό αρχείο που δημιουργεί η ΕΑΚΑΑ, τις πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά δεδομένα των επιδόσεών τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας του μεταβατικού καθεστώτος των αξιολογήσεων, και σχετικά με παλαιότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδόθηκαν στο παρελθόν και τις αλλαγές τους. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχουν πληροφορίες στο αρχείο αυτό σε τυποποιημένη μορφή, η οποία προβλέπεται από την ΕΑΚΑΑ και η οποία συνάδει με το στατιστικό πλαίσιο της Ένωσης και διευκολύνει, με τη χρήση κοινών αναγνωριστικών και προτύπων, τη διενέργεια άμεσων συγκρίσεων μεταξύ των ιστορικών δεδομένων που παρέχονται από διαφορετικούς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η ΕΑΚΑΑ παρέχει στο κοινό πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύει σε ετήσια βάση συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τις παρατηρούμενες εξελίξεις.

…” »

Αιτιολογική βάση

Βλ. παράγραφο 7 της γνώμης.

Τροποποίηση 5

Άρθρο 1 παράγραφος 17 του προτεινόμενου κανονισμού

«17.   Τα άρθρα 26 και 27 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

“…

Άρθρο 27

Ανταλλαγή πληροφοριών

2.

Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των οντοτήτων στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 4 παράγραφος 1, στις κεντρικές τράπεζες, στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ιδιότητά τους ως νομισματικών αρχών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, καθώς και, κατά περίπτωση, σε άλλες δημόσιες αρχές υπεύθυνες για την επίβλεψη των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού αξιογράφων, εμπιστευτικές πληροφορίες για το σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Ομοίως, οι εν λόγω αρχές ή φορείς δεν εμποδίζονται να διαβιβάζουν στην ΕΑΚΑΑ τις πληροφορίες που ενδέχεται να χρειασθεί αυτή για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.” »

«17.   Τα άρθρα 26 και 27 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

“…

Άρθρο 27

Ανταλλαγή πληροφοριών

2.

Η ΕΑΚΑΑ διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των οντοτήτων στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 4 παράγραφος 1, στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ιδιότητά τους ως νομισματικών αρχών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, καθώς και, κατά περίπτωση, σε άλλες αρχές κρατών μελών υπεύθυνες για την επίβλεψη των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού αξιογράφων, εμπιστευτικές πληροφορίες για το σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Ομοίως, οι εν λόγω αρχές ή φορείς δεν εμποδίζονται να διαβιβάζουν στην ΕΑΚΑΑ τις πληροφορίες που ενδέχεται να χρειασθεί αυτή για την εκτέλεση των καθηκόντων της σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.” »

Αιτιολογική βάση

Βλ. παράγραφο 8 της γνώμης.

Τροποποίηση 6

Σημείο 3 του παραρτήματος Ι του προτεινόμενου κανονισμού (νέο)

Δεν υπάρχει κείμενο.

«3.

Το σημείο 1 του μέρους ΙΙ της ενότητας Ε αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“1.

κάθε έξι μήνες:

α)

στοιχεία για τα ιστορικά αθέτησης των υποχρεώσεων των κατηγοριών αξιολόγησης, διακρίνοντας μεταξύ των κυρίων γεωγραφικών περιοχών των εκδοτών και διευκρινίζοντας εάν τα ποσοστά αθέτησης των εν λόγω κατηγοριών έχουν μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου, και

β)

στοιχεία για τον αριθμό των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που έχει εκδώσει σε συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς, τα οποία αναλύονται ώστε να προκύπτουν: i) οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που ζητήθηκαν από αξιολογούμενη οντότητα ή σχετιζόμενο τρίτο και ii) οι μη ζητηθείσες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και τα στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν το ποσοστό των μη ζητηθεισών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που ήταν υψηλότερες, ίσες ή κατώτερες από τις αντίστοιχες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εξέδωσαν οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που όρισε αξιολογούμενη οντότητα ή σχετιζόμενος τρίτος.”

…»

Αιτιολογική βάση

Βλ. παράγραφο 6 της γνώμης.

Τροποποίηση 7

Παράρτημα II του προτεινόμενου κανονισμού

«Προστίθεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 το ακόλουθο παράρτημα ΙΙΙ:

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Παραβάσεις

I.   Παραβάσεις που αφορούν συγκρούσεις συμφερόντων, οργανωτικές ή επιχειρησιακές απαιτήσεις

κγ)

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8α παράγραφος 2 στοιχείο β), εφόσον δεν παρέχει αξιολογήσεις σε ετήσια βάση για τουλάχιστον το 10 % των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία έχει αιτηθεί την πρόσβαση σε πληροφορίες στο δικτυακό τόπο, που παρέχεται από τον εκδότη ή σχετιζόμενο τρίτο.

…” »

«Προστίθεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 το ακόλουθο παράρτημα ΙΙΙ:

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Παραβάσεις

I.   Παραβάσεις που αφορούν συγκρούσεις συμφερόντων, οργανωτικές ή επιχειρησιακές απαιτήσεις

κγ)

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραβιάζει το άρθρο 8α παράγραφος 2α, εφόσον εντός ορισμένου ημερολογιακού έτους είχε πρόσβαση σε πληροφορίες για περισσότερα από 10 διαρθρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα σε δικτυακό τόπο ή δικτυακούς τόπους, σύμφωνα με το άρθρο 8α παράγραφος 2, αλλά δεν εξέδωσε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τουλάχιστον το 10 % των διαρθρωμένων χρηματοπιστωτικών μέσων για τα οποία είχε πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες .

…” »

Αιτιολογική βάση

Βλ. παράγραφο 5 της γνώμης.


(1)  Οι έντονοι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο αφορούν τα σημεία των οποίων την προσθήκη προτείνει η ΕΚΤ. Η χρήση διαγράμμισης στο κυρίως κείμενο αφορά τα σημεία των οποίων τη διαγραφή προτείνει η ΕΚΤ.


Επάνω