EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52012AB0032

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 25ης Απριλίου 2012 , αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (CON/2012/32)

ΕΕ C 175 της 19.6.2012, σ. 11 έως 16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.6.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 175/11


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ,

της 25ης Απριλίου 2012

αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

(CON/2012/32)

2012/C 175/05

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 20 Ιανουαρίου 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (1) (εφεξής ο «προτεινόμενος κανονισμός σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου») και πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (2) (εφεξής ο «προτεινόμενος κανονισμός σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας») (εφεξής από κοινού οι «προτεινόμενοι κανονισμοί»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τους προτεινόμενους κανονισμούς βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί περιέχουν διατάξεις που αφορούν την ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών και επηρεάζουν τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών στην εκ μέρους των αρμόδιων αρχών ομαλή άσκηση των πολιτικών που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος δυνάμει του άρθρου 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γενικές παρατηρήσεις

1.

Ο προτεινόμενος κανονισμός σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της έλλειψης χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας τους. Λαμβανομένου υπόψη ότι σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης των εν λόγω επιχειρήσεων προέρχεται από μικρές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι οποίες διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 60 εκατομμυρίων EUR κατά μέσο όρο, ο κανονισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, θεσπίζει ειδικές ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού σκοπού με κοινά χαρακτηριστικά, οι οποίες υπάγονται σε ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο. Τούτο θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και διαφάνειας έναντι όλων των εμπλεκόμενων μερών, περιλαμβανομένων των επενδυτών, των ρυθμιστικών αρχών και των επιλέξιμων για επενδύσεις εταιρειών. Η θέσπιση διαβατηρίου με ισχύ στην ενιαία αγορά, με το οποίο μια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου εγγεγραμμένη σε ένα κράτος μέλος μπορεί να προωθεί εμπορικώς μερίδια και μετοχές σε άλλα κράτη μέλη, θα καταστήσει λιγότερο επαχθή τη διοικητική διαδικασία και θα περιορίσει τους κανονιστικούς φραγμούς.

2.

Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται με τον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων κοινωνικού σκοπού μέσω της θέσπισης νέας κατηγορίας ευρωπαϊκών ταμείων κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Τούτο θα βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίζουν και να συγκρίνουν εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων που πραγματοποιούν επενδύσεις σε επιχειρήσεις κοινωνικού σκοπού και θα διευρύνει τις δυνατότητές τους να προωθούν εμπορικώς τα εν λόγω κεφάλαια τους σε διεθνείς επενδυτές.

3.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 (3) τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη ανάπτυξης κανονιστικής δράσης ειδικού σκοπού για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση, ιδίως μέσω της άρσης των φραγμών που εμποδίζουν τη ροή επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω επενδυτικών εταιρειών δραστηριοποιούμενων στον τομέα αυτόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την προσέγγιση αυτή, ζητώντας την άρση των φραγμών που εξακολουθούν να υφίστανται σε σχέση με τη διασυνοριακή ροή επιχειρηματικών κεφαλαίων (4). Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 2011 η Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να διασφαλίσει ότι εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου μπορούν να αντλούν κεφάλαια σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως του κράτους μέλους στο οποίο έχουν συσταθεί (5).

4.

Η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πρόσφατα πολυάριθμες ΜΜΕ όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δυσκολίες σημαντικότερες από εκείνες που αντιμετώπισαν μεγάλες εταιρείες, ιδίως σε περιόδους διαταράξεων στην αγορά (6). Η ΕΚΤ θεωρεί ότι, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για ταχέως αναπτυσσόμενες ΜΜΕ και της ενοποίησης των εφαρμοστέων κανονιστικών προϋποθέσεων, οι προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία μιας καινοτόμου και αειφόρου οικονομίας. Η άρση των φραγμών για την χρηματοδότηση καινοτόμων ΜΜΕ που υπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και η προώθηση της δημιουργίας μιας ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς με ροή κεφαλαίων που θα καλύπτει όλη την Ένωση, ενθαρρύνοντας έτσι και διευκολύνοντας τις διασυνοριακές επενδύσεις στους εν λόγω τομείς, έχουν καθοριστική σημασία για την επιτυχή και έγκαιρη εφαρμογή της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

5.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ επικροτεί τους προτεινόμενους κανονισμούς, οι οποίοι θα θεσπίσουν ενιαίες προϋποθέσεις για εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα λειτουργούν υπό κοινή ευρωπαϊκή ονομασία και ενιαίο ουσιώδες κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άσκηση προσήκουσας εποπτείας. Εν προκειμένω, η ΕΚΤ επισημαίνει διάφορα χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός πρόσφορου και ισορροπημένου κανονιστικού πλαισίου: τον προαιρετικό χαρακτήρα της ρύθμισης (7), τη διαδικασία αποστολής διασυνοριακών ειδοποιήσεων μεταξύ των αρμόδιων αρχών (8), τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά του διαχειριστή και τις απαιτήσεις γνωστοποίησης (9), καθώς και τις διατάξεις που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εποπτεία της χρήσης του διαβατηρίου (10).

Ειδικές παρατηρήσεις

6.

Η ΕΚΤ επικροτεί την επιδίωξη της Επιτροπής να διασφαλιστεί η συνέπεια των προτεινόμενων κανονισμών με το υφιστάμενο πλαίσιο για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων που προβλέπεται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (11). Εν προκειμένω, η ΕΚΤ επικροτεί την αναφορά των προτεινόμενων κανονισμών στο όριο που προβλέπεται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ (12), με την οποία καθορίζεται όριο 500 εκατομμυρίων EUR επί των επιχειρηματικών κεφαλαίων, οπότε το πλαίσιο των ευρωπαϊκών εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών ταμείων κοινωνικής επιχειρηματικότητας συνάδει με το πλαίσιο που θεσπίστηκε με την οδηγία 2011/61/ΕΕ.

7.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το ανωτέρω όριο αποσκοπεί στην εισαγωγή διάκρισης μεταξύ των διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, των οποίων οι δραστηριότητες ενδέχεται να έχουν «σημαντικές συνέπειες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», και εκείνων των οποίων οι δραστηριότητες δεν είναι πιθανόν να προκαλέσουν τέτοιες συνέπειες· επισημαίνει ακόμη ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν εφαρμογή σε εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι οποίες μάλιστα?/δε έχουν βαρύνουσα σημασία από συστημική άποψη (13).

8.

Το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων κανονισμών θέτει επίσης ως προϋπόθεση ότι όλες οι επιλέξιμες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και τα ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας πρέπει να μην χρησιμοποιούν μόχλευση, να διασφαλίζουν ότι τα παρεχόμενα επιχειρηματικά κεφάλαια δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συστημικών κινδύνων και επικεντρώνονται στην παροχή ενίσχυσης σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (14). Επομένως, ενώ η μέθοδος της μόχλευσης αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζουν πολυάριθμοι διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (15), η ΕΚΤ θεωρεί πρόσφορο τον ρητό αποκλεισμό της δυνατότητας μόχλευσης στο πλαίσιο των προτεινόμενων ρυθμίσεων σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (16).

Όπου η ΕΚΤ υποδεικνύει τροποποίηση του προτεινόμενου κανονισμού, το παράρτημα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις διατύπωσης συνοδευόμενες από την αντίστοιχη αιτιολογία.

Φρανκφούρτη, 25 Απριλίου 2012.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  COM(2011) 860 τελικό.

(2)  COM(2011) 862 τελικό.

(3)  Ανακοίνωση της Επιτροπής «Ευρώπη 2020 — Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», COM(2010) 2020 τελικό.

(4)  Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2011, παράγραφος 22.

(5)  Ανακοίνωση της Επιτροπής «Η Πράξη για την Ενιαία αγορά — Δώδεκα δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης — Μαζί για μια νέα ανάπτυξη», COM(2011) 206 τελικό, ιδίως σημείο 2.1.

(6)  Γνώμη της ΕΚΤ CON/2012/21 της 22ας Μαρτίου 2012 σχετικά με i) πρόταση οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την κατάργηση της οδηγίας 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ii) πρόταση κανονισμού για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού [EMIR] για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών, iii) πρόταση οδηγίας σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις για καταχρήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών και για χειραγώγηση αγοράς και iv) πρόταση κανονισμού για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς (κατάχρηση αγοράς), παράγραφος 8. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα. Το αγγλικό κείμενο είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (http://www.ecb.europa.eu).

(7)  Άρθρο 4 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου και άρθρο 4 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(8)  Άρθρα 15 και 20 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου και άρθρα 16 και 21 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(9)  Άρθρα 7 έως 12 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου και άρθρα 7 έως 13 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(10)  Άρθρα 13 έως 22 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου και άρθρα 14 έως 23 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(11)  ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1. Έγγραφο εργασίας των Υπηρεσιών της Επιτροπής — Συνοπτική περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, SEC(2011) 1515, σ. 37.

(12)  Άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

(13)  Αιτιολογική σκέψη 17 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

(14)  Αιτιολογική σκέψη 13 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και αιτιολογική σκέψη 13 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(15)  Παράγραφος 11 της γνώμης της ΕΚΤ CON/2009/81 της 16ης Οκτωβρίου 2009 αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2004/39/ΕΚ και 2009/…/ΕΚ (ΕΕ C 272 της 13.11.2009, σ. 1).

(16)  Άρθρο 5 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και άρθρο 5 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτάσεις διατύπωσης  (1)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιήσεις που προτείνει η ΕΚΤ (2)

Τροποποίηση 1

Άρθρο 5 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου

«2.   Ο διαχειριστής εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου δεν δανείζεται, δεν εκδίδει χρεωστικές υποχρεώσεις, δεν παρέχει εγγυήσεις, στο επίπεδο της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληροί τις προϋποθέσεις, ούτε χρησιμοποιεί, στο επίπεδο της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληροί τις προϋποθέσεις, οποιαδήποτε μέθοδο βάσει της οποίας θα αυξηθεί η έκθεση της εταιρείας, είτε μέσω δανεισμού διαθεσίμων ή χρεογράφων είτε μέσω της συμμετοχής σε παράγωγες θέσεις είτε με άλλα μέσα.»

«2.   Ο διαχειριστής εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου δεν δανείζεται, δεν εκδίδει χρεωστικές υποχρεώσεις, δεν παρέχει εγγυήσεις, στο επίπεδο της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληροί τις προϋποθέσεις, ούτε χρησιμοποιεί, στο επίπεδο της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληροί τις προϋποθέσεις, οποιαδήποτε μέθοδο βάσει της οποίας θα αυξηθεί η έκθεση της εταιρείας, είτε μέσω δανεισμού διαθεσίμων ή χρεογράφων είτε μέσω της συμμετοχής σε συμβόλαια παραγώγων είτε με άλλα μέσα.»

Αιτιολογία

Δεδομένου ότι η συμμετοχή σε παράγωγες θέσεις ενδέχεται να εξυπηρετεί και σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου, θα οδηγούσε σε περιορισμό, παρά σε ενίσχυση, της έκθεσης σε κινδύνους. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ, μολονότι παρατηρεί ότι η προτεινόμενη διατύπωση αντλείται από τον σχετικό ορισμό του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο κβ) της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, προτείνει να αντικατασταθεί ο όρος «παράγωγες θέσεις» από τον όρο «συμβόλαια παραγώγων», σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιείται σε άλλα προτεινόμενα νομοθετικά κείμενα της ΕΕ που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως επί παραδείγματι στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012, για τις ανοικτές πωλήσεις και ορισμένες πτυχές των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης  (3), στην οδηγία 2004/39/ΕΚ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, για την τροποποίηση των οδηγιών 85/611/ΕΟΚ και 93/6/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2000/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 93/22/ΕΟΚ του Συμβουλίου  (4) και στις προτάσεις κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών  (5) και σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων  (6).

Τροποποίηση 2

Άρθρο 6 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου

«Οι διαχειριστές εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου εμπορεύονται μερίδια και μετοχές εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληρούν τις προϋποθέσεις αποκλειστικά σε επενδυτές που θεωρούνται επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος Ι του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ ή που μπορεί, εάν ζητηθεί, να αντιμετωπιστούν ως επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, ή σε άλλους επενδυτές, στην περίπτωση που:»

«Οι διαχειριστές εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου εμπορεύονται μερίδια και μετοχές εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληρούν τις προϋποθέσεις αποκλειστικά σε επενδυτές που θεωρούνται επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος Ι του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, εκτός εάν ζητηθεί να αντιμετωπιστούν ως μη επαγγελματίες πελάτες, ή που μπορεί, εάν ζητηθεί, να αντιμετωπιστούν ως επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, ή σε άλλους επενδυτές, στην περίπτωση που πληρούνται σωρευτικώς οι ακόλουθες προϋποθέσεις

Αιτιολογία

Το άρθρο 6 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου αναφέρεται σε «επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ». Δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια το καθεστώς που ισχύει για επαγγελματίες πελάτες οι οποίοι, εάν ζητηθεί, αντιμετωπίζονται ως μη επαγγελματίες πελάτες βάσει της ίδιας διάταξης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση ευθυγραμμίζεται, προς αποφυγή σύγχυσης, το περιεχόμενο του όρου «επαγγελματίες πελάτες» που χρησιμοποιείται στον προτεινόμενο κανονισμό με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ.

Επιπροσθέτως, ο κανονισμός καθιστά δυνατή την εμπορική προώθηση των ευρωπαϊκών εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου σε άλλους επενδυτές οι οποίοι πρέπει να «διαθέτουν τις γνώσεις, την πείρα και την ικανότητα να αναλαμβάνουν τους κινδύνους που φέρουν αυτές οι εταιρείες»  (7). Η ΕΚΤ, μολονότι θεωρεί ότι τα εν λόγω κριτήρια παρέχουν την αναγκαία προστασία των επενδυτών, προτείνει να διασφαλίζεται ότι αυτά πρέπει να πληρούνται σωρευτικώς.

Τροποποίηση 3

Άρθρο 10α του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (νέο)

Δεν υπάρχει κείμενο

«Άρθρο 10α

Θεματοφύλακας

1.   Για κάθε εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου την οποία διαχειρίζεται, ο διαχειριστής εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου διασφαλίζει ότι διορίζεται ένας μόνον θεματοφύλακας σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2.   Ο θεματοφύλακας είναι οργανισμός όπως ορίζεται στο άρθρο 21 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

3.   Προς διασφάλιση ομοιόμορφης εφαρμογής της παραγράφου 1, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών καταρτίζει σχέδιο κανονιστικών τεχνικών προτύπων για τον καθορισμό των όρων που διέπουν την παροχή της υπηρεσίας του θεματοφύλακα ευρωπαϊκής εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών υποβάλλει το σχέδιο κανονιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να θεσπίσει τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα του πρώτου εδαφίου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

Αιτιολογία

Προς ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, η ΕΚΤ προτείνει να προβλέπεται ειδικώς ο ορισμός θεματοφύλακα, σύμφωνα με το πλαίσιο που θεσπίστηκε με την οδηγία 2009/65/ΕΚ για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)  (8) και την οδηγία 2011/61/ΕΕ  (9). Εντούτοις, η ρύθμιση που προτείνεται εν προκειμένω αποσκοπεί απλώς να διασφαλίσει ότι οι σχετικές υποχρεώσεις είναι ανάλογες προς τη φύση και το μέγεθος των εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Τροποποίηση 4

Άρθρο 21 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου

«1.   Οι αρμόδιες αρχές και η ΕΑΚΑΑ συνεργάζονται μεταξύ τους όποτε είναι απαραίτητο για την επιτέλεση των αντίστοιχων καθηκόντων τους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.»

«1.   Οι αρμόδιες αρχές και η ΕΑΚΑΑ συνεργάζονται μεταξύ τους όποτε είναι απαραίτητο για την επιτέλεση των αντίστοιχων καθηκόντων τους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και, όπου ενδείκνυται, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Αιτιολογία

Η ΕΚΤ προτείνει, σε ευθυγράμμιση με το άρθρο 50 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και των αρμόδιων αρχών να περιλαμβάνει και το ΕΣΣΚ, όπου ενδείκνυται.

Τροποποίηση 5

Άρθρο 22 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου

«2.   Πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή η ΕΑΚΑΑ μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ή άλλες νομικές πράξεις της Ένωσης που ισχύουν για τους διαχειριστές εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου και τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληρούν τις προϋποθέσεις.»

«2.   Πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή η ΕΑΚΑΑ μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ή άλλες νομικές πράξεις της Ένωσης που ισχύουν για τους διαχειριστές εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου και τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, όποτε αυτό είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού ή για την άσκηση των εξουσιών τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού ή του εθνικού δικαίου. Οι αρμόδιες αρχές διαβιβάζουν πληροφορίες στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, όταν οι πληροφορίες αυτές είναι συναφείς για την άσκηση των καθηκόντων τους.»

Αιτιολογία

Η τροποποίηση αυτή διασφαλίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της ΕΚΤ και του ΕΣΣΚ, λαμβάνουν δεόντως τις πληροφορίες που είναι συναφείς για την άσκηση των καθηκόντων τους.


(1)  Οι τροποποιήσεις του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου ισχύουν, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, και για τις αντίστοιχες διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(2)  Οι έντονοι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο αφορούν τα σημεία των οποίων την προσθήκη προτείνει η ΕΚΤ. Η χρήση διαγράμμισης στο κυρίως κείμενο αφορά τα σημεία των οποίων τη διαγραφή προτείνει η ΕΚΤ.

(3)  Άρθρο 1 στοιχεία β) και γ) και άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) περίπτωση iii) (ΕΕ L 86 της 24.3.2012, σ. 24).

(4)  ΕΕ L 145 της 30.4.2004, σ. 1. Άρθρο 2 παράγραφος 1 περίπτωση i) και άρθρο 4 παράγραφος 1.

(5)  COM(2010) 484 τελικό. Άρθρο 1 παράγραφος 1.

(6)  COM(2011) 452 τελικό. Άρθρα 211 παράγραφος 1, 240 παράγραφος 3, 250 παράγραφος 1 στοιχείο δ), 256 παράγραφος 1, 273 παράγραφος 4, 321 παράγραφοι 1 και 2 και 335 παράγραφος 4.

(7)  Αιτιολογική σκέψη 14 του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου.

(8)  ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32. Άρθρα 22 έως 26 και 32 έως 36.

(9)  Άρθρο 21.


Επάνω